Και όμως, δεν είναι η πανδημία ο χειρότερος εχθρός της ανθρωπότητας.Μπορεί
σήμερα να μετράμε απώλειες σε ζωές, σε οικονομικά βάρη,σε κοινωνικές σχέσεις
και σε άλλους παρεμφερείς τομείς, αλλά, ο μέγας και αδυσώπητος εχθρός
εξακολουθεί να είναι ο καρκίνος.
Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης
Σε 19,3 εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα καταγραφεί συνολικά το έτος 2025, ο αριθμός των καρκινοπαθών σε όλη τη γη. Η πορεία αύξησης των κρουσμάτων είναι θεαματική και σήμερα οι θάνατοι από καρκίνο υπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια ετησίως.
Στην Ελλάδα υπολογίζονται 32.000 θάνατοι,κάθε χρόνο, (ενω 6.000/ χρόνο από την πανδημία), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ελληνικής ομοσπονδίας καρκίνου, η οποία επίσης λέει ότι το 50 ο/ο διαγνώσθηκαν σε έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας κι έτσι η διάγνωση καθυστέρησε κατά μέσο όρο 2 μήνες αργότερα.
Αυτό το στοιχείο είναι εξαιρετικά σημαντικό και είναι ο λόγος που πριν από 30 χρόνια περίπου είχαμε κάνει την μαραθώνια εκπομπή ¨Μαθε για να ζησεις¨ στην ΕΡΤ3, όπου με την Βάσια Τριφύλλη, εκλεκτούς επιστήμονες και καλλιτέχνες ο υποφαινόμενος, ως δημιουργός-παρουσιαστής, ξεπεράσαμε τα δεδομένα της εποχής και συγκεντρώσαμε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό που έγινε μαγιά για το κτίσιμο ενός κέντρου υποδοχής των καρκινοπαθών από την βόρεια Ελλάδα, στο κέντρο της Πυλαίας.
Σήμερα, εξακολουθώ να παίρνω μηνύματα για αύξηση των κρουσμάτων σε φίλους
σε συνομιλήκους η σε συγγενείς, σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως πχ η Πόπη στη Λήμνο, που αφού πέρασε τον Γολγοθά του άνδρα της παλεύει σαν…αντράκι για να απαλλαγεί από την αρρώστια και όπως δεκάδες άλλοι φίλοι, που μόλις αναφέρω κάτι σχετικό, μου λένε με μια φωνή ¨ ξέρεις και η γυναίκα μου και η αδελφή μου και ο δείνα και ο τάδε¨ βρίσκονται σε χημειοθεραπεία…
Σήμερα, ο καρκίνος αποτελεί και στην χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου με
ποσοστό 38 ο/ο στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αφήνοντας πίσω τα καρδιαγγειακά
νοσήματα. Έχει παρατηρηθεί δε ότι η επίπτωση του καρκίνου αυξάνεται σταθερά
τα τελευταία χρόνια.Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια, ενώ το
2018 έγιναν 18 εκατομμύρια και πάει λέγοντας…
Οι ειδικοί έχουν σημάνει συναγερμό, καθώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας εκτιμάται ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο παγκοσμίως αναβλήθηκαν, λόγω ανεπάρκειας του συστήματος από την πληθώρα των νοσηλευόμενων με κορωνοιο.
Οι ογκολογικοί ασθενείς πρέπει να προηγούνται στη σειρά εμβολιασμού,ανεξάρτητα
από την ηλικία τους, λένε οι ειδικοί και σημειώνουν ότι αν δεν πρόκειται για επείγον χειρουργείο, ο εμβολιασμός συνίσταται να γίνεται τουλάχιστον μια βδομάδα πριν από την επέμβαση. Αυτό αφορά και και τις δυο δόσεις του εμβολίου, καθώς ιδιαίτερα μετά τη δεύτερη δόση σε ποσοστό 15 ο/ο των ασθενών, μπορεί να εμφανιστεί πυρετός διαρκείας συνήθως δυο ημερών.
Έχει υπολογισθεί ότι περισσότερο από το 30-50 ο/ο των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί με την ενημέρωση του κοινού και την συνακόλουθη λήψη μέτρων για την υιοθέτηση κανόνων υγιεινής διατροφής και διαβίωσης, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή του αλκοόλ, η αποφυγή ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών κ.λ.π.
Οι σημαντικές εξελίξεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση
των περισσότερων μορφών του καρκίνου επιτρέπουν με ικανοποιητική ποιότητα
ζωής πολλών καρκινοπαθών ασθενών, ακόμη και την πλήρη ίαση.