Με την πλειοψηφία 156 βουλευτών από την Ν.Δ. εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που φιλοδοξεί να μεταρρυθμίσει το οικογενειακό δίκαιο και να αντιμετωπίσει με πιο δίκαιο τρόπο το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της συνεπιμέλειας τέκνων μετά το διαζύγιο. 

Η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη καταψήφισαν, όπως είχαν δηλώσει εξ αρχής.

Η συζήτηση που προηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής  χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις και ισχυρό προβληματισμό ακόμα και από στελέχη της ΝΔ σε βαθμό αντίστοιχο με τα «πάθη» που συνοδεύουν πολλές φορές  τη διάλυση γάμων.

Πάντως, η  ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιμένει να μιλά για σημαντική μεταρρύθμιση που θα δικαιωθεί στην πράξη  καθώς διατηρεί τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου και παράλληλα διασφαλίζει την από «κοινού και εξίσου» συμμετοχή των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους, χωρίς αποκλεισμούς.

Από την άλλη πλευρά η διατήρηση της πρόβλεψης για από κοινού και – κυρίως – «εξίσου» γονική μέριμνα καθώς και η πρόνοια για τον χρόνο που θα περνά το παιδί με τους δύο γονείς, επιβεβαίωσε και στην κάλπη την ισχυρή διαφωνία για τις επίμαχες ρυθμίσεις της Μαριέττας Γιαννάκου και Ολγας Κεφαλογιάννη.

Να σημειωθεί ότι προβληματισμό, με ηπιότερο τρόπο εξέφρασαν και οι «γαλάζιοι» βουλευτές Μπάμπης Αθανασίου και Μανούσος Βολουδάκης χωρίς βέβαια να καταψηφίσουν.

Εσωκομματικές διαφωνίες εκδηλώθηκαν και  στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Με την θέση διαφώνησε ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνοντας ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία ενώ υπέρ των διατάξεων τοποθετήθηκαν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Μπιάγκης αν και δήλωσαν ότι θα τηρήσουν την «κομματική γραμμή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία που ζήτησε

Ωστόσο η ψηφοφορία στιγματίστηκε από την ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ να απόσχει, αν και οι βουλευτές του ζήτησαν την διεξαγωγή της προκαλώντας με τον τρόπο αυτό ένα ακόμα κοινοβουλευτικό παράδοξο.

Η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευση προκάλεσε τα σφοδρά πυρά των άλλων κομμάτων που μιλούν για τραγέλαφο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη που αναφέρει:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δηλώνει ότι καταψηφίζει τα άρθρα 7 και 13 του νομοσχεδίου για την «κοινή γονική μέριμνα» για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία αλλά αποχώρησε από αυτήν, η οποία αποτελεί τελικά κοροϊδία.