Απόλυτη ευθύνη για την ραγδαία διασπορά των κρουσμάτων του κορωνοϊου έχουν αρκετοί πολίτες στη Θεσσαλονίκη, που επιμένουν να αγνοούν τα μέτρα και να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την αγωνία των συνανθρώπων τους για το ενδεχόμενο νόσησης από covid 19.

Ενδεικτικά σήμερα, Τετάρτη, ανήμερα της εθνικής γιορτής, σε πολλά σημεία της πόλης, ακόμη και στην παραλιακή ζώνη οι μισοί από αυτούς, που βρίσκονταν σε δρόμους και πάρκα δεν φορούσαν μάσκα, ενώ και από αυτούς, που φορούσαν οι περισσότεροι την είχαν κάτω από την μύτη.

Το ίδιο και στην παραλιακή λεωφόρο Ν. Πλαστήρα της Καλαμαριάς, όπου είχε ξεχυθεί πολύς κόσμος. Γονείς με παιδάκια χωρίς μάσκες, νταήδες της συμφοράς, που δήλωναν αρνητές της μάσκας έξω από γυράδικα, “πονηροί” ηλικιωμένοι, που κάπνιζαν έχοντας την μάσκα στο λαιμό και νεαρές κυρίες με φόρμες,που το έπαιζαν αθλήτριες…

Και φυσικά πουθενά αστυνομία, πουθενά έλεγχος, πουθενά ένα περιπολικό, που θα προέβαινε σε προειδοποιήσεις. Ένας λαός χύμα με πολίτες ανύποπτους, αφελείς, ανόητους, απαίδευτους, ανενημέρωτους και μοιραίους.

Έτσι βάσει των νέων στοιχείων η Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ως επικίνδυνη εστία διασποράς, με 384 νέα κρούσματα, ενώ η μετάδοση «απλώνεται» όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στους γειτονικούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ήδη, από χθες έχουν μπει στο «κόκκινο» οι Σέρρες – με τα περιοριστικά μέτρα να εφαρμόζονται από αύριο Πέμπτη– και παραμένουν στο ίδιο επίπεδο συναγερμού Κοζάνη και Καστοριά, ενώ δεν αποκλείεται έως τα τέλη της εβδομάδας, εκτός της Θεσσαλονίκης, ν’ αλλάξουν χρώμα και άλλοι νομοί σε όλη τη χώρα.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας πλέον και τα Ιωάννινα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί μόνο με τις αλλαγές του επιπέδου συναγερμού και χρώματος στο χάρτη επικινδυνότητας για περιφέρειες ή περιφερειακές ενότητες  όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, όπως η Θεσσαλονίκη.

Κατά τον ίδιο τρόπο, το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown – έστω και με διαφορετικά χαρακτηριστικά με αυτό του Μαρτίου και Απριλίου, π.χ. με ανοιχτά εμπορικά καταστήματα – αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα δεδομένα, ύστερα και από την αυριανή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε.