Μην νομίζετε ότι θα έρθει μια μέρα που θα γίνουν όλα πράσινα και θα κυβερνήσουν οι Oικολόγοι. Το υπογράφω. Κι ας είμαι ολίγον ανεπαρκής στις πολιτικές προγνώσεις.
Το θέμα είναι πιο βασικό. Σίγουρα,πιστεύουμε στα ιδανικά και τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης, αλλά μην θεωρήσετε ότι θα κατακτήσουν ποτέ το πρωτάθλημα. Γιατι; Διότι κάνουν στοιχειώδη λάθη.
Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης
Θυμάμαι ότι πριν από χρόνια υπήρχε ένα καυτό κίνημα Οικολόγων εδώ στη Θεσσαλονίκη, που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να επιβάλει τις απόψεις του. Που,θεωρητικά, μπορεί να φαίνονταν σωστές, στην πράξη όμως; Άστα να πάνε! Λέγανε για παράδειγμα “όχι,στον περιφερειακό δρόμο. Μην κόβετε τα δενδρα”.
Ρώτησα τότε τους μηχανικούς, τους περιβαλλοντολόγους κλπ. Και έγραψα στο πρώτο τεύχος των “Επιλογών” της Μακεδονίας: “Ο δρόμος πρέπει να γίνει. Γιατί θα φέρει ανάπτυξη. Θα διασχίζει κανείς την πόλη σε 11 λεπτά, αντί για 50 λεπτά της ώρας που κάνει σήμερα.” Έτσι κι έγινε.Η πόλη για πολλά χρόνια ανέπνευσε. Τώρα, χρειάζεται και θα γίνει η ανισόπεδη εξωτερική περιφερειακή οδός… Δεν χρειάζεται να μεμψιμοιρούμε.Δεν είναι εύκολο ν αντισταθεί κανείς μπροστά στην λαίλαπα των εξελίξεων. Κι ευτυχώς…
Γράψαμε τελευταία για τις πράσινες κατακτήσεις σε πολιτικές θέσεις της Γαλλίας.
Κι έτσι είναι. Αλλά,πρέπει να ξεθολώσουμε τα γιαλιά πριν καταλήξουμε σε περισπούδαστα συμπεράσματα.
Μπορεί, για παράδειγμα, να πέτυχαν οι πράσινοι να βγάλουν δήμαρχο στη Μασσαλία και να κέρδισαν το στοίχημα που είχε βάλει ο Ολάντ,για το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου ρεύματος στο Φεσενχάιμ της δυτικής Γαλλίας. Αλλά, η απόφαση αποδείχθηκε εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Μπορεί το εργοστάσιο να έκλεισε μέσα σε μια νύχτα (29 Ιουνίου ) και να απολύθηκε ένας αριθμός εργαζομένων (περίπου 700 άτομα), αλλά από την άλλη μεριά, η Ακαδημία επιστημών στο Παρίσι είναι σφόδρα αντίθετη. Έβγαλε μια ανακοίνωση και λέει ότι το εργοστάσιο που έκλεισε δεν ήταν ρυπογόνο (παρήγαγε 1.800 mw ηλεκτρικής ενέργειας), αφού τα πυρηνικά τουλάχιστον δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, όπως στη διπλανή
Γερμανία που είναι δέκα φορές περισσότερο.
Επίσης, ο αντιδραστήρας της Αλσατίας ήταν σχετικά νέος (κατασκευάσθηκε το 1977) και είχε ζωή μέχρι το 2040. Δεν παρουσίαζε ανωμαλίες η άλλου είδους προβλήματα είχε αρχίσει ν΄ αποδίδει κέρδη που τώρα η Γαλλία τα χάνει. Εξάλλου κτίσθηκε σε περιοχή που είναι αντισεισμική ζώνη (30.000 φορές μικρότερος ο κίνδυνος από τον σεισμό που κτύπησε την Φουκουσίμα). Κι αυτά είναι μερικά από τα επιχειρήματα της Ακαδημίας.
Επειδή, οι πράσινοι στην Ελλάδα έχουν -με το δίκιο τους- θέμα με την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ , που αφορά απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας και το θέμα συζητιέται στους διαδρόμους της Βουλής, ο πρώην βουλευτής Παρίς Κουκουλόπουλος πρότεινε να γίνει η Δυτική Μακεδονία προπύργιο ενεργειακής δημοκρατίας, καθιστώντας όλους τους κατοίκους αυτοπαραγωγούς.
Είναι μια πρόταση, που κάνει οικονομίες κλιμακος σε κάθε σπίτι, δίνει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση και αναβαθμίζει το ενεργειακό μπραντ νειμ της περιοχής, μπαίνοντας στην πρωτοπορία των ενεργειακών αλλαγών..
Άντε, γιατί τα λάθη των μικρών τα βλέπει ο πράσινος ήλιος και γελά…