(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α-ΠΛΑΤΗ), παρακολουθεί την ομιλία του ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στο 1ο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, την Τρίτη 2 Απριλίου 2019, στα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισκέπτεται τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να συμμετάσχει στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

 Με διθυράμβους αναχώρησαν από τα Σκόπια επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι δεκάδες επιχειρηματίες, που τον ακολούθησαν και έλαβαν μέρος στο ευρύ οικονομικό και αναπτυξιακό φόρουμ της λεγομένης Βόρειας Μακεδονίας.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

 

Έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια για έργα και για δημιουργία εργοταξίων και εργοστασίων οι επιχειρηματίες. Και πολύ καλά κάνουν, αφού αυτά είναι τα συμφέροντά τους, να επενδύουν εκεί, που υπάρχουν πιο φθηνά εργατικά χέρια και ευνοούνται μέσω προγραμμάτων οι επιδοτήσεις, σε συνάρτηση με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την Βουλγαρία, όταν πριν από μερικά χρόνια έσπευσαν δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στο Πετρίτσι, στο Σαντάνσκι και στο Βλαγκόεβγκραντ, αφήνοντας σε ερημιά την Σίνδο και όλη την δυτική βιομηχανική και βιοτεχνική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σίγουρα θα βρουν και τώρα πολλές ευκαιρίες οι κύριοι Κοπελούζος, Μυτιληναίος, Περιστέρης και πολλοί άλλοι, που μίλησαν  ενθουσιωδώς για την επίσκεψη στα Σκόπια και για τις επενδυτικές τους βλέψεις. Το κεφάλαιο για μια ακόμη φορά τρίβει τα χέρια του.

Διαβάσαμε ότι ανάμεσα στους 140 επιχειρηματίες περιλαμβάνονταν οι πολλοί μεγάλοι: Ο πρόεδρος του ομίλου «Μυτιληναίου» Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Μιχάλης Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο πρόεδρος του ομίλου «Κοπελούζου» Δημήτρης Κοπελούζος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γεώργιος Περιστέρης, ο πρόεδρος και ιδρυτής της Apivita Νίκος Κουτσιανάς, ο πρόεδρος του ομίλου Intracom Constructions SA Δημήτρης Κούτρας, ο πρόεδρος της Alumil SA Γιώργος Μυλωνάς, ο General Manager της Motor Oil Hellas Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Alpha Digital SA Δημήτρης Κοντομηνάς και πολλά άλλα στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ευρύ φάσμα της επιχειρηματικής ζωής της χώρας.

Μεγάλες μπίζνες προβλέπονται. Και φυσικά τα κέρδη θα γεμίζουν τα ταμεία με εκατομμύρια, σαν αυτά που είδαμε προ ημερών να δημοσιεύει ο Όμιλος Μυτιληναίου.  Και ως ένα βαθμό θα ωφεληθεί και η ελληνική οικονομία από τη συμβολή αυτών των μεγάλων επιχειρήσεων στην αύξηση του ΑΕΠ. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία και τέτοιες επισκέψεις θα διευκολύνουν την παραπέρα ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Επίσης και στον τουρισμό θα υπάρχουν οφέλη, καθώς θα έρχονται σε Χαλκιδική και Πιερία πιο πολλοί άνθρωποι από την γειτονική χώρα  με πρώτον και καλύτερο τον κ. Ζάεφ.

Το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα

Ωστόσο το βασικό ερώτημα παραμένει: Στην Ελλάδα θα γίνουν επενδύσεις; Η ανεργία και η ημιαπασχόληση,που σακατεύουν πολύ κόσμο, θα αντιμετωπιστούν;  Θα ανοίξουν δουλειές για να αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών; Θα δουν άσπρη μέρα τα μαγαζιά στην Τσιμισκή και στη Μητροπόλεως ή μόνο καφετέριες θα ξεφυτρώνουν κάθε εβδομάδα;

Άλλωστε και μέχρι τώρα γίνονταν ελληνικές επενδύσεις στα Σκόπια. Δεν υπήρχαν ιδιαίτερα εμπόδια από το “ονοματολογικό”, αλλά οι διακυμάνσεις των διμερών οικονομικών σχέσεων καθορίζονταν περισσότερο από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, την γραφειοκρατία και τις επιλογές που έκαναν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Από εκεί και πέρα, όπως υποστηρίζουν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές,  μένει να δούμε εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορέσουν να προωθηθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις του πρωθυπουργού π.χ. για τη διασύνδεση και των δύο χωρών με το κινεζικό σχέδιο “One belt, one road”, ιδίως όταν το διεθνές πεδίο ολοένα και περισσότερο σφραγίζεται από έντονους ανταγωνισμούς με την αμερικανική πλευρά (που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη Συμφωνία των Πρεσπών) να μη βλέπει πάντα με καλό μάτι την επέκταση των κινεζικών επενδύσεων ή τη διατήρηση της ενεργειακής εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία.

Υπάρχουν όμως και οι αρνητικές επιπτώσεις, όπως αυτές που αναφέρονται στα εμπορικά σήματα. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι κάποιοι «τώρα θυμήθηκαν τα εμπορικά σήματα». Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα, εξ ου και η συμπερίληψη του ζητήματος ως προβλήματος προς επίλυση στην ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως έχει γραφτεί πολλές φορές, παρότι η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει τον χαρακτηρισμό «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» (ΠΓΕ) για προϊόντα και το χαρακτηρισμό Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για μερικά ακόμη, το ζήτημα με ένα μεγάλο φάσμα προϊόντων και αντίστοιχων εμπορικών σημάτων ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην ιδιαίτερη ταυτότητα και «τοπικότητα» της ελληνικής Μακεδονίας, παραμένει.

Η απλή αναφορά ότι θα υποστηριχτούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην όποια προσπάθειά τους να κατοχυρώσουν διεθνή εμπορικά σήματα και η δημιουργία μιας επιτροπής μέσα στον Μαϊο, δεν αρκούν για να επιλυθεί το ζήτημα, μιας και το πρόβλημα δεν είναι το κόστος κατοχύρωσης ενός σήματος, όσο ο ίδιος ο ανταγωνισμός για τις ίδιες τις «συνδηλώσεις» της «μακεδονικής ταυτότητας», που είναι διαφορετικές στις δύο χώρες, σε συνάρτηση με την δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησής τους. (Εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ)

Μετά από όλα αυτά καλά θα ήταν να πέσουν λίγο οι τόνοι των πανηγυρισμών και να χαίρεται μόνο επιχειρηματικός κόσμος. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και καταστηματάρχες να κρατούν μικρά καλάθια και οι πολίτες να προβληματίζονται, διότι αν δεν υπάρξουν οφέλη στην καθημερινότητά τους, θα δικαιωθούν για άλλη μια φορά όσοι απεχθάνονται τα μεγάλα λόγια και τις φανφάρες…