Σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή, στις 12:00, στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται ύστερα από αίτημά του, σύμφωνα με τον άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Οικονομία, ανάπτυξη, μείωση φόρων και εισφορών και στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων έναντι των αλλεπάλληλων κρίσεων της πανδημίας και της ενεργειακής ακρίβειας είναι ο πυρήνας της ατζέντας στην οποία επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτός είναι και ο στόχος, άλλωστε, της σημερινής συζήτησης στην Βουλή με τον κ. Μητσοτάκη να αντιτάσσει «τα έργα και την αλήθεια έναντι των εύκολων υποσχέσεων και της μείωσης των εισοδημάτων που επέφερε η Αριστερά του κ. Τσίπρα», όπως σημειώνουν συνεργάτες του.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά από τον πρωθυπουργό στην περίοδο του 2015 και του δημοψηφίσματος «που έφερε την χώρα ένα βήμα πριν τον γκρεμό». Ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να συγκρίνουν την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης με αυτή του κ. Τσίπρα και θα θέσει τα διλλήματα «σταθερότητα ή περιπέτειες, ασφάλεια ή πισωγύρισμα».

Η όλη ατμόσφαιρα πάντως παραπέμπει το σκληρό ροκ που αναμένεται ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αλέξη Τσίπρα, πρωτίστως, αλλά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση και το προεκλογικό κλίμα που διαπερνά οριζόντια το πολιτικό σύστημα μεταφέρθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η αντιπαράθεση με τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Νίκο Ανδρουλάκη στην Ευρωβουλή χθες έμοιαζε με πρελούδιο της σημερινής προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Μητσοτάκης κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις

Το Στρασβούργο ήταν ο τελευταίος σταθμός μιας μακράς σειράς παρεμβάσεων του κ. Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη της τουρκικής επιθετικότητας.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Και είμαι σίγουρος ότι σε αυτόν τον διαρκή αγώνα θα σας έχουμε όλους συμπορευτές», δήλωσε προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός καυτηριάζοντας τον «αυταρχικό νεο-δεσποτισμό» της Τουρκίας και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας να αντιμετωπίσει κάθε προκλητικότητα.

«Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Απαντώντας στην ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, στην Ολλανδή Στρικ Τίνεκε, η οποία διερωτήθηκε αν παραβιάζονται κατάφωρα τα δικαιώματα των αιτούντων ασύλου που προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Είναι δικαίωμα κάθε ευρωπαϊκού κράτους-μέλους να προστατέψει τα σύνορά του με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό ακριβώς κάνει η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια και το κάνει με επιτυχία, τόσο όσον αφορά στη διαφύλαξη των συνόρων όσο και στην αντιμετώπιση των δικτύων λαθρεμπόρων που εκμεταλλεύονται την απελπισία αδύναμων ανθρώπων».

Όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους ευρωβουλευτές να σκεφτούν περισσότερο για «pushforward», αντί για «Pushbacks», υπενθυμίζοντας ότι στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ζητείται από την Τουρκία να συνεργαστεί για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

Το 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό

«Όταν ένα πλοίο με 100 ή 200 ανθρώπους αφήνει τις τουρκικές ακτές, θα πρέπει να είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε ότι αυτό γίνεται εν αγνοία των τουρκικών αρχών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το Μάρτιο του 2020 η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και επιχείρησε να σπρώξει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα ελληνικά σύνορα.

«Την ίδια πρακτική ακριβώς χρησιμοποίησε και ο Λουκασένκο» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας: «Όταν κοιτάτε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα, ας μην επαναλαμβάνετε την τουρκική προπαγάνδα , ωσάν η Τουρκία να μην έχει κανέναν ρόλο σε ό,τι συμβαίνει και οι Έλληνες να είναι αυτοί οι οποίοι συμπεριφέρονται απάνθρωπα όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον «ανεξάρτητο» οργανισμό κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα, ο οποίος διερευνά τους ισχυρισμούς για επαναπροωθήσεις, ενώ παραδέχθηκε ότι κάποιοι ισχυρισμοί είναι όντως ανησυχητικοί και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Η ντροπή της Μόριας δημιούργημα αριστερής κυβέρνησης

Όσον αφορά στα κέντρα υποδοχής μεταναστών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει σύγκριση με τα κέντρα υποδοχής της τέως «αριστερής» κυβέρνησης. «Πάρτε το παράδειγμα των κέντρων στη Σάμο ή τη Χίο. Θα βρείτε κέντρα υποδοχής που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ και δεν έχουν καμία σχέση με την ντροπή της Μόριας, που ήταν το δημιούργημα της αριστερής και “πολύ ευαίσθητης” όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα παλαιότερης κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο δεκαενιάχρονο αγόρι από το Ιράν, τον Κούρο, τον οποίο υποδέχθηκε χθες στο γραφείο του. Ανέφερε ότι ο νέος αυτός έφτασε το 2019 στη Λέσβο, πήγε σε ελληνικό σχολείο, έμαθε ελληνικά, έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις σε ελληνικό πανεπιστήμιο και αρίστευσε.

«Ετσι εξετάζει και χειρίζεται η σημερινή κυβέρνηση την ένταξη των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές και έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή κοινωνία», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.