Έχω βεβαιωθεί πλέον. Τα οφέλη του κορονοϊού στη μικρή μας κοινωνία δεν είναι αμελητέα. Και βέβαια μιλώ για την Ελλαδίτσα μας. Δεν θ ασχοληθούμε σήμερα με το τι γίνεται στον κόσμο. Ας κοιτάξουμε πρώτα τα παπούτσια μας…

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

Ε, λοιπόν, εδώ ο ιός…έγραψε. Τέτοιες αλλαγές -ούτε στον ύπνο μας.Και δεν μιλώ μόνο για τα ψηφιακά του κράτους, που έσκισαν σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και, για τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή – η ατμόσφαιρα δεν είναι αποπνικτική,οι ρύποι στους δρόμους χάθηκαν, τα πουλιά κελαηδούν αλλιώτικα, ο Θερμαϊκός καθάρισε – όπως επίσης και για τις αλλαγές στα πιστεύω των πολιτών: πολλοί μου τηλεφώνησαν για ευχές το Πάσχα και μου μίλησαν τόσο ευνοϊκά για τον Μητσοτάκη που έτρεξα να καθαρίσω τ αυτιά μου…Απίστευτο; Και όμως πραγματικό!

Όπως αληθινό είναι ότι αναγκασθήκαμε πάλι (εκ των πραγμάτων) να συνδεθούμε με την τηλεόραση. Αυτό το κουτί που τόσο λοιδορούσαμε πριν λίγο καιρό και κατακρίναμε ως προαγωγό της εθνικής χαζομάρας και μάρτυρα του εγνωσμένου αποπροσανατολισμού μας, αποδείχθηκε σωτηρία λύση στην περίσταση.
Το λέει και ο δικός μας ηθοποιός Ιεροκλής, ως παμπόνηρη γριά στο βίντεο.”Γίναμε συμμορία, όλες οι γριές κι αντί να πάμε στο νομισματοκοπείο, κάναμε λάθος στο λαγούμι και βγήκαμε στο διπλανό κομμωτήριο.. Κουρεύτηκα καρέ, ίδια η Τόκιο ήμουνα…”

Πολύ γέλιο. Κάνοντας αναφορά στο ισπανικό σήριαλ με την ηρωική Ναϊρόμπι. Που τέτοια τύχη, σε άλλες εποχές. Όταν ξοδεύεις 600 ώρες συνεχόμενες, για να δεις πέντε σήριαλ των δέκα επεισοδίων..
Εγώ όμως, θα σας πω την αμαρτία μου, είδα μονορούφι δυο σειρές με υπερορθόδοξους Εβραίους και το καταευχαριστήθηκα, στο Νετφλιξ. Τοση φανατίλα, τέτοια υποχόνδρια συμπεριφορά, τόση παλαιολιθική ηθική δεν το περίμενα..

Πολιτισμικά συντηρητικοί και θρησκευτικά αυστηροί, τα μέλη της κοινότητας των Εβραίων περιοχής της Αμερικής, πιστεύουν ότι η ευσέβεια και η άρνηση τους ν αφομοιωθούν, θα τους προστατεύσουν από ένα νέο κατακλυσμό.

Τηλεόραση, ίντερνετ και κάθε μορφής κοσμική απόλαυση είναι απαγορευμένη στους χασιδικούς Εβραίους.Η καθημερινότητα ορίζεται από αυστηρούς κανόνες και απαγορεύσεις. Μελέτη των γραφών και δουλειά για τους άνδρες. Τεκνοποίηση για τις γυναίκες. Μια απόλυτη πατριαρχική οικογένεια.
Το “Unorthodox” ήταν βιβλίο που έγινε μπεστ-σελερ, πριν μερικά χρόνια.Σ αυτό η νεαρή συγγραφέας αφηγείται την αυτοβιογραφία της και τον τρόπο που μεγάλωσε,ανάμεσα σε επιζήσαντες του ολοκαυτώματος.Οι λεπτομέρειες που περιγράφονται
σπαραχτικές και αποκρουστικές.

Σ αυτή τη σειρά, όπως και στην άλλη με τίτλο “Οικογένεια Σέλτιτς”, η μικροκαμωμένη ηθοποιός από το Ισραήλ Σίρα Χαας κλέβει την παράσταση. Στην πρώτη ονομάζεται Εστί και στη δεύτερη Ρουχαμί. Αξίζει να τις δείτε..
Γιατί, διαφορετικά: Όπως σας είπα, “εγώ νίπτω τας  χείρας μου. Σχολαστικά …”