“Βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα σήμερα, σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθεαυτό και τον πλανήτη”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση με νέους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, που διοργανώνεται από τον Στέλιο Κούλογλου, στο Θέατρο Κιβωτός.

 

Επίσης ο κ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών λέγοντας:”Αν και πολλοί με έχουν ‘γαργαλήσει’ να κάνουμε εθνικές εκλογές την ίδια μέρα, αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό.”

Στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή αναφέροντας ότι μέσα σε αυτή την πενταετία υπήρξαν και μηνύματα ελπίδας, υπήρξαν όμως και πολλά αρνητικά γεγονότα και βρισκόμαστε άλλη μια φορά μπροστά σε κρίσιμες επιλογές.

Είπε ότι είναι κρίσιμες ευρωπαϊκές επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας και πως οι νέοι θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα και να πάνε να ψηφίσουν.

“Αν και πολλοί με έχουν ‘γαργαλήσει’ να κάνουμε εθνικές εκλογές την ίδια μέρα, αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό”, τόνισε, για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχουν οι επικείμενες ευρωεκλογές.

Η ευρωπαϊκή ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν είναι μια ιδέα συντηρητική, παρότι τη διαχειρίστηκαν συντηρητικές δυνάμεις, αλλά ριζοσπαστική, ρηξικέλευθη και προοδευτική, υπογράμμισε.

«Οι δυνάμεις του εθνικισμού και της ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη υλοποιούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην οικονομία»

Μιλώντας για την άνοδο δυνάμεων του εθνικισμού και της ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτές έχουν ενδυθεί τον μανδύα του αντισυστημισμού, κάτι που όμως είναι μια απάτη.

Σχολίασε ότι υλοποιούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην οικονομία, όποτε τους δόθηκε η ευκαιρία, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Β. Όρμπαν στην Ουγγαρία. Θέλει να εφαρμόσει εργατική πολιτική που μας γυρίζει στον Μεσαίωνα, είπε. Το ίδιο και ο ομοϊδεάτης του, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, πρόσθεσε.

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα στην Ευρώπη είναι μια “πλατύτατη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων”»

Οι άνθρωποι κινητοποιούνται από ανάγκη και από όραμα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα στην Ευρώπη είναι μια “πλατύτατη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων από την αριστερά της Αριστεράς έως την αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων”, που αντιλαμβάνονται τον κοινό στόχο, τη μάχη κατά της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού που τρέφει τον φασισμό.

«Το brain gain είναι μια ευχή, αν δεν γίνουν απτά βήματα για να κερδίσουμε τη μάχη, όπως και τη μάχη της Παιδείας»

Το brain gain είναι μια ευχή, αν δεν γίνουν απτά βήματα για να κερδίσουμε τη μάχη, όπως και τη μάχη της Παιδείας, είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση μεταξύ άλλων της έρευνας, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση από την αρχή, ακόμα και στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά σε συγκεκριμένα αγροτικά ποιοτικά προϊόντα»

Μιλώντας για το θέμα της προώθησης στο εξωτερικό των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων και το κατά πόσο η παγκόσμια αγορά μπορεί να δώσει μια θέση σε πολύ ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και αυτό να μας οδηγήσει σε επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα στην παραγωγή, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά σε συγκεκριμένα προϊόντα. Παρατήρησε ότι όμως το αγροτικό μοντέλο στην Ελλάδα δομήθηκε πάνω στη λογική της επιδότησης, που μαζί με τα φαινόμενα διαφθοράς στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα ευθύνονται για την αποτυχία του αγροτικού μοντέλου και της αγροτικής παραγωγής.

«Η κυβέρνηση έδωσε σάρκα και οστά στο περιβόητο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, με επικεφαλής τον Ν. Ηλιόπουλο και άλλαξε η ζωή εκατοντάδων εργαζόμενων»

Η νεοφιλελεύθερη θέση ότι η ανταγωνιστικότητα επιτυγχάνεται μέσα από τη μείωση του εργασιακού και μισθολογικού κόστους, έχει αποδειχθεί απολύτως αναποτελεσματική σε όλον τον πλανήτη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε ότι μια από τις σημαντικότερες και λιγότερο γνωστές συγκρούσεις που πέτυχε η “που μέχρι να έρθουμε εμείς έκανε ‘ντηλάκια’ με τους εργοδότες”. Σημείωσε ότι με τον Νάσο Ηλιόπουλο ως επικεφαλής του ΣΕΠΕ “έγινε πραγματική και ουσιαστική δουλειά, οι μεγαλοεργοδότες συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει κάποιος που ελέγχει αν εφαρμόζεται ο νόμος” και έτσι άλλαξε η ζωή εκατοντάδων εργαζόμενων.

Πέρα από την αύξηση της αξιοκρατίας και της απορροφητικότητας για τα ΕΣΠΑ, πρέπει να δημιουργήσουμε και τους όρους για να έχουμε μεγαλύτερη υλοποίηση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Πατριωτισμός σημαίνει να αγαπάς την πατρίδα σου, όχι να μισείς την πατρίδα του άλλου»

Ο φασισμός, η ρητορική του μίσους, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός έχει τις ρίζες του στην ακροδεξιά, η οποία έχει το χαρακτηριστικό μιας ρητορικής μίσους για την πατρίδα, τη θρησκεία και το χρώμα του άλλου, είπε ο Αλ. Τσίπρας με αφορμή τα τρομοκρατικά περιστατικά στη Ν. Ζηλανδία, στο ‘Μπατακλάν’ στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, στη Νορβηγία.

«Πατριωτισμός σημαίνει να αγαπάς την πατρίδα σου, όχι να μισείς την πατρίδα του άλλου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το θέμα του brain drain τέθηκε σε κάθε ευκαιρία από τους νέους οι οποίοι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή τις ευρωεκλογές και το μέλλον της Ένωσης. Επίσης εκφράστηκε και η αγωνία γιατί οι νέες τεχνολογίες αντί να λειτουργούν υπέρ της βελτίωσης των ζωών μας τελικά επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες γιατί κρίνονται οι συσχετισμοί δύναμης

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως τα πάντα ξεκινούν από την αντιμετώπιση του κόσμου της εργασίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει η Ελλάδα και η Ευρώπη να απαγκιστρωθεί από το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που θέλει τη διάλυση της εργασίας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια δομική κρίση λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα η τεχνολογία να οδηγήσει σε κατάργηση θέσεων εργασίας. Ενώ επανέλαβε πως η επιλογή του χαμηλού εργατικού κόστους δεν ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα και έφερε ως παράδειγμα χώρες της κεντρικής Ευρώπης που είναι οι πλέον ανταγωνιστικές χώρες να έχουν χαμηλό εργατικό κόστος.

Ο πρωθυπουργός υπερτόνισε την κρισιμότητα των ευρωεκλογών στο πλαίσιο της σύγκρουσης δύο διαφορετικών κόσμων εκείνου του μίσους και του ολοκληρωτισμού, που απαξιώνει διαρκώς την εργασία και τον άνθρωπο και εκείνου της προόδου. « Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες γιατί κρίνονται οι συσχετισμοί δύναμης» είπε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ