Με υποβολή υποψηφιοτήτων, λογίδρια, εισηγήσεις και αναλύσεις επί αναλύσεων συνεχιζόταν ως το βράδυ η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου αλλά και την στάση του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τις υποψηφιότητές τους κατέθεσαν νωρίτερα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Νίκος Παππάς ενώ ο Παύλος Πολάκης είπε ότι πιθανόν να είναι και ο ίδιος, εφόσον όμως υιοθετηθεί η πρότασή του για τον οδικό χάρτη εκλογής προέδρου, αλλιώς δεν θα κατέβει.

Ήδη έχουν ανακοινώσει δημοσίως τις υποψηφιότητές τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Βάσει της εισήγησης, το Διαρκές Συνέδριο προτείνεται να διεξαχθεί στις 26-27 Αυγούστου και θα εγκρίνει τυπικά τις υποψηφιότητες για την Προεδρία του κόμματος.

Επιπλέον, προτείνεται να πραγματοποιηθεί εκλογή Προέδρου στις 3 Σεπτεμβρίου και στην περίπτωση περισσοτέρων των δύο υποψηφιοτήτων, δεύτερος γύρος στις 10 Σεπτεμβρίου. Τέλος, προτείνεται η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου τον Νοέμβριο, δηλαδή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται «ιστορική» είναι κλειστή για τα Μέσα Ενημέρωσης και αναμένεται να γίνει και μία πρώτη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα αναμένεται να συζητηθούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να εξουσιοδοτηθεί η Πολιτική Γραμματεία για τους περαιτέρω χειρισμούς και τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες για της περιφέρειες και τους δήμους.

Στην συνεδρίαση δεν παραβρίσκεται ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Έφη Αχτσιόγλου: “Νέο σύγχρονο αριστερό κόμμα κορμός και βασικός εκφραστής του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου”

Την πρότασή της για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κατεύθυνση ενός «νέου σύγχρονου αριστερού κόμματος που μπορεί να είναι ο κορμός, το κέντρο και ο βασικός εκφραστής του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου», ανέπτυξε η Έφη Αχτσιόγλου καταθέτοντας επισήμως την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεθοδικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.

Αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών λέγοντας ότι «συνιστά μια τομή, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και για την ελληνική κοινωνία» ενώ υπογράμμισε ότι «οι αντιθέσεις που οξύνονται διαρκώς και στην παρούσα φάση ενισχύουν το δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος». Υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής αντεπίθεσης που σαν προυπόθεση έχει «να κατανοήσουμε τα αίτια της πολιτικής μας ήττας» και πρόσθεσε: «η κατανόηση της σημερινής μας συνθήκης οφείλει να συμβαδίσει με την ανασυγκρότηση του κόμματος».

Ευ. Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτηση του στην κλειστή συνεδρίαση της ΚΕ.

Ο κ. Τσακαλώτος, που ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κόμματος, είπε ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. «Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε.

Πρέπει να ξέρουμε πού θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πώς πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα «και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες».

Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σαφής για τις θέσεις του για την δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος. Ακόμη σημείωσε ότι μπορεί το κόμμα να είναι ξεκάθαρα και με την φύλαξη των συνόρων αλλά και με το διεθνές δίκαιο και τις ασφαλείς διόδους.

Ν. Παππάς: Να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς και τη μεσαία τάξη

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, όπως αναμενόταν, ο Νίκος Παππάς στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρώην υπουργός προσδιόρισε ως προτεραιότητες του κόμματος στη νέα εποχή, μεταξύ άλλων, «να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Ενώ αφήνοντας αιχμές κατά Αχτσιόγλου-Τσακαλώτου τόνισε την ανάγκη «να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης, που μας έφερε στην κυβέρνηση».

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η επικαιροποιημένη ταυτότητα της διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής και καθόλου θολή: «Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος» επανέλαβε. Πρόσθεσε δε, πως η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές».

«Μάλλον όχι» ο Πολάκης, γιατί θέτει όρους..

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης επέμεινε να γίνει συνέδριο και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση «τότε, ναι, είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα» είπε.

«Δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει» τόνισε.

Ζήτησε μάλιστα συγγνώμη «από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καθ΄ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και για αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

Στ. Τζουμάκας: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη

Στην εισήγησή του με την οποία υπέβαλλε και την υποψηφιότητά του ο κ. Τζουμάκας αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις:

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, συνεχιζόμενη υποβόσκουσα κρίση στην οικονομία, παραγωγική αναιμία, άδικη και διανομή του παραγόμενου πλούτου, ανεξάρτητα από τις διαχειριστικές επιλογές που προβάλλει η κυβέρνηση ως δήθεν λύσεις». Σε αυτά συνεχίζει ο κ. Τζουμάκας προστίθεται «η ερήμην της βουλής και του ελληνικού λαού προσχώρηση στην λογική των συμβιβασμών που χαρακτηρίζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο και το Κυπριακό, παραβιάζοντας πάγιες εθνικές θέσεις καθ’ υπόδειξη εξωτερικών παραγόντων».

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει, «το κόμμα μας χρειάζεται ιδεολογική και πολιτική ανασύνταξη, οργανωτική διεύρυνση και νέο σχέδιο δράσης με θέσεις και πρωτοβουλίες που θα κινητοποιούν την κοινωνία σε δημιουργική αγωνιστική στάση και σε επιδίωξη λύσεων».