Η φετινή λαίλαπα με τις πυρκαγιές δεν έχει προηγούμενο ως προς την συχνότητά, την έντασή τους και τις εκτάσεις, που καίγονται. Τα Μ.Μ.Ε. δεν προλαβαίνουν να καλύπτουν με ρεπορτάζ και συνδέσεις τις εστίες ανά την χώρα. 

Περιγραφές εντυπωσιακές με αντίστοιχες εικόνες και λεπτομέρειες, που μάλλον απογοητεύουν, κουράζουν κι φέρνουν αγανάκτηση στους πολίτες.

Άρθρο Νίκος Δημαράς

Από την άλλη πλευρά η Πυροσβεστική με πλήρεις αναφορές για τόσα πεζοπόρα τμήματα, τόσους πυροσβέστες, τόσα εναέρια μέσα, τόσες υδροφόρες κ.λ.π. προσπαθεί να πείσει ότι κάνει το καθήκον της.

Και μέσα σε όλα ουδείς μιλάει για τις πραγματικές αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών και τις παραμέτρους, που τις προκαλούν πλην της καταδικαστέας κλιματικής αλλαγής – κρίσης.

Στα ψιλά των Μ.Μ.Ε. περνούν σύντομες ανακοινώσεις για πρόστιμα σε υπαιτίους πυρκαγιών και σε όσους κάνουν εργασίες σε θερμικό περιβάλλον. Κάθε βδομάδα έχουμε και έναν απολογισμό, που αναφέρει ότι συνελήφθησαν δύο – τρία άτομα για εμπρησμούς από αμέλεια ή και από πρόθεση.

Οι αριθμοί των συλλήψεων και των παραπομπών

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις αρχές του 2023, έχουν καταγραφεί 110 συλλήψεις ατόμων, εκ των οποίων οι 100 για εμπρησμούς από αμέλεια και 10 από πρόθεση. Από την 1η έως και 31η Ιουλίου έχουν γίνει συλλήψεις 26 ατόμων (24 άνδρες και δύο γυναίκες) εκ των οποίων οι 20 για εμπρησμούς από αμέλεια και έξι από πρόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό της τάξης του 40% των πυρκαγιών, οφείλεται σε εμπρησμούς από αμέλεια, ένα 15% σε κακόβουλες ενέργειες (εμπρησμοί από πρόθεση) και το υπόλοιπο 45% σε αδιευκρίνιστα αίτια (κεραυνοί).

Συνολικά δηλαδή στον ανθρώπινο παράγοντα οφείλεται το 55% των πυρκαγιών. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι συνάνθρωποί μας βάζουν φωτιές είτε για να κάψουν χόρτα, είτε για να ψήσουν μπριζόλες, είτε για να αποτεφρώσουν σκουπίδια, λάστιχα αυτοκινήτων κ.λ.π.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες πυρκαγιές από αμέλεια, προέρχονται από καύσεις ξερών χόρτων, από οξυγονοκολλήσεις σε ανοιχτούς χώρους, από κοπές μετάλλων, από υπαίθρια… μπάρμπεκιου, από ρίψεις αναμμένων τσιγάρων, από μελισσοκόμους που καπνίζουν τις κυψέλες τους και άλλα συναφή αίτια.

Ως ανθρώπινη αμέλεια καταχωρούνται και οι πυρκαγιές που προκαλούνται από τα καλώδια της ΔΕΗ, λόγω ελλιπούς συντήρησης ή καθαρισμού, που είναι ίσως και ο υπ΄αριθμ.  ένα παράγων για τις φωτιές.

Μετά από όλα αυτά τι να πει κανείς; Εντάξει φταίει το επιτελικό κράτος, που δεν προλαβαίνει ή και δεν μπορεί να σβήσει τις πυρκαγιές. Φταίνε οι άνεμοι και οι συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.

Αλλά για όλους αυτούς τους ασυνείδητους, τους ανίδεους, τους βολεψάκηδες και εν τέλει τους ηλίθιους, που θέλουν να κάνουν τη δουλίτσα τους και ας καεί το σύμπαν θα μιλήσει κανείς;

Δυστυχώς αυτό είναι το μέγα πρόβλημα: Στη σημερινή Ελλάδα της αυθαιρεσίας, της ασυδοσίας, της ασυνειδησίας, της αμορφωσιάς και της απολίτιστης συμπεριφοράς αυτά συμβαίνουν.

Άμα προσθέσουμε και τους άλλους παράγοντες, ενός απαρχαιωμένου κρατικού μηχανισμού, της ασυνεννοησίας και της επικάλυψης αρμοδιοτήτων, ε τότε καταλήγουμε στο να δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέϊλ, που μπορεί να καταστρέψει τα πάντα γύρω μας, μαζί και τα όνειρα των παιδιών και των εγγονιών μας.