Σε πρόσφατη γαλλική έκδοση του περιοδικού “Elle” παραχωρείται – το εξώφυλλο, παρακαλώ- σε μια γοητευτική φωτογραφία ενός τοπ μόντελ, ντυμένου στα μαύρα. Δεν μ ενδιαφέρουν πολύ οι στυλιστικές επιλογές του μοντέλου ούτε τα σχέδια και τα χρώματα, όσο η λεζάντα που αναφέρει φαρδιά-πλατιά τα στοιχεία του: Βαλεντίνα Σαμιανο, τρανσέξουαλ τοπ μόντελ, το σύμβολο μιας εποχής.

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

Δηλαδή, η εποχή μας είναι δίπλα επαναστατική: μετά τη διείσδυση των τρανς στον κόσμο της μόδας, τώρα αποφασίζουν και απελευθερώνουν τις συμπεριφορές τους μπροστά στο φιλοθεάμον κοινό.
Και δεν είναι μόνο το ωραίο μοντέλο Βαλεντίνα. Είναι και καμιά δεκαριά παρουσιάστριες πασαρέλας που έχουν γίνει πλέον αναγνωρίσιμες και αναφέρονται με τα επώνυμα τους.

Χωρίς να ξεχνάμε τους πρωτοπόρους του είδους Ειπριλ Άσλει που κόσμησε ένα ταμπλόϊντ το 1960 και την Κάρολιν Κοσέ, που μάχεται για τα δικαιώματα των τρανς από το 1982. Και βέβαια, πρέπει να δούμε ότι από το προχωρημένο βήμα των διευθυντών του περιοδικού, κρύβεται ένα επιχειρηματικό δαιμόνιο, που δεν αφήνει τίποτα να πέσει αλόγιστα. Οπως π.χ. ο οίκος Γκούτσι, που πλέον επενδύει σ αυτή την κατηγορία πελατών, βλέποντας τη σχετική επιτυχία της εποχής..
Αυτή είναι η γενιά, που σήμερα δίνει ώθηση στις αγορές. Επομένως οι μεγάλες μάρκες,αργά η γρήγορα, πρέπει   να  στοιχηθούν σ αυτούς τους όρους. Επιπλέον, όταν ένα περιοδικό σαν το “Elle” τολμά και κάνει εξώφυλλο ένα τρανς μανεκέν, σημαίνει ότι η κοινωνία βλέπει το θέμα πλέον συγκαταβατικά και στέλνει μήνυμα παντού ότι μπορεί κανείς να πετύχει ακόμα κι αν έχει μπροστά του εμπόδια ψηλά. Εξάλλου η Βαλεντίνα είναι διάσημη και γνωρίζουμε ότι η χώρα αυτή έχει τα περισσότερα ομοφοβικά επεισόδια στον κόσμο.
Έτσι εξηγείται και όταν μια παρέα φίλων μου βρέθηκε πρόσφατα σ ένα εστιατόριο στη Ρώμη, καθισμένη δίπλα σ ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων -μπροστά στην αντίρρηση των θηλυκών μελών- προσπάθησε να συγκαλύψει την κουβέντα, λέγοντας ότι οι διπλανοί είναι…τιραμισού! Έλεος. Βάφτισαν το καθαρόαιμο ιταλικό γλυκό με όνομα της κοινωνίας των Λοατκι..
Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα το Ευρωπαϊκό ινστιτούτο για την ισότητα των δυο φύλων, έδωσε στην Ελλάδα την χειρότερη βαθμολογία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες,με μεγάλη διαφορά από τις δυο πρώτες τη Σουηδία (83,6) και τη Δανία (77,5). Η χώρα μας είναι στον πάτο με 51,2 βαθμούς και με το οξύ σχόλιο  “ισότητα των δυο φύλων-πρόοδος με ταχύτητα σαλιγκαριού…”  Τιραμισού που μας χρειάζεται. Στο πρόσωπο, βέβαια!