Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά είναι φέτος οι Τούρκοι τουρίστες, που φθάνουν στην Κω, είτε με τα πλοιάρια της γραμμής, είτε με ιδιωτικά σκάφη.

Εκεί που κάθεσαι για καφέ στο Η2Ο ή στο NISSI έρχεται δίπλα σου ένας νεαρός μουσάτος και σου ζητάει φωτιά. Ανάβει αυτός και δίνει και στην κομψή σύνοδό του, η οποία φοράει κολλητό σορτσάκι και σιέλ μπλουζάκι, αφήνοντας για τις συνομήλικες κοπέλες της Τουρκίας τις μαντίλες και τις μακριές φούστες.
Γράφει ο Νίκος Δημαράς
Μοντέρνο ζευγάρι με φρέντο καπουτσίνο και κινητά τελευταίας τεχνολογίας, όπως και δεκάδες άλλοι συμπατριώτες τους, που έχουν ενσωματωθεί στον δυτικό τρόπο ζωής, γράφοντας στα λευκά σπορτέξ τους τις ανατολίτικες κραυγές του Ερντογάν και του Κιλιντσντάρογλου.
Μερικοί μένουν στα ξενοδοχεία της Κω, στα οποία βρίσκουν δωμάτια με 80 – 250 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία. Μερικοί άλλοι επιστρέφουν αυθημερόν με τα ταχύτατα καραβάκια, που αναχωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ από το λιμάνι της Κω προς το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσό) και τανάπαλιν.
Αρκετοί Τούρκοι τουρίστες προτιμούν την Κω γιατί βρίσκουν φαγητά και άλλα εδέσματα, που  ανταποκρίνονται στις συνήθειές τους, αφού δεν είναι λίγοι οι μουσουλμάνοι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, που συνεχίζουν την παράδοση, διατηρώντας εξαιρετικά εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και άλλα μαγαζιά με ανατολίτικες συνταγές ή και μικτές, προσθέτοντας κρεατικά ελληνικών συνηθειών.
Οι ανταλλαγές δεν μένουν μόνο στις γεύσεις. Αρκετά παιδιά μουσουλμάνων πηγαίνουν για σπουδές στη Σμύρνη, στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, απ΄όπου επιστρέφουν αργότερα και εργάζονται στην Ελλάδα. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις παιδιών, που προέρχονται από μικτούς γάμους, με πατέρα Έλληνα και μητέρα Τουρκάλα ή και αντιστρόφως.
Αυτή την εποχή όλοι συμβιώνουν με αγαστές συνθήκες συνεργασίας σε επαγγελματικούς και άλλους χώρους. Βλέπεις στις καφετέριες και στα beach bar να σερβίρουν τον κόσμο παιδιά μουσουλμάνων, Αλβανών και ντόπιων Ελλήνων, που είναι φιλαράκια, χαριεντίζονται και απολαμβάνουν την παρέα τους.

Έλληνες επισκέπτες στην Αλικαρνασσό

Οι εποχές αλλάζουν, κάτι, που διαπιστώνουν και όσοι Έλληνες τουρίστες επισκέπτονται το Μπόντρουμ – Αλικαρνασσσό απέναντι. Είναι μια όμορφη πόλη διάσημη για την ιστορία της, με έντονη ελληνική σφραγίδα, σύγχρονη τουριστική υποδομή και εξαιρετικές υπηρεσίες που προσφέρει στα εκατομμύρια επισκεπτών της κάθε χρόνο.
Η Αλικαρνασσός απέχει μόλις 10 ναυτικά μίλια από την Κω, απόσταση που καλύπτεται με καραβάκια σε καθημερινά βάση, συνδέοντας τους δύο τόπους. Οι αναχωρήσεις από την Κω αρχίζουν στις 9.00 το πρωί και συνεχίζονται μέχρι το απόγευμα. Μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει μια ημερήσια εκδρομή και να επιστρέψει το βραδάκι.

Οι επισκέπτες βρίσκουν εδώ  πλούσια αγορά για κάθε οικονομική απαίτηση και γούστο, ένα πολύβουο παζάρι -πραγματικό λαβύρινθο από μικρά και μεγάλα μαγαζιά με πληθώρα τουριστικών ειδών και ντόπιων προϊόντων, καθώς και εξαιρετικά καταστήματα εστίασης.

Πολλά σκάφη καταπλέουν στην υπερσύγχρονη μαρίνα με ταξιδιώτες απ’ όλον τον κόσμο, που βρίσκουν εδώ εκτός από φυσική ομορφιά και πλουσιοπάροχες υποδομές, μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως τα ερείπια της αρχαίας Αλικαρνασσού, το Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, που στεγάζεται σ’ αυτό, και φιλοξενεί την μεγαλύτερη έκθεση αμφορέων στον κόσμο.