Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο ” Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία επικοινωνιών των πολιτών”.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόνο από τη ΝΔ ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που θα πάρουν τον λόγο σε κλίμα έντασης και αναμένεται να αντιπαρατεθούν σε προεκλογικό περιβάλλον.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν διαμηνύσει εδώ και καιρό ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση θα δοθούν οι απαντήσεις που επιζητεί τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Τσίπρας «υιοθετώντας μυθεύματα» σε μια προσπάθεια να πλήξει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό. «Προσερχόμαστε στη Βουλή με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την υπόθεση Ανδρουλάκη και σε καμία περίπτωση ενοχικά», σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει με σκληρή φρασεολογία στις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και θα επικαλεστεί θεσμικά όργανα, που θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες.

Ο πρωθυπουργός θα κινηθεί θεσμικά 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης έχει την πρόθεση να κινηθεί θεσμικά, όπως έχει κάνει από την πρώτη στιγμή στη συγκεκριμένη υπόθεση, εστιάζοντας στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την θωράκιση του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ και την εξισορρόπηση που επιτυγχάνεται για την διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και την ταυτόχρονη προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Θα προτάξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την απαγόρευση της κατοχής, εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών που πλέον θα τιμωρούνται σε κακουργηματικό χαρακτήρα. «Είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, ωστόσο η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που προχωρά σε αυτό το μέτρο», αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης, θα εστιάσει στο νέο πλαίσιο για τις νόμιμες επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων, όπου προστίθεται η έγκριση του Προέδρου της Βουλής ως έναν επιπλέον φίλτρο για την θωράκιση της διαδικασίας, καθώς και την αναδιοργάνωση της ΕΥΠ και την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων βρίσκεται στα χέρα της Δικαιοσύνης, την οποία έχει συνδράμει η κυβέρνηση στο έργο της και είναι η μόνη αρμόδια να ερευνήσει και να διαλευκάνει τα γεγονότα αποδίδοντας ευθύνες σε ό,τι αφορά «είτε τους αυτουργούς είτε τους μυθοπλάστες.