Διαβάζω από το πρωί στις ιστοσελίδες και ακούω στις ενημερωτικές εκπομπές έναν ορυμαγδό πληροφοριών και εκτιμήσεων για τα οικονομικά μέτρα και τις ελαφρύνσεις, που πρόκειται να ανακοινώσει το άλλο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με υποσχέσεις για την ανάπτυξη και τις προοπτικές της Βόρειας Ελλάδας.

Διαβάζω, απορώ, εξίσταμαι και ενίσταμαι, διότι αυτό το “σχοινί – κορδόνι” τραβάει τώρα καμιά σαρανταριά χρόνια και έχει καταντήσει κοροϊδία. Διότι άλλο πράγμα είναι οι ανακοινώσεις των βασικών γραμμών του οικονομικού προγράμματος, ενόψει και της σύνταξης του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος και άλλο να περιμένουμε ως ιθαγενείς να μας χαρίσουν καθρεφτάκια και γλειφιτζούρια…

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Όλος ο ντόρος γίνεται για το αν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει φορολογικές ελαφρύνσεις, αν θα πει πότε θα δοθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αν θα μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές, αν θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης και αν θα πει περισσότερα για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου…

Ιδού ένα από τα δημοσιεύματα:

“Τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει… φωτιά στο Μέγαρο Μαξίμου και στα υπουργεία, προκειμένου μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας να είναι έτοιμο το νέο σχέδιο οικονομικών μέτρων, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη στις 12 Σεπτεμβρίου.”

Σε ένα άλλο διαβάζουμε ότι …έχουν ανεβάσει όλοι πυρετό στο Μέγαρο Μαξίμου…

Τι είναι αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι; Τι νοοτροπία είναι αυτή; Δηλαδή κάθε χρόνο θα περιμένουμε ως ζήτουλες με απλωμένα χέρια μπας και φιλοτιμηθεί και δώσει κάτι ο πρωθυπουργός; Είμαστε σοβαροί;

Εμείς εδώ στη Σαλονίκη επί χρόνια ακούγαμε τις εξαγγελίες για δημαρχιακό μέγαρο και μέγαρο δεν βλέπαμε.Κάθε Σεπτέμβρη το ίδιο βιολί. “Θα, θα, θα…”

Μετά ήρθαν οι εξαγγελίες για την υποθαλάσσια αρτηρία. Ξανά “θα, θα, θα…” μέχρι που το έργο ματαιώθηκε και χάσαμε ως χώρα και καμιά ογδονταριά εκατομμύρια ευρώ.

Ύστερα ήρθε το Μετρό. Άντε πάλι υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις για ολοκλήρωση με χρονοδιαγράμματα. Πέρασαν καμιά  25αριά χρόνια και ακόμη στην αναμονή είμαστε. Διαβάσαμε κι αυτό το απίστευτο προχθές σε κάποια αθηναϊκά site: Ότι ξεκίνησε το Μετρό Θεσσαλονίκης, επειδή πήγε μια βόλτα περί τα 150 μέτρα ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Αχ, αχ… τι τραβάμε με όλα αυτά; Εξήγγειλαν, λέει, για τρίτη φορά και το flyover thessaloniki, την υπερυψωμένη περιφερειακή, τρομάρα μας…

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί έχουν την ευχέρεια και την άνεση να ανακοινώνουν τα μέτρα για την πορεία της οικονομίας όταν πρέπει, όταν έχουν τα δεδομένα, όταν βλέπουν τι συμβαίνει στον διεθνή περίγυρο και όχι να περιμένουν να έρθει ο Σεπτέμβρης να τα εξαγγείλουν με φανφάρες στη Θεσσαλονίκη, όπως βέβαια θα κάνουν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, που θα παρελάσουν αυτές τις μέρες από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ασκώντας την δική τους κριτική.

Θα προτιμούσαμε να κάνουν οι υπουργοί καμιά κίνηση οικονομικού ενδιαφέροντος για την τόνωση της αγοράς στη Θεσσαλονίκη, που τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο, πολύ περισσότερο φέτος με την ματαίωση της 85ης ΔΕΘ.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει ένα πρόσθετο κίνητρο για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, ακριβώς για να ισοφαρίσει κάπως τη ζημιά, όπως πρότεινε στον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Κάν΄τε το κράτος φιλικό προς το επιχειρείν”.

Αντί αυτού, όμως περιμένουμε εξαγγελίες και υποσχέσεις. Και όλα αυτά σε μια εποχή αβεβαιότητας λόγω της κρίσης από την πανδημία, εξαιτίας των απειλών από τον ταραξία γείτονα και επειδή παντού γύρω επικρατεί μια οικονομική και πολιτική αστάθεια με την Ευρώπη αμήχανη να λάβει δραστικά μέτρα.

Έτσι λοιπόν ας σταματήσει αυτό το παραμύθι των εν Αθήναις επικοινωνιολόγων και ενίων συναδέλφων, διότι εμείς εδώ “το έχουμε δει το έργο”. Έργα δεν έχουμε δει, αλλά δεν πειράζει. Θα μας αποζημιώσει το flyover, σε καμιά δεκαριά χρόνια… Όμως φτάνει η υποκρισία; Ελήφθη; OVER;