Σκληρή ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, με την αντιπολίτευση να καταλογίζει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, τόσο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δια του Σωκράτη Φάμελλου, όσο και από το ΠΑΣΟΚ δια του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του σχετικά με το θέμα της υλοποίησης των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης τόνισε:

«Είδα τον κ. Φάμελλο ιδιαίτερα επιθετικό σήμερα, η επιθετικότητά σας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις δημοσκοπικές σας επιδόσεις. Διερωτώμαι εάν αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως σήμερα στην αίθουσα βρίσκονται με το ζόρι οι μισοί βουλευτές σας, κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα black Friday» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του

Επίσης επέμεινε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στην αντίστοιχη της Νέας Δημοκρατίας μια ερειπωμένη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και έναν χάρτη που, όπως είπε χαρακτηριστικά, απέτυχε να προβλέψει πού θα ενσκήψουν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τρεις προτεραιότητες.

“Την πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών, τη μεγαλύτερη αποκατάσταση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο πια άμυνας στην κλιματική επίθεση».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δις ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς πόρους μέσα από το πλεόνασμα που θα δημιουργήσει η οικονομική ανάπτυξη.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό διπλασιάζει τα κονδύλια κρατικής αγωγής για άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, προσθέτοντας παράλληλα ότι στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, θα δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας.

Απάντηση σε Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκη

Απαντώντας στην κ. Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός την κατηγόρησε ότι κοιτάει τους πολίτες και τους λέει ότι υπάρχει ένα λεφτόδενδρο.

«Λίγη αυτοσυγκράτηση, δεν κατέχετε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, κουνάτε το δάχτυλο ως εθνικός εισαγγελέας χωρίς να καταθέτετε καμία απολύτως πρόταση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Το πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία συμβαίνει κάθε 1.000 χρόνια

«Χρειάζεται μια μεγάλη, παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση, άρα, κύριε Ανδρουλάκη, καλώς κάνουμε και εξηγούμε αυτή τη νέα πραγματικότητα σχετικά με την κλιματική κρίση. Επαναλαμβάνω, η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση γιατί έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία, ακριβώς για αυτό θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις τους ότι το πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία συμβαίνει κάθε 1.000 χρόνια και είναι πιθανώς μία από τις χειρότερες καταιγίδες που έχουν χτυπήσει ποτέ την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι μέσω των πολιτικών μας μπορούμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.
«Η οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας δεν κατέρρευσε, αλλά δέχθηκε ελέω Daniel ένα χτύπημα».

Να φτιάχνουμε σωστά τα αναχώματα και να καθαρίζουμε τα ποτάμια

«Δεν χρειαζόμαστε πανάκριβα έργα, ούτε περισσότερα φράγματα, αλλά να φτιάχνουμε σωστά τα αναχώματα και να καθαρίζουμε τα ποτάμια μας. Γιατί πλημμύρισε η Γιάννουλη; Τι υπάρχει δίπλα στην κοίτη του ποταμού; Ένα ολόκληρο τετράγωνο, μπουζουκτσίδικα, μάντρες… θα πάμε να τα γκρεμίσουμε;

Σας θέλω μαζί μου, δεν λέω πως θα το κάνετε, απλά θέλω να διασφαλίσω ότι συμφωνείτε μαζί μου. Θα απαιτηθούν και δύσκολες αποφάσεις, όπως είναι οι παραγωγές. Να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά των παραγωγών ότι θα υπάρχει πάντα η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιδοτεί συγκεκριμένες παραγωγές, σε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις σάς θέλω μαζί μου», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας δεν κατέρρευσε, αλλά δέχθηκε ελέω Daniel ένα χτύπημα. «Τι μας λέει ο κ. Ανδρουλάκης, να φτιάξουμε μία task force, χαίρομαι που έρχεστε στα λόγια μου και αναγνωρίζετε τη χρησιμότητα του επιτελικού κράτους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Φάμελλος: Κρύο αστείο το Black Friday

Στη συνέχεια στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ανέβηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντας «κρύο αστείο» την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα Black Friday.

Νωριτερα ο κ. Φάμελλος άσκησε έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη  για τη Θεσσαλία, τον Έβρο και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

«Κατηγορείστε γιατί αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη μπροστά σε έναν γνωστό κίνδυνο, ενώ γνωρίζατε τα εργαλεία και έτσι οι επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και σε ανθρώπινες ζωές είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλίσει προνοώντας ως χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν έχουν δοθεί ακόμα τα επιδόματα ενοικίου

Σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μετεγκατάσταση ή την επανεξέταση λειτουργίας του οικισμού της Μεταμόρφωσης, είπε ότι τόσο εκεί όσο και σε άλλα χωριά όπως το Βλοχό και το Σωτήριο δεν έχουν δοθεί ακόμα τα επιδόματα ενοικίου μετά από δύο μήνες καταστροφής και αστεγίας.

Σχολίασε ότι δεν μπορεί να ακούει τον πρωθυπουργό να λέει ότι η Μεσόγειος είναι κλιματικό hotspot όταν αυτά είχαν μπει στη συζήτηση της στρατηγικής για την κλιματική κρίση που ψηφίστηκε ως νόμος το 2016. «Ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023 μετά από σοβαρότατες καταστροφές για τις οποίες ευθύνεστε και προσωπικά γιατί αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη, ενώ ήταν εν γνώσει της πολιτείας, και δικής σας, τα εργαλεία που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ‘19».

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί «αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη» και «γιατί δεν έχετε την πολιτική επάρκεια και τη βούληση να καταθέσετε σήμερα ένα σχέδιο επανεκκίνησης της ζωής στα μέρη που έχουν πληγεί».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)