Έφτασα με αγωνία και ανησυχία στην οδό Μελενίκου της περιοχής Βούλγαρη. Άραγε το εργαστήριο – κόσμημα στον αριθμό 19 λειτουργεί ακόμα; Είχα χρόνια να περάσω από εκεί, αλλά βλέποντας πιο πάνω και πιο κάτω κατεβασμένα ρολά σκέφτηκα μήπως…

Προς μεγάλη έκπληξη και χαρά το εργαστήριο – κόσμημα όχι μόνο δεν ήταν κλειστό, αλλά το βρήκα μάλλον “ανθισμένο” με πλήθος δημιουργιών να εκτίθενται σε ειδικές προθήκες, σε σταντ και σε μεγάλες κορνίζες.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Σταμάτησα στην παλιά αδυναμία μου, τα κομπολόγια. Νέες ποικιλίες, νέες κατασκευές, αλλά να κυριαρχεί η δική μου προτίμηση με τις χάντρες μοσχοκάρυδου, που σκορπούν μια ανεπαίσθητη μυρωδιά στο χώρο. Αποχρώσεις καφέ και σκούρου πράσινου.

Και κοσμήματα, πολλά κοσμήματα, κυρίως ασημένια με γνήσια – χειροποίητη επεξεργασία και σύνθεση. Μερικά με νέα σχέδια και απεικονίζοντας φύλλα λουλουδιών με παρέπεμψαν σε κάτι, που θα μπορούσαμε να το πούμε “οικολογικό κόσμημα”, ακόμη και “οικολογικό κομπολόϊ”, αλλά η πραγματικότητα θέλει πιο πρακτικά πράγματα.

Δημιουργός και ψυχή του χώρου ο Δημήτρης Καρυοφύλλης, που επί 30 χρόνια ασχολείται με το κόσμημα και σε αυτή την στέγη επιμένει να δημιουργεί με την ίδια διάθεση και με  ασίγαστο μεράκι.

Δοκιμάζουμε την νέα σειρά κομπολογιών

Τον ρωτάω πως πάνε οι δουλειές. “Ναι μεν έχουν πέσει πολύ”, μου απαντάει, “αλλά παρά ταύτα καταφέρνουμε να επιβιώνουμε”. Μου εξηγεί ότι ένα μεγάλο μέρος του πελατολογίου του ήταν καταστήματα από τα νησιά, που έκαναν παραγγελίες τα καλοκαίρια, αλλά προς το παρόν η κίνηση είναι ελάχιστη.

Επίσης οι δημιουργίες του έφταναν μέχρι τα πέρατα του κόσμου, όπου υπάρχει ελληνισμός. Από πολλές χώρες έστελναν ειδοποιήσεις για παραγγελίες, καθώς οι πελάτες εκτιμούσαν (και εκτιμούν) την αξία του χειροποίητου και του αυθεντικού.

Ο Δημήτρης δεν έχει ελεύθερο χρόνο. Σκυμμένος στον πάγκο του εργαστηρίου πιάνει τα πρωτογενή υλικά και τα μετατρέπει σε υπέροχα κοσμήματα και σε ποικιλία άλλων ειδών. Στους τοίχους και στις προθήκες κρέμονται κομπολόγια, μπεγλέρια, μπρελόκ, μπιζού, “γούρια” κ.λ.π.

Παρατηρείς το εργαστήριο και σκέφτεσαι ότι μόνο με την δημιουργία μπορεί κανείς να νικήσει την κρίση και γενικότερα την δύσκολη κατάσταση, που επικρατεί γύρω μας. Άμα φτιάχνεις και αυθεντικά “γούρια” τόσο το καλύτερο…