Απογοητευτική εικόνα για μια πόλη ζωντανή, όπως η Θεσσαλονίκη, ήταν αυτή, που βίωσαν χθες το βράδυ όσοι βρέθηκαν έξω, καθώς νωρίτερα από τις 12.30 οι δρόμοι άρχισαν να ερημώνονται, τα μαγαζιά να είναι άδεια και ο κόσμος να κλείνεται στα σπίτια.

Οι εντολές και οι διατάξεις για την εφαρμογή των μέτρων ακολουθήθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό, οι άνθρωποι συμμορφώθηκαν και έχουν μείνει με την αίσθηση της απογοήτευσης και της πικρίας.

Ιδιαίτερα οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, βλέποντας τις επιχειρήσεις τους να ερημώνονται και να “τρώνε το ένα χαστούκι μετά το άλλο”.

Από το πρωϊ χθες, Σάββατο, οι Θεσσαλονικείς έδειξαν να συμμορφώνονται με τα μέτρα, φορώντας μάσκες παντού, πλην όσων κάθονταν σε καφετέριες και εστιατόρια, όπου δεν είναι υποχρεωτικές. Εδώ παρατηρήθηκαν συνωστισμοί σε πολλές περιπτώσεις, αλλά υπάρχει ακόμη ανοχή.

Αστυνομικοί, με μηχανές και περιπολικά βρίσκονταν στους κεντρικούς δρόμους και διενεργούσαν ελέγχους.

Κατά την διάρκεια του Σαββάτου και από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου της καθολικής χρήσης μάσκας  βεβαιώθηκαν 127 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 150 ευρώ.

Επίσης την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας κλιμάκια της αστυνομίας βεβαίωσαν 49 παραβάσεις σε πολίτες που μετακινούνταν μετά τα μεσάνυχτα  χωρίς να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι πολίτες, βλέποντας και την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως είναι αυτά στα νοσοκομεία (23 στο ΑΧΕΠΑ), στις φυλακές Διαβατών, σε αστυνομικές υπηρεσίες και σε αθλητικούς συλλόγους έχουν αποφασίσει να συμμορφωθούν, περνώντας σε μια νέα περίοδο περιορισμών, που κάνει δύσκολη τη ζωή και φέρνει αβεβαιότητα για το μέλλον.