*** Εκτός τόπου και χρόνου όσα είπε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου για εκβιασμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκηη από την Νέαα Δημοκρατία προκειμένου να τον “έχει στο χέρι” ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί του μετά τις εκλογές. Σκοπός της κας Τσαπανίδου είναι αρχικά να πλήξει την Νέα Δημοκρατία, αλλά και να καταγγείλει αργότερα τυχόν σχηματισμό κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, οπότε θα λέει “ιδού η κυβέρνηση – προϊόν του εκβιασμού”.

*** Με αυτό τον τρόπο όμως πλήττει και τον κ. Ανδρουλάκη, υπονοώντας ότι είναι επιδεκτικός σε εκβιασμούς και κατ΄επέκταση “κάτι έχει κάνει” ώστε να συμβιβάζεται με την Νέα Δημοκρατία. Σαν να λέει δηλαδή ότι είναι ύποπτος ο κ. Ανδρουλάκης, με τον οποίο νωρίτερα έλεγαν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελαν να σχηματίσουν κυβέρνηση προοδευτικών και δημοκρατικών κομμάτων.

*** Δύσκολη η δουλειά του εκπροσώπου κόμματος, αλλά καλά είναι πριν φτάσει να κάνει δηλώσεις να αναλύει όλες τις εκδοχές και τις πιθανές συνέπειες των λεγομένων. Δεν είχε άδικο ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, που απάντησε στην κα Τσαπανίδου ότι ακολουθεί την τακτική και τον ρόλο του Πολάκη.

*** Και με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι ο κ. Μάντζος αφήνει άριστες εντυπώσεις με τις τοποθετήσεις του, διότι δείχνει εξαιρετική πολιτική σκέψη, καλλιέργεια, διατυπωτική άνεση και ηρεμία λόγου, πέραν της συμπάθειας, που εκπέμπει ως πρόσωπο.

*** Σοβεί η μπόχα στα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως στα πιο ψηλά αξιώματα, αν λάβουμε υπόψη τα όσα αποκαλύπτονται για τις συνομιλίες μεταξύ αξιωματικών και μελών της Αθηναϊκής Μαφίας. Όπως φαίνεται έχουν κοπεί οι αρμοί της ιεραρχικής τάξης και του ελέγχου από την κορυφή της ηγεσίας προς τα κάτω. Οι παρακάτω αγνοούν τους πιο πάνω και έτσι χάνεται η μπάλα.

*** Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι καλλιεργούνται και εσωτερικές έχθρες, που σχετίζονται και με κομματικές παρεμβάσεις ή ανταγωνιστικές επιδιώξεις για την βαθμολογική εξέλιξη και την προαγωγή σε θέσεις εξουσίας. Φαίνεται επίσης ότι οι εκάστοτε υπουργοί Προστασίας του Πολίτη είναι δέσμιοι της συμπεριφοράς των ηγετικών στελεχών της Αστυνομίας, οι οποίοι με την σειρά τους αδυνατούν να ελέγξουν τους παρακάτω, αρκετοί από τους οποίους εμπλέκονται σε κυκλώματα λαθρεμπορίας, ακόμη και σε μαφιόζικες εκτελέσεις ανθρώπων, που αντιστέκονται.

*** Είναι καιρός να αλλάξουν όλα εκ βάθρων στην Ελληνική Αστυνομία, διότι δεν βγαίνει τίποτα με την παραίτηση ενός υπουργού ή τον αποκεφαλισμό δύο – τριών ανώτατων αξιωματικών. Η διάβρωση αφορά σε όλη την οργανωτική δομή, η οποία πρέπει να αλλάξει επειγόντως, ίσως με μια πιο στενή σχέση με την δικαστική εξουσία. Διότι δεν μπορούν να αποφαίνονται για τις προαγωγές ή τις αποστρατείες ανώτατων αξιωματικών μόνο τρία ηγετικά στελέχη της Αστυνομίας (αρχηγός και υπαρχηγοί), οι οποίοι όπως είναι φυσικό έχουν τις δικές τους προτιμήσεις και συμπάθειες.

*** Πολλές υποψηφιότητες για τον Δήμο Θεσσαλονίκης συγκεντρώνονται τις τελευταίες μέρες και ακόμη είμαστε μακριά από την κάλπη. Στέλιος Αγγελούδης και Σπύρος Πέγκας ανακοίνωσαν την ίδια μέρα (30 Ιανουαρίου, των τριών Ιεραρχών) τις υποψηφιότητές τους, ενώ πολλά ακούγονται και για τις προθέσεις του Αθαν. Σαββάκη, από το χώρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών και του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού. Τα κόμματα κρατούν κλειστά χαρτιά, ενώ οι υποψήφιοι εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι και υπερκομματικοί. Κόπτονται μόνο για το καλό της αυτοδιοίκησης και των πολιτών…

*** Πολλές πίτες κόβονται φέτος από συλλόγους, φορείς, γραμματείες, γραφεία βουλευτών, χώρους εργασίας, χορευτικά συγκροτήματα, χειμερινούς κολυμβητές, ορεινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα. Πανταχού παρόντες οι υποψήφιοι με χαμόγελα, χειραψίες και αγκαλιές για αναρτήσεις στο facebook και στο instagram. Νομίζουν ότι τα like ισοδυναμούν με ψήφους…

*** Ανείπωτη η θλίψη για τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, χειριστές του Fantom F 4, που κατέπεσε στο Ιόνιο πέλαγος, ανοιχτά της Ανδραβίδας. Κλαίει όλη η Ελλάδα για τον υποσμηναγό Μάριο-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που βρέθηκε νεκρός, ενώ η αγωνία κορυφώνεται για τον σμηναγό – κυβερνήτη Ευστάθιο Τσιτλακίδη, που αγνοείται. Ευχή και προσμονή όλων είναι να βρεθεί ο σμηναγός και να μην ξανασυμβούν τέτοια δράματα στις ένοπλες δυνάμεις μας.

Ο Σχολαστικός