Απομένει ο ανασχηματισμός με διατήρηση των ισορροπιών στο κόμμα και ανανέωση της εικόνας του υπουργικού συμβουλίου με ανοίγματα και προς την κεντροαριστερά.

 

Ομαλά εξελίχθηκε η διαδικασία για την εκλογή νέου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και όλα δείχνουν ότι αυτή την εβδομάδα θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές σε κόμμα και κυβέρνηση, ώστε να έρθει με “νέο αέρα” στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο μέχρι τώρα Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εξελέγη νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με 126 ψήφους. Από τα 144 μέλη της ΚΕ που ψήφισαν, ο κ. Σκουρλέτης έλαβε 126 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν 18 λευκά.

Έτσι έκλεισε η πρώτη φάση της κομματικής διαδικασίας, καθώς “τα βρήκαν” σε όλα τα επίπεδα οι Τσίπρας και Σκουρλέτης με την στήριξη του Νίκου Παππά και την συναίνεση όλων των στελεχών του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, οπότε απομένει ο ανασχηματισμός, που έρχεται σύντομα και αναμένεται επίσης να είναι “μιλημένος”, καθώς όλα γίνονται βάσει σχεδίου με στόχο την αποδυνάμωση των κεντροαριστερών δυνάμεων και κυρίως του ΚΙΝ. ΑΛ. της Φώφης Γεννηματά.

Κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκαν δύο προτάσεις.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρόταση του Θοδωρή Δρίτσα, αφού προηγηθεί συζήτηση και διαβούλευση του κόμματος με τη βάση με ευθύνη της ΠΓ, να υπάρξει ειδική συνεδρίαση της ΚΕ για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στην εποχή μετά τα μνημόνια.

Επιπλέον, μετά από πρόταση του Δημήτρη Στούμπου, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο Μάτι.

Ν. Παππάς: Αυτονόητη η στήριξη στον Σκουρλέτη

Είναι αυτονόητη η στήριξη στον Πάνο Σκουρλέτη, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στην αρχή της ομιλίας του στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανέφερε, ακόμη, κατά την τοποθέτησή του στην Κ.Ε., ότι η ακτινοβολία του κόμματος πρέπει να είναι αντίστοιχη των προταγμάτων του και τόνισε τη δυνατότητα συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου, υπογραμμίζοντας ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαμόρφωση ενός σαφούς μετώπου απέναντι στο μνημόνιο της ΝΔ.

Παράλληλα, έθεσε ζήτημα προγραμματικών ερωτημάτων προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

Εξάλλου, ο κ. Παππάς επισήμανε ότι «μέσα στη νέα κατάσταση μπορούμε να ακυρώσουμε τις κακές στιγμές της διαπραγμάτευσης», αναφερόμενος στο μέτρο για περικοπή των συντάξεων.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, τη μεταβατική περίοδο, που σηματοδοτείται από την ολοκλήρωση του μέχρι τώρα σκληρού προγράμματος λιτότητας, δημιουργούνται νέες δυνατότητες» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης στην πρώτη ομιλία του μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού η Ν.Δ.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για νέο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τον Πάνο Σκουρλέτη, στέλνοντας το μήνυμα ότι «το κόμμα για εμάς αποτελεί προτεραιότητα και αναπόσπαστο κομμάτι» για να κερδίσουμε τις μάχες και ότι «κανένα κυβερνητικό ή άλλο αξίωμα δεν είναι σημαντικότερο από αυτά τα αξιώματα». Επίσης ανέφερε ότι στην αυγή της νέας μεταμνημονιακής εποχής το κόμμα «χρειάζεται νέα ώθηση», .

Προηγουμένως ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Παναγιώτη Ρήγα για την αναντικατάστατη συμβολή του, ενώ ανέπτυξε αναλυτικά το όραμα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα μετά τα μνημόνια, μιλώντας για σαφείς διαχωριστικές γραμμές με την Νέα Δημοκρατία.

Σε μια ομιλία με έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως ένα από τα μεγαλύτερα δεινά που μπορεί να συμβεί στον τόπο την επιστροφή στην εξουσία της ΝΔ την οποία χαρακτήρισε «υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού», προσθέτοντας ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανήκει σε αυτούς δεν χάρηκαν που βγήκε η χώρα από τα μνημόνια αφού το πολιτικό πρόγραμμά της αποτελεί επί της ουσίας ένα μνημόνιο που προβλέπει τη συντριβή του κόσμου της εργασίας. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν ούτε «ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας επίθεση στην Αντιπολίτευση.

Κάνοντας σύντομο απολογισμό της πορείας και των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει, τονίζοντας ότι «φέραμε εις πέρας μια δύσκολη αποστολή, όχι χωρίς απώλειες» ενώ αναγνώρισε και λάθη που έγιναν και στιγμές που «διστάσαμε ή αδρανήσαμε».