Κι εκεί, που ακούς τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να ανακοινώνει τα μέτρα των επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, χτυπάει το κουδούνι της εξώπορτας. “Ο ταχυδρόμος είμαι”, ακούγεται ασθμαίνων ο μεσήλικας άνδρας, που τρέχει και δεν φτάνει με μια σύμβαση ορισμένου χρόνου 700 ευρώ. 

“Α, ήρθατε κιόλας;”, τον ρωτάω από το θυροτηλέφωνο. “Συνήθως αργείτε. Ένας φάκελος από Αθήνα έκανε δέκα μέρες να έρθει…”

Ο άνθρωπος δεν μιλάει. Κατεβαίνω στο ισόγειο και μου δίνει τα χαρτιά, μέσα στα οποία είναι και ο νέος λογαριασμός του διδύμου ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ. Ανοίγω και τι να δω; Σχεδόν διπλάσιο ποσό από τους προηγούμενους εκκαθαριστικούς.

Αναρωτιέμαι μήπως έβαλαν μέσα και τον προηγούμενο λογαριασμό των “έναντι”, παρότι τον είχα πληρώσει κανονικά, αλλά βλέπω στην ανάλυση ότι τα ποσά είναι για τους τρέχοντες μήνες.

Βλέπω μάλιστα ότι υπάρχει και έκπτωση (επιδότηση 105,27 ευρώ). Δηλαδή χωρίς την επιδότηση ο λογαριασμός θα ήταν 159 + 105,27 = 264 ευρώ. Ο προηγούμενος εκκαθαριστικός του Οκτωβρίου ήταν συνολικά 99 ευρώ.

Επομένως η αύξηση τώρα είναι σχεδόν τριπλάσια. Και καλά, που η επιδότηση θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο. Αν στη συνέχεια μειωθεί ή κοπεί εντελώς τι κάνουμε;

Δεν αναφέρω το δικό μου παράδειγμα για να παραπονεθώ εγώ προσωπικά και να γκρινιάξω. Εντάξει θα τα καταφέρουμε. Το γράφω γιατί υπάρχουν και πολύ χειρότερα. Το γράφω για να φανεί αδιαμφισβήτητα το μεγάλο χαστούκι, που τρώμε κάθε μέρα με τις αυξήσεις και με την γενικότερη ακρίβεια, αλλά εμείς ως κοινωνία περί άλλων τυρβάζουμε.

Διαβάζω για τα νούμερα της τηλεθέασης του “Σασμού”, της “Γης της Ελιάς” και των μεσημεριανάδικων, που ασχολούνταν επί τριήμερον με τους ουροσυλλέκτες, τις επιδείξεις του κ. Κούγια και τα περί κυκλωμάτων πορνείας, ως να ανακάλυψαν ξαφνικά την Αμερική και τρώω κι άλλα χαστούκια, το ίδιο δυνατά με αυτό που μου ήρθε με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.