Ήταν το τρίτο γκάλοπ μέσα σε λίγες μέρες που δίνει ποσοστό γύρω στο 20% στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ η Νέα Δημοκρατία κινείται γύρω στο 40%. Θεαματική υπεροχή Μητσοτάκη.-

Με διπλάσια διαφορά προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου αλλά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη  Τσίπρα με διπλάσιο ποσοστό στην καταλληλότητα των πολιτικών αρχηγών και στην αξιολόγησή τους σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας στην τελευταία δημοσκόπηση, που παρουσιάστηκε από το STAR.

 

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Είναι η τρίτη δημοσκόπηση μετά από αυτές του ΣΚΑΙ και του OPEN, που δείχνει μια σταθεροποίηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 20%, ενώ η Νέα Δημοκρατία κινείται κοντά στο 40% ή και παραπάνω.
Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα σημειώνουν ότι η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται προφανώς στην αποδοχή, που δείχνει ο κόσμος στους χειρισμούς της πανδημίας και των επιπτώσεών της από την κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα στην πολιτική της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Αντίθετα, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ  ακολουθεί μια πεπατημένη στην αντιπολιτευτική τακτική, προβάλλοντας συνεχώς δύο – τρία ζητήματα, που δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην αλήθεια, όπως π.χ. ότι η κυβέρνηση φροντίζει μόνο για τα ψηλά εισοδήματα και για τις πολυεθνικές, την στιγμή, που εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις παίρνουν  ενισχύσεις και χαμηλότοκα δάνεια, ενώ και οι εργαζόμενοι ενισχύονται είτε με τα 800 ευρώ, είτε με επιδόματα, όπως οι επιστήμονες και οι άνεργοι.

Συνεπώς το σλόγκαν του κ. Τσίπρα για την “οικονομία της αγέλης” απέχει πολύ από την πραγματικότητα, κάτι που ο κόσμος το αντιλαμβάνεται.

Απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η απόσταση μεταξύ λόγων και πράξεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα αυτά, που αποκαλύφτηκαν από το πόθεν έσχες με χαρακτηριστική την περίπτωση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, που δηλώνει υψηλά εισοδήματα, αλλά και αγορά οκτώ ακινήτων μέσα σε ένα χρόνο.

Επίσης στα αυτιά των πολιτών ηχεί ως παραφωνία το άνοιγμα του Αλ Τσίπρα προς τους ισχυρούς της οικονομίας, όπως η συνάντησή του με τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, την στιγμή, που διαλαλεί την αγωνία του για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.

Ένα τρίτο στοιχείο είναι ο προκλητικός και υβριστικός λόγος αρκετών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ή προσκειμένων δημοσιογράφων, που δεν εκτιμάται από την κοινή γνώμη.

Ατυχή είναι επίσης και τα ανοίγματα προς τον χώρο της κεντροαριστεράς και η προσπάθεια για απόσπαση στελεχών από το ΚΙΝΑΛ, κάτι, που ο κόσμος θεωρεί ως αήθη πολιτική κίνηση.

Δεν προτείνει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για ανθρώπινη κοινωνία

Το  πιο ισχυρό όμως αίτιο της διαρκούς πτώσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μη επεξεργασία, συγκρότηση και προβολή προτάσεων, που θα έδιναν μια νέα ελπίδα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, βασισμένη σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, στην εποχή μετά τον κορωνοϊό.

Θα μπορούσε να είναι ένα μοντέλο διαφορετικής φιλοσοφίας για την ζωή, το περιβάλλον, την παραγωγή, που θα μείωνε την τάση για υπερκατααλωτισμό, θα φρόντιζε με στοχευμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και θα έβαζε νέες βάσεις για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία με αλληλεγγύη και σεβασμό στα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Αντί όλων αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου και των στελεχών του ακολουθεί μια στείρα αντιπολιτευτική κριτική, με το ίδιο μοτίβο, που αδικεί την ιστορία του, την παιδεία του αριστερού χώρου και την αξιοπρέπεια στην πολιτική και καθημερινή συμπεριφορά, καθώς και στην άρθρωση του δημόσιου λόγου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην βρίσκουν απήχηση ακόμη και οι παρεμβάσεις, στις οποίες έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η διαχείριση προγραμμάτων και κονδυλίων χωρίς πλήρη διαφάνεια και η ανάδειξη ενός νέου περιβάλλοντος “δικών μας παιδιών” σε θέσεις και καίρια σημεία του κρατικού μηχανισμού.

Τα στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της MRB που παρυσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 40% έναντι 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

gallop-1

Δημοφιλέστερος υπουργός είναι ο Βασίλης Κικίλιας και ακολουθούν οι Τ. Θεοδωρικάκος, Κ. Πιερρακάκης, Μ. Χρυσοχοΐδης και Νίκος Δένδιας.

gallop-2

Πολύ μεγάλη είναι η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ότι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη  αξιολογεί θετικά το 70,6% ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 34,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Φώφη Γεννηματά με 19,8% και ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 14,8% θετικές γνώμες.

gallop-3

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας θέλει όμως το 59,7% των ερωτωμένων.
Σε ότι αφορά την πανδημία, το 82,2% των πολιτών ανησυχεί πολύ ή αρκετά για τις οικονομικές επιπτώσεις της.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι ότι το 57,2 % συμφωνεί με την επαναλειτουργία των λυκείων και των γυμνασίων ενώ το ίδιο ποσοστό πέφτει στο 27,7% όταν τίθεται το ερώτημα για τα δημοτικά σχολεία.

Ειδικότερα, το 66,8% δηλώνει αντίθετο με το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, ένα στοιχείο της έρευνας, που αξιολογήθηκε ως το πιο σημαντικό από τα αριστερής αποκλίσεως site, αλλά και από την έγκυρη “Εφημερίδα των Συντακτών”.