Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που τους αρέσει να ψάχνουν και να ψάχνονται, μέσα στον κυκεώνα της επιστήμης τους, σε αντίθεση με άλλους που συνεχίζουν μακαρίως την θερινή σιέστα, για να κερδίσουν πόντους στη Δευτέρα παρουσία..

 

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

 

Υπάρχουν ερευνητές που δουλεύουν σαν μυρμήγκια για να πετύχουν τους στόχους τους και καταρρίπτουν
διαρκώς τα παγιωμένα ταμπού και τους μόνιμους φόβους των κοινών θνητών, όπως πχ στο άκουσμα της λέξης καρκίνος.

Και όμως.Τα πρόσφατα νέα είναι αρκούντως ενθαρρυντικά..    Μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού -αλλά και δικές μας- έχουν δημοσιεύσει σειρά άρθρων, τον τελευταίο μήνα, προετοιμάζοντας τους αναγνώστες για την μεγάλη είδηση.
Ποια είναι αυτή; Η ολοσέλιδη, με κόκκινα γράμματα, που θα λέει ¨Ο καρκίνος νικήθηκε¨!
Προς το παρόν,οι τίτλοι είναι πιο μετριοπαθείς. Γράφουν ¨Ενα μικρό θαύμα στον ορίζοντα¨ η ¨Νόμπελ ιατρικής σε δυο μαχητές του καρκίνου ¨ η ¨Η ανοσοθεραπεία βρίσκει στόχο, επιτέλους¨.
Όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατο συνέδριο των Ευρωπαίων ογκολόγων, ο καρκίνος πρώτα περιγράφηκε από τους αρχαίους Αιγύπτιους περίπου 3000 χρόνια πριν, και σήμερα αποτελεί την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, ενώ ανταγωνίζεται με τα καρδιοαγγειακά νοσήματα για την πρώτη θέση στην Ευρώπη.

Ο καρκίνος έχει τόσους διαφορετικούς υπό τύπους, όσοι είναι και οι ασθενείς που υποφέρουν από τη νόσο!
Αν και τα κρούσματα αυξάνονται, η θνησιμότητα υποχωρεί. Σήμερα οι επιζήσαντες ανά τον πλανήτη ανέρχονται σε 12,5 εκατομμύρια. Ωστόσο, 4.350 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από καρκίνο του πνεύμονα…
Οι Ευρωπαίοι ογκολόγοι, που ο αριθμός τους φθάνει τους 30.000, πραγματοποίησαν συνέδριο στο Μόναχο και ανακοίνωσαν τα νέα αντικαρκινικά όπλα, καθώς η ανοσοθεραπεία είναι πλέον στο επίκεντρο, και σε ορισμένες περιπτώσεις σε λίγο η χημειοθεραπεία θα αποτελεί παρελθόν..

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα, ένας Αμερικανός και ένας Ιάπωνας γιατρός πήραν το βραβείο Νόμπελ, για την έρευνα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κάτω απο την πίεση της γήρανσης των πληθυσμών, του στρες, της κακής διατροφής η της ρύπανσης του περιβάλλοντος, ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου θα έπρεπε να είναι αυξημένος κατά 70 0/0, τα τελευταία 20 χρόνια. Ευτυχώς, η έρευνα είναι τόσο δυναμικά εξελιγμένη, ώστε οι πρόσφατες ανακαλύψεις υπόσχονται πολλά θετικά.
Όπως γράφει η εφημερίδα ¨Φιγκαρο¨, ο κατ εξοχήν ειδικός, καθηγητής Νταβίντ Καγιάτ, υποστηρίζει  ότι σε μικρό διάστημα από σήμερα, ο γιατρός θα μπορεί να ελέγχει την πρόοδο των κυτταρικών όγκων, καθώς ένα μικρό θαύμα διαγράφεται στον ορίζοντα. Στο νέο του βιβλίο ο καθηγητής, που ανέτρεψε όλα τα πρωτόκολλα θεραπείας και φώτισε με νέες μεθόδους την μάχη κατά της ασθένειας, αναλύει κυρίως τη σχέση στρες και καρκίνου, θεσπίζοντας νέες αρχές στην αντιμετώπιση του.