Ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η θεαματική επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Μακρόνησο με βιντεολήψεις για επικοινωνιακούς λόγους σε ένα χώρο με πονεμένη ιστορία και ιερότητα στιγμών.

Πολύ δε περισσότερο, που η επίσκεψη αυτή δεν θα μπορούσε ίσως να γίνει τόσο γρήγορα και κάτω από τα ραντάρ αν ο Κασσσελάκης δεν είχε μαζί του έναν βατραχάνθρωπο για τις επικίνδυνες αποστολές, το ναύαρχο και πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ανάμεσα στα όσα αντίκρυσε στον τόπο μαρτυρίου του μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους ο εξ Αμερικής τεχνοκράτης, είχε και την ευκαιρία να στείλει ένα διπλό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος και όχι μόνο.

Από την μια για να δώσει διαπιστευτήρια στο εσωκομματικό ακροατήριο μιας διαμορφωμένης (σύγχρονης) αριστερής συνείδησης και από την άλλη για να ξεκαθαρίσει στο βαθύ… ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι παρών και την επόμενη ημέρα μετά την εκλογή νέου προέδρου.

«Οι εκλογές είναι μία ανταγωνιστική διαδικασία. Αυτό μας κάνει πολλές φορές να ξεχνάμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και τι θέλουμε να πετύχουμε. Συλλογικά ως κόμμα και όχι ατομικά ως υποψήφιοι. Γιατί το συλλογικό είναι πιο μεγάλο από τον καθένα μόνο του» λέει αφηγηματικά στο βίντεο ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του, ο οποίος περπατά στα ξηρά χώματα της Μακρονήσου.

Απάντηση από τον Πέτρο Κόκκαλη

Στο κόμμα πάγωσαν από την επίσκεψη και το βίντεο από τη Μακρόνησο. Έντονα αντέδρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματίας Πέτρος Κόκκαλης.

«σ. (σύντροφε) Κασσελάκη η Ελλάδα δεν “κόπηκε στα δύο” στον “νέο Παρθενώνα”. Η Ελλάδα είναι κομμένη στα δύο επειδή είναι πλημμυρισμένη η εθνική οδός μια εβδομάδα μετά το φαινόμενο. Από εμένα είναι ΌΧΙ», έγραψε.

Ν. Μπίστης: Σε όλα υπάρχει ένα όριο…

«Σε όλα ( πρέπει να) υπάρχει ένα όριο. Η ιστορική μνήμη δεν προωθείται με μια επ ευκαιρία επίσκεψη στην Μακρόνησο ούτε βέβαια με εναγκαλισμό εθνικής συμφιλίωσης με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Είναι πολυ σοβαρά πράγματα αυτά για να τα εντάσσεις στην προεκλογική σου καμπάνια. Τα προώθησε η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατω από το βλέμμα και το χειροκρότημα του Χαριλάου και του Λεωνίδα» επισήμανε σε ανάρτησή του και ο Νίκος Μπίστης, καταλήγοντας πως «την Κυριακή, λοιπόν, ψηφίζουμε πέραν των άλλων και για την σοβαρότητα του κόμματος μας».

Αιχμές κατά του κ. Κασσελάκη ως προς τις προθέσεις του να βιντεοσκοπήσεις το προεκλογικό μήνυμά του στην Μακρόνησο άφησαν ακόμη πρώην Βουλευτές, όπως ο Χρήστος Καραγιαννίδης, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (όπως ο Νίκος Καραντιλιόν και η Ντίνα Μπάτζια), την ώρα που τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνεχάρη για την πρωτοβουλία του ο Παύλος Πολάκης: «ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΕΦΑΝΕ. Απάντησες σε πολλούς και πολλά σήμερα».

Όλγα Γεροβασίλη για διασπάσεις

Το νέο επικοινωνιακό χτύπημα Κασσελάκη και το ηχηρό παρών που εξέπεμψε για την επόμενη ημέρα ρίχνει νερό στο μύλο μια συζήτησης που ποτέ δεν έκλεισε από την ημέρα της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα.

Το ζήτημα της διάσπασης έχει πάψει εδώ και δυο μήνες να αποτελεί ταμπού στο εσωκομματικό γίγνεσθαι με την αντιπρόεδρο της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη να σημειώνει με νόημα ότι «καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις» θυμίζοντας την αποχώρηση Κωνσταντοπούλου – Λαφαζάνη το 2015.(στο 25:45)

Η τοποθέτηση αυτή της κας Γεροβασίλη δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά σε συνέχεια της έμμεσης προειδοποίησης για διαγραφές από την Έφη Αχτσιόγλου κατά του Παύλου Πολάκη αν εκείνη εκλεγεί πρόεδρος, αλλά και των πυρών που ανταλλάγησαν μεταξύ των στρατοπέδων Κασσελάκη – Αχτσιόγλου για το ηλικιακό μπούλινγκ που υπέστη ο Γιάννης Δραγασάκης μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του κ. Κασσελάκη.

Το άτυπο μορατόριουμ μεταξύ των 5 υποψηφίων φαίνεται πάντως να τηρείται κάτι που δεν υπηρετείται απαραίτητα και από τα μέλη του κόμματος. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχουν φτάσει πολλές καταγγελίες στο «Πειθαρχικό» του ΣΥΡΙΖΑ (επιτροπή δεοντολογίας) για αντικομματικές συμπεριφορές.

Παρέμβαση Κοτσακά για δεοντολογία

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Κοτσακάς με δήλωσή του υπενθύμισε στα μέλη και στα στελέχη τη δέσμευσή τους στο καταστατικό λέγοντας ότι «δεν συνάδουν με τις αξίες της αριστεράς αντιπαραθέσεις στο δημόσιο διάλογο που πλήττουν και απαξιώνουν το ρόλο του πολιτικού μας φορέα ως βασικού πυλώνα του προοδευτικού χώρου».
Μετρήσεις

Πάντως το φαβορί στην κούρσα της διαδοχής δεν είναι άλλος από την Έφη Αχτσιόγλου ωστόσο στην τελευταία δημοσκόπηση της realpolls η μάχη για την πρώτη θέση εξελίσσεται σε ντέρμπι.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά και στην κάλπη τότε ο κ. Κασσελάκης θα έχει μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση απέναντι στους εσωκομματικούς μηχανισμούς.

Το καθαρό προβάδισμα της κας Αχτσιόγλου έχει πλέον εξανεμιστεί με τους ερωτηθέντες να δίνουν προβάδισμα στον πρώτο γύρο στον κ. Κασσελάκη 8 μονάδων έναντι της Έφης Αχτσιόγλου, συγκεντρώνοντας 42,2 και 34,1 αντίστοιχα. Αυτό όμως για όσους γνωρίζουν την κομματική ανθρωπογεωγραφία δεν σημαίνει και ανατροπή στο δεύτερο γύρο.