Στα οικονομικά μέτρα επικεντρώνονται οι εξαγγελίες τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου με υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας, του ΕΝΦΙΑ και των εισφορών και με αόριστες αναφορές στην αύξηση των επενδύσεων και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

 

Ο κ. Τσίπρας έδωσε υπόσχεση για 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι μισθοί θα διπλασιάζονται σε σχέση με το ΑΕΠ και θα δίνονται επιδόματα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, που θα γεννιέται.

Αν μπει κανείς στον κόπο να διαβάσει τα προγράμματα θα βγάλει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για θεωρίες λογιστικού τύπου, με αριθμούς γύρω από εισοδήματα, φόρους και επιδόματα, ώστε να αισθάνεται ότι κάνουν παζάρια για να πάρουν την ψήφο των πολιτών. Ο ένας δίνει τόσα,  ο άλλος λίγα παραπάνω και οι δυο μαζί τάζουν “φύκια για μεταξωτές κορδέλες”. Νομίζουν δηλαδή ότι ο Έλληνας ψηφίζει με το χέρι στην τσέπη και ότι δεν έχει πλέον ιδανικά και αξίες με ηθικές προεκτάσεις. Νομίζουν ότι όλα πουλιούνται και αγοράζονται στο παζάρι της φτήνιας ιδεών και αισθημάτων.

Αντί  της συρραφής αριθμών, ποσοστών και συνθημάτων θα μπορούσαμε να δούμε προγράμματα, που να έχουν ιδεολογικά θεμέλια, να μην υποκρύπτουν υποκρισίες και μεθοδεύσεις αρπαγής ψήφων και να περιγράφουν μια νέα προοπτική της χώρας με αναπτυξιακά μέτρα ανά την επικράτεια με συγκεκριμένα κίνητρα για κάθε νομό. Να ξέρουμε τι θα γίνει στη Θράκη, στην Ήπειρο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στα νησιά.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο θωράκισης των θεσμών και ιδιαίτερα της δικαιοσύνης, ώστε το αίσθημα των πολιτών ότι ζουν σε ένα κράτος δικαίου και στήριξης των ηθικών κανόνων να υπερισχύει της ροπής προς την οικονομίστικη λογική των εισοδημάτων και των φόρων.

Από την άποψη αυτή περιμέναμε μεν από τον κ. Μητσοτάκη να αναφερθεί μεν στα οικονομικά στοιχεία και στις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά θα θέλαμε κάτι διαφορετικό και όχι έναν συναγωνισμό παροχολογίας με τον κ. Τσίπρα. Ούτε υψηλούς τόνους περιαυτολογίας για τις δυνατότητες του ίδιου και του κόμματός του, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα…

Αν επιμείνει στις λογιστικές αλχημείες και στις “φουσκωμένες” υποσχέσεις, σαν τις τελευταίες, δεν θα είναι εύκολο να τις υλοποιήσει, οπότε θα χάσει το όποιο ηθικό πλεονέκτημα, αυτό δηλαδή, που διακήρυττε ο κ. Τσίπρας, αλλά καθ΄οδόν το απώλεσε.

Επίσης σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές θα πρέπει να προσέξει πως θα αξιοποιήσει τα στελέχη του ευρύτερου χώρου σε κυβερνητικές και άλλες θέσεις, με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι με αυτά, που επέλεξε μερικούς από τους υποψηφίους βουλευτές επικρατείας, οι οποίοι είναι στενοί του σύμβουλοι και συνεργάτες.

Καλά θα είναι να αποφευχθούν κρούσματα, που θα παραπέμπουν σε αλαζονεία και αναντιστοιχία δηλώσεων και πράξεων. Διότι σε μια τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα χάσει την ευκαιρία να είναι πραγματικά ένας ρεαλιστής και ειλικρινής ηγέτης, ανεξάρτητα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που πλέον δεν αποτελούν και τόσο αρνητικό παράγοντα μέσα σε έναν κόσμο ξέφρενης παγκοσμιοποίησης και καπιταλιστικού αμόκ.

Τα κυριότερα σημεία των εξαγγελιών του Κυρ. Μητσοτάκη

Και για να μην νομίσει κανείς ότι ασκούμε μονομερή κριτική προς τον κ. Μητσοτάκη παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία των εξαγγελιών του κατά την πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας:

– Μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 9% για εισόδημα έως 10.000 και σταδιακή μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης

– Μείωση εισφορών από 20% σε 15%

– Στο τέλος της τετραετίας θα εφαρμοστούν δύο συντελέστες ΦΠΑ 11% και 22%

– Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 28% σε 20% σε μία διετία και τον φόρο στα μερίσματα αμέσως

– Μείωση της ανεργίας σε μία τετραετία σε λιγότερο από 500.000 από 850.000 που είναι σήμερα

– Καθιέρωση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.

– Αύξηση το ορίου του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

– Επαναφορά των επιδομάτων για τις μεγάλες οικογένειες στο επίπεδο πριν από τις μειώσεις του 2018 (ν. 4512/2018).

– Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε παιδικό σταθμό, θα χορηγείται μηνιαίο κουπόνι 180 ευρώ για χρήση σε σταθμό της επιλογής των γονέων.

– Στήριξη του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% στη διετία.

– Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.

– Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.

– Άμεση κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου

– Κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου

– Πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

– Ενίσχυση των νοσοκομείων με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως.

– Νέο πλαίσιο λειτουργίας των ανώτατων ιδρυμάτων

– Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα μετατραπεί σε υπουργείο παρά τω πρωθυπουργώ.

– Νέα ενεργειακή πολιτική περιορισμού των ρύπων με μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050

– Μείωση της φορολογίας στο 10% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα

– Μπαίνει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων

– Επενδύουμε 12 δισ. σε έργα εθνικής εμβέλειας, με στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 43.000 θέσεων εργασίας, και την πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% ετησίως

– Ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

– Απαίτηση από τους εργοδότες της τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας. Προώθηση ελέγχων, αλλά και καθιέρωση λευκών μητρώων επιχειρήσεων, ώστε οι συνεπείς να επιβραβεύονται με χαμηλότερες εισφορές.

– Πριμοδότηση των επιχειρήσεων που θα δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους. Είτε με τη μορφή δωρεάν μεταφοράς στην εργασία, είτε με επιπλέον ασφαλιστικά συμβόλαια, είτε με συμμετοχή μέσω ειδικών προγραμμάτων απόκτησης μετοχών.