Σοβαρή πιθανότητα για εθνικές εκλογές στις 30 Ιουνίου

Το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές στις 30 Ιουνίου συζητείται μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, που σταθμίζουν διάφορους παράγοντες και προσπαθούν να βγάλουν συμπέρασμα για το τι συμφέρει την κυβέρνηση, ώστε να προβούν σε σχετικές εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποσοστό, που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και το πως αυτό θα προσδιορίζει την διαφορά με την Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση νίκης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν η διαφορά είναι κάτω από 5% ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο και ο κ Τσίπρας θα ελπίζει ότι μπορεί να ανατρέψει την διαφορά αυτή με νέα γενναία μέτρα οικονομικών ελαφρύνσεων, που θα παρουσιάσει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Αν όμως η διαφορά είναι πάνω από 5% στις ευρωεκλογές τότε θα είναι αδύναμη η θέση του πρωθυπουργού και θα είναι εμφανής η αναντιστοιχία μεταξύ της λαϊκής θέλησης και του κυβερνητικού κόμματος.

Ένας άλλος παράγων, που θα σταθμιστεί προκειμένου  να γίνουν εκλογές στις 30 Ιουνίου είναι η περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης και οι φόβοι για τυχόν έκτακτα γεγονότα το καλοκαίρι, όπως π.χ. πυρκαγιές, που θα επιφέρουν πλήγματα στην κυβερνητική εικόνα. Σε μια τέτοια περίπτωση ο  ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τις μικρότερες συνέπειες και θα μπορεί γρήγορα να ανακάμψει από μια ήττα με μικρή διαφορά. Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, έχοντας προφανώς στο μυαλό του και τη δυνατότητα για περαιτέρω οικονομικές και φορολογικές διευκολύνσεις, ακόμη και για κίνηση πλήρους κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και διατήρησης του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα.

Έτσι θεωρεί δυνατή την ανάκαμψη παρά το γεγονός ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις συμφωνούν, ότι στις ευρωεκλογές πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία.

Η δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα Τα Νέα έδειξε την διαφορά των ευρωεκλογών στις 6,5 μονάδες, η Métron Analysis για το Βήμα ανεβάζει την διαφορά στις 6,7 μονάδες ενώ η Marc, στην έρευνα που έκανε για το Πρώτο Θέμα, έφθασε την διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7,5 μονάδες. Όλες οι έρευνες όμως την ίδια στιγμή συμφωνούν, ότι το κυβερνών κόμμα συσπειρώνεται και μειώνει την απόσταση που το χωρίζει από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η  επικοινωνιακή τακτική και τα οικονομικά συμφέροντα

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στην Αθήνα η αντίδραση του Μαξίμου στο μπαράζ των δημοσκοπήσεων, που φέρνουν την ΝΔ σταθερά πρώτη εδώ και δυο χρόνια, είναι πως δέχεται υπόγειο πόλεμο από τα οικονομικά συμφέροντα, και πως οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν το λαϊκό αίσθημα. (i efimerida.gr) Αυτό υπονοεί ο κ. Τσιπρας λέγοντας ότι το «παράδειγμα της μεταδημοκρατίας» απέτυχε. Ούτε είναι τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού χθες στον Πειραιά, ότι «ο λαός θα αποφασίσει ποιος θα κυβερνά και όχι οι δημοσκόποι».

Σε κάθε περίπτωση, φαντάζει μάλλον απίθανο να πέσουν έξω όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και αυτές που φιλοξενούνται στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και να συμβεί τόσο μεγάλη ανατροπή. Αλλά αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από την νίκη, είναι η διαφορά που θα αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα.

Αν, σημειώνουν στελέχη της συμπολίτευσης, η διαφορά είναι μικρότερη του αναμενόμενου, κάτω δηλαδή από τις 3-4 μονάδες, που είναι η συνήθης διαφορά που καταγράφεται ιστορικά, ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να κάνει λόγο για αποτυχία των δημοσκόπων, για την «αντοχή» που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα μπει στον πειρασμό για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, ώστε να εμποδίσει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Παραδόξως το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, και η διαφορά της ΝΔ απο τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει ιστορικό ρεκόρ, όπως είναι η εκτίμηση του γνωστού δημοσκόπου Γιάννη Μαυρή της Opinion Poll. Που πρόσφατα έγραψε ότι τα ποσοστά της ΝΔ θα κυμανθούν από 30 έως 35% και του ΣΥΡΙΖΑ από 18 έως 24%. Με την διαφορά να κυμαίνεται από τις 6 μονάδες μίνιμουμ έως τις 17 μονάδες μάξιμουμ.

Σοβαρή πιθανότητα για πρόωρες εκλογές

Σε αυτήν την περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εκτιμήσει ότι αφενός θα είναι πολύ δύσκολο να κυβερνήσει μέχρι το Φθινόπωρο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο- όπως άλλωστε έκανε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν- για αναντιστοιχία εκλογικού σώματος και κυβέρνησης και αφετέρου να θελήσει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, ώστε να προλάβει μια «στρατηγικού χαρακτήρα» εκλογική ήττα. Εξάλλου είναι γνωστό ότι στις τελευταίες 2 τουλάχιστον αναμετρήσεις, η διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, υπερδιπλασιάζεται- λόγω της παράστασης νίκης- στις εθνικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, για την ΝΔ είναι κρίσιμο η διαφορά να ξεπεράσει το ποσοστό που κατεγράφη στις προηγουμένως ευρωεκλογές, του Μαΐου 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές, με διαφορά άνω των 3,5 μονάδων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορεί να κάνει λόγο για καθαρή νίκη και για «ανατροπή», πόσο μάλλον που στις τελευταίες εθνικές εκλογές ηττήθηκε με διαφορά 7,5 μονάδων. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη νίκη της αντιπολίτευσης στις περισσότερες περιφέρειες αλλά και το προβάδισμα των γαλάζιων υποψηφίων στους μεγάλους δήμους, θα οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει πρόωρες εκλογές και την παραίτηση της κυβέρνησης.