Διαφορετική είναι εδώ και ένα χρόνο η εικόνα της καθημερινής ζωής στην Αρεόπολη της Μάνης, όπως επίσης και σε άλλα χωριά της Λακωνίας, στο ΛΙμένι, το Οίτυλο, τον Γερολιμένα και τον Κότρωνα.

Τα γυρίσματα της επιτυχημένης σειράς του MEGA με τον τίτλο “Η Γη της Ελιάς”, προσελκύουν επισκέπτες, δίνουν τόνο αυξημένης κίνησης στην τοπική αγορά και κάνουν τους κατοίκους να νιώθουν υπερηφάνεια για τον τόπο τους, αφού αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο η ιστορία της περιοχής, η λαϊκή αρχιτεκτονική των κτιρίων, οι ομορφιές του τόπου, τα ήθη της Μάνης, παλαιότερα και σύγχρονα, καθώς και οι γραφικές αν και βραχώδεις παραλίες του Γερολιμένα και της Καρδαμύλης.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Βρεθήκαμε στην περιοχή με την ελπίδα ότι πιθανόν θα πέφταμε πάνω σε κάποια γυρίσματα σκηνών, αλλά είχαν ολοκληρωθεί στην πρώτη και δεύτερη φάση. Τα υπόλοιπα γυρίσματα έγιναν στην Κύπρο και τώρα οι κάτοικοι της Αρεόπολης αναμένουν να δουν το προσεχές διάστημα όλη την ομάδα του Ανδρέα Γεωργίου και της Βάνας Δημητρίου να φτάνει στα μικρά καφέ της κωμόπολης για να ξαναδοκιμάσει νόστιμη γαλατόπιτα.

“Έρχονται για καφέ και φαγητό, άλλοτε μεμονωμένοι και άλλοτε όλοι μαζί” μας είπε ένας νεαρός ιδιοκτήτης καφετέριας, κοντά στην μικρή εκκλησία, που βλέπουμε συχνά στις οθόνες μας.

Ρωτάμε για την περίφημη γαλατόπιτα και ο νεαρός μας στέλνει απέναντι, όπου λειτουργεί ένα ωραίο κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα. “Πολλά από τα είδη μας έχουν αυξημένη ζήτηση”, μας λέει η κυρία, που δεν προλαβαίνει να βάζει σε κουτιά τα ταψάκια με τις γαλατόπιτες και τις πορτοκαλόπιτες.

Πιο κάτω συναντάμε μια ομάδα νεαρών γυναικών, που βγάζουν φωτογραφίες μπροστά σε ένα ωραίο παραδοσιακό κτίριο με απλωμένες βουκαμβίλιες στα μπαλκόνια. Μας είπαν ότι είναι δασκάλες από την Σπάρτη και ήρθαν για να ιχνηλατήσουν τα μονοπάτια και τα δρομάκια απ΄όπου περνούν η Μυρτάλη και ο Στέφανος.

Απέναντι το ιστορικό οίκημα, απ όπου οι οπλαρχηγοί με επικεφαλής τους Μαυρομιχαλαίους σήκωσαν την σημαία της Επανάστασης, λίγες μέρες πριν υψωθεί το λάβαρο στην Αγία Λαύρα των Καλαβρύτων από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Οι άνθρωποι ευγενικοί και με διάθεση εξυπηρέτησης. Εδώ συναντήσαμε και μια κυρία, που μας είπε ότι το σενάριο της ταινίας δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα ήθη και στα έθιμα της περιοχής, δείχνοντας ότι δεν είναι και πολύ ενθουσιασμένη για το γύρισμα της σειράς στον τόπο της.

Άλλοι κάτοικοι όμως βλέπουν πιο μακριά και εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα η Μάνη θα πάρει μεγαλύτερη τουριστική αξία, κάτι που φαίνεται ήδη από την αύξηση των επισκεπτών. Η ίδια εικόνα και στον γραφικό Γερολιμένα, όπου δεσπόζει το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Κυρίμαι”, με σύνδεση ιστορικών πύργων πάνω στον μικρό κόλπο με τα επιβλητικά βράχια.

Οι δρόμοι είναι αρκετά καλοί και οι εκτάσεις με τις ελιές και τις πορτοκαλιές δεξιά και αριστερά ηρεμούν το βλέμμα και τονώνουν τις διαθέσεις.

Αυτό το απολαμβάνουν συχνά οι συντελεστές της σειράς, δημιουργώντας αδιάκοπο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις του σεναρίου.

Σκηνοθεσία: Αντρέας Γεωργίου

Σενάριο: Βάνα Δημητρίου

Παίζουν: Αφροδίτη Λιάντου, Liam Ireland και ο Νίκος Γαλανός

Πρωταγωνιστούν: Πασχάλης Τσαρούχας, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Τάσος Ιορδανίδης, Δώρα Χρυσικού, Έλενα Χριστοφή, Πανίκος Πηλάλης, Ιφιγένεια Τζόλα, Διονύσης Παπανδρέου και συμβολαιογράφος ο Μάξιμος Μουμούρης, Αντωνία Χαραλάμπους, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Ιφιγένεια Πιερίδου, Μανώλης Κλωνάρης, Στέφανη Χαραλάμπους, Γιάννης Κρητικός, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Αντιγόνη Νεοφύτου, Σπύρος Νικολαΐδης, Ήβη Νικολαΐδου, Θοδωρής Μπουρδέκας, Ιζαμπέλλα Φούλοπ

Guest: Μαρία Φιλίππου

Και οι:

Στέλα Φυρογένη

Στέφανος Κυριακίδης

Φιλική συμμετοχή, Άντζελα Γκερέκου

Λυκούργος, ο Γιώργος Παρτσαλάκης

Στον ρόλο της Μαργαρίτας, η Λυδία Κονιόρδου

Guest star, Μάρω Κοντού