Οι επιστήμονες εξηγούν  τις συνθήκες, κάτω από τις  οποίες δημιουργούνται τυφώνες και ανεμοστρόβιλοι, ή αυτές οι ατμοσφαιρικές διαταραχές , που ονομάζονται ακραία καιρικά φαινόμενα ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και στο ενδιάμεσο περιόδων με αυξομειώσεις θερμοκρασιών.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Με απλά λόγια και διαβάζοντας σχετικά άρθρα κατάλαβα και για ποιο λόγο ευθύνεται η κλιματική αλλαγή με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στην πρόκληση τέτοιων καιρικών εκρήξεων, σαν αυτή, που πλήγωσε ένα μεγάλο κομμάτι της Χαλκιδικής και είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Απόσπασμα από όσα αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής  μετεωρολογίας-κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Τιμολέων Μακρογιάννης:

“Ψυχρός και ξηρός αέρας κινούμενος με μεγάλη ταχύτητα συναντά κάποια στιγμή θερμό σχετικά αέρα και αντί να εισχωρήσει κάτω από αυτόν, τον υπερκαλύπτει με αποτέλεσμα να προκαλείται έτσι μια τρομερή ανισορροπία. Ο θερμός και υγρός αέρας στη συνέχεια ορμάει κυριολεκτικά προς τα πάνω με μεγάλη ταχύτητα. Ο ψυχρός τώρα αέρας που εισχωρεί από τα πλάγια δίνει στα ανοδικά ρεύματα την παρατηρούμενη περιστροφική κίνηση.

Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται με τον τρόπο αυτόν εντός του ανεμοστρόβιλου είναι τεράστιες. Σε αυτές τις δυνάμεις οφείλονται οι όποιες καταστροφές στα δέντρα και στα κτίρια που συναντά ο ανεμοστρόβιλος κατά την μεταφορική του κίνηση.”

Αν δεχθούμε την άποψη αυτή συμπεραίνουμε ότι η μεγάλη ψυχρή και ξηρή αέρια μάζα, που κινήθηκε αυτή τη φορά νοτιοανατολικά από την γραμμή Πρεσπών – Ημαθίας συνάντησε στις ακτές της βορειοδυτικής Χαλκιδικής άλλη αέρια μάζα, πολύ θερμή μετά τα 40άρια των προηγούμενων ημερών και έτσι προκλήθηκε η μεγάλη ατμοσφαιρική διαταραχή, που ξέσπασε σε ανέμους με ταχύτητα άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα.

Συνεπώς αν σε μια περιοχή σημειώνονται πολύ ψηλές θερμοκρασίες με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση του λεγομένου θερμοκηπίου, είναι πολύ πιο πιθανή η εκδήλωση τέτοιων ακραίων φαινομένων.

Σε αυτό συμφωνεί και ο έτερος ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και  περιγράφοντας την πορεία του φαινομένου, επισήμανε ότι αρχικά το έναυσμα δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών.

Ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από εκεί ξεκίνησε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα κινήθηκε από βορρά προς νότο, πέρασε όλη την περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων και κατέβηκε στην κοιλάδα της Ημαθίας και της Πέλλας. Κάποια στιγμή έφτασε στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα, με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς. Έτσι η ψυχρή αέρια μάζα που ξεκίνησε από τις Πρέσπες πίεσε με καθοδικές κινήσεις τη θερμή και υγρή αέρια μάζα, την οποία ανάγκασε να κινηθεί προς τα πάνω. Η καταιγίδα ενισχύθηκε με υγρασία και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο κινούνταν αρκετά γρήγορα, έγινε πάρα πολύ έντονο και έδωσε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα».

Είχε προειδοποιήσει ο Γ. Δημαράς

Αξίζει να σημειώσω ότι πρόσφατα ο απελθών υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την πολιτική οικολογία και την μελέτη των κλιματικών αλλαγών στην παρουσίαση του πλαισίου για τις αναπλάσεις των πόλεων είχε τονίσει ότι αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα θα θρηνήσουμε και άλλες περιπτώσεις σαν το Μάτι στην Αττική. Και δυστυχώς ο Γ. Δημαράς επιβεβαιώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Για την υπερθέρμανση του πλανήτη συζήτησαν πρόσφατα στην Οζάκα της Ιαπωνίας οι ηγέτες της ομάδας G 20, των πιο ανεπτυγμένων χωρών. Οι 19 συμφώνησαν σε νέα μέτρα περιορισμού της ρύπανσης του πλανήτη, πλην του κατ ευφημισμόν λεγομένου Πλανητάρχη Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος δεν προσυπέγραψε γιατί, λέει, αυτό θα ισοδυναμούσε με περιορισμό της βιομηχανικής παραγωγής  στις ΗΠΑ και άρα στη μείωση θέσεων εργασίας….