Σε ομαλή εξέλιξη αναμένεται να οδηγηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ με τις υποψηφιότητες για νέο πρόεδρο, αλλά και την οργάνωση του διαρκούς συνεδρίου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον οδικό χάρτη για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα συμφωνούν με το ορόσημο των αρχών Σεπτεμβρίου, αφού το κόμμα θα πρέπει από τη μία να έχει πρόεδρο στη ΔΕΘ και από την άλλη στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εξάλλου όποιο και αν είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα χρεωθεί το πιθανό κακό αποτέλεσμα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

 Οι εξελίξεις στα εσωκομματικά

Χθες η εικόνα της αποδεκατισμένης πλέον ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην τελετή ορκωμοσίας Βουλής έδειχνε προβληματισμό και αμηχανία, με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται δημόσια για πρώτη φορά μετά την παραίτησή του, ωστόσο να παραμένει αμίλητος.
Και ενώ λίγο αργότερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σημειώθηκε μία προσπάθεια ψυχολογικής ανάτασης, ήρθαν στη συνέχεια οι δηλώσεις Σπίρτζη για να προκαλέσουν νέους τριγμούς στην Κουμουνδούρου.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σαφείς αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου του κόμματος (Ευκλείδη Τσακαλώτοε-Έφης Αχτσιόγλου). Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι κακώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος προανήγγειλε την Κυριακή ότι παραιτείται από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, καλώντας και τα άλλα στελέχη που κατέχουν θέσεις στα όργανα να πράξουν το ίδιο, μίλησε στην τηλεόραση του Mega.

Ερωτώμενος ο Χρήστος Σπίρτζης για τον λόγο που επέκριναν συνεχώς την οικονομική πολιτική της ΝΔ, ακόμη και στην περίπτωση κάποιων παροχών, εξήγησε:«Αυτό ήταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο, που δεν γνώριζε ότι πραγματικά η αγορά έχει πάρει μία μεγάλη ανάσα από αυτά που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Στις 15 και 16 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή

Στις 15 και 16 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στην Κεντρική Επιτροπή θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο και η εκλογή ηγεσίας θα λάβει χώρα στις 10 Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση που υπάρξουν μόνο δύο υποψήφιοι. Εάν υπάρξουν περισσότεροι, η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 3 Σεπτεμβρίου.
Έκτακτο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα τον Νοέμβριο.
Σημειώνεται ότι η Πολιτική Γραμματεία θα συγκληθεί εκ νέου μέσα στην εβδομάδα.

Κλειστά χαρτιά από τους υποψήφιους προέδρους

Την ίδια ώρα στην κούρσα της διαδοχής οι υποψήφιοι έχουν κρατούν κλειστά τα χαρτιά και κανείς δεν ανακοινώνει ούτε καν την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο όπως όλα δείχνουν εκτός από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα κατέβει υποψήφιος, φαίνεται πως το ίδιο επιλέγει και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, επικρατέστερη υποψήφια πρόεδρος συνεχίζει να παραμένει η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου, που στηρίζεται από την εσωκομματική τάση «6+6».

Η ίδια δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, γεγονός που αφήνει ανοιχτή και την υποψηφιότητα του Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος προέρχεται από την ίδια εσωκομματική τάση.
Ισχυρή παραμένει η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από την «Ομπρέλα» η οποία συνιστά μετεξέλιξη της ομάδας των 53+.

Από την πλευρά των «προεδρικών» δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε επιθυμητό πρόσωπο. Η Ρένα Δούρου προκαλεί και αντισυσπειρώσεις, ενώ τις τελευταίες ώρες ακούστηκε το όνομα του Νίκου Παππά, αν και ο ίδιος δεν απαντά όταν ερωτάται σχετικά.
Τέλος, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος ο Παύλος Πολάκης.