Έθεσα ένα πρωινό κουίζ σε παρέα συνομηλίκων , κατά την ανταλλαγή απόψεων επί παντός του επιστητού.. Ρωτώ, τι σας θυμίζει η λέξη ολοθούριος; Ο πρώτος, ξερόλας, γνώστης του “λίγο απ όλα”, απαντά χωρίς περιστροφές : τον Λούθηρο, Γερμανό,θεολόγο που χάρη στις καινοτόμες απόψεις του, διχάστηκε η κοινωνία της εποχής κλπ. 

Ο δεύτερος, πιο ψαγμένος, προτιμά την ετυμολογική έρευνα, λέει ¨ γαλλικά λου ίσον λύκος και θήραμα το κυνήγι ¨,κάτι τέτοιο… Ο τρίτος,πιο πονηρός, ρωτάει τι χρώμα έχει; Που το συναντάμε; Ποια η συμπεριφορά του; Ο τέταρτος, πιο αποτελεσματικός ρισκάρει: Είναι πουλί,ψάρι η κατοικίδιο;

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

Δεν σας κρατώ άλλο σε αγωνία. Απαντώ: Το βρίσκουμε στη θάλασσα… Σουφρώνουν όλοι τα φρύδια και γουρλώνουν τα μάτια. Ξαναλέω ο ολοθούριος – μια λέξη ! Άρα ανήκει στην κατηγορία των αλιευμάτων.Και μάλιστα των πανάκριβων θησαυρών της θάλασσας,αφού ένα κιλό ολοθούριων πουλιέται στη λιανική αγορά ασιατικής χώρας πάνω από 1.100 ευρώ. Μπράβο μας, τέτοια τύχη ούτε με τσιπούρες ούτε με τονάκια ούτε με φτερά καρχαρία ! Αύριο, βγάζω τις πετονιές και πάω για ψάρεμα…

Δεν είναι όμως τόσο απλό. Γιατι; Διότι στην Ελλάδα, το πασίγνωστο “αγγουράκι της  θάλασσας”, που θυμάμαι όταν ήμασταν παιδιά, τα μαζεύαμε και τα πετούσαμε ο ένας στον άλλον για πλάκα, είναι πλέον δυσεύρετα.

Όπως διαβάζω σε μια ιστοσελίδα του Ιονίου, εκεί οι ψαράδες έχουν επιδοθεί σε καταστροφική συλλογή, μαζεύοντας ολόκληρους τόνους από το μη ασπόνδυλο αυτό, για να το μεταπουλήσουν σε επιτήδειους εμπόρους της Άπω Ανατολής.Και φυσικά τα κέρδη τους είναι τεράστια.
Πριν δέκα μέρες η είδηση ήταν χαρακτηριστική. “Συλλήψεις για 41.000 ολοθούρια”. Τελικά, καλύτερα να ψάχνεις για…ναρκωτικά παρά για αγγουράκια, σκέφτηκα. Δεν είχα δίκιο.Γιατί  αυτό που υποτιμούμε εμείς, άλλοι ουρανίσκοι το αξιολογούν διαφορετικά.
Τα ολοθουριώδη, στενόμακρα και με γλοιώδες και μυώδες σώμα, ζουν στη θάλασσα  σ όλα τα βάθη, βυθισμένα στην άμμο, κυρίως σε περιοχές του Ιονίου πελάγους και στα νερά της Λήμνου – ειδικά στον κόλπο του Μούδρου.

Στην περιοχή του Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας εντοπίστηκε και κατασχέθηκε από άνδρες του λιμενικού Λευκάδος η μεγαλύτερη ποσότητα ολοθούριων που βρέθηκε ποτέ, δηλαδή 41.000 ασπόνδυλα, έτοιμα για διοχέτευση στο παράνομο εμπόριο..
Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του λιμενικού, μια και η ποσότητα είναι τεράστια. Ωστόσο,όσο κι αν είναι προσκολλημένα στον βυθό της θάλασσας η μετακινούνται αργά με τους βαδιστικούς ποδίσκους τους η υπεραλίευση των ολοθούριων είναι καταστροφική για το περιβάλλον της θάλασσας.

Πάμε για άλλα από τον κόσμο της σιωπής..