«Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη για έβδομη συνεχόμενη μέρα με το δεύτερο κύμα καταστροφικών πυρκαγιών. Η Ελλάδα διανύει την πιο δύσκολη από άποψη κλιματολογικών συνθηκών χρονιά, στην ιστορία καταγραφής και συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων”, δήλωσε ο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την οποία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι αναβαθμίζεται σημαντικά με εμβληματικά έργα, που αντανακλούν τη σύγχρονη πραγματικότητα της βόρειας Ελλάδας.

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές τόνισε:

“Επτά ημέρες φέτος το καλοκαίρι, μεγάλες περιοχές της χώρας βρέθηκαν σε επίπεδο ακραίου κινδύνου, εκδήλωσης πυρκαγιάς. Διπλάσιες φορές από ότι το 2021, τετραπλάσιες από το 2019 και επταπλάσιες από το 2012»

Πρόσθεσε πως μέσα σε μία εβδομάδα, από την περασμένη Παρασκευή έως και σήμερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει 516 ενάρξεις νέων πυρκαγιών. «Σίγουρα είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Θα πρέπει να περιμένουμε την πλήρη καταγραφή για να έχουμε συνολική αποτύπωση και ξεκάθαρη εικόνα», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη» την κατάσταση με τις πυρκαγιές υπογραμμίζοντας πως «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πρωτίστως η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η προστασία των περιουσιών, των κρίσιμων υποδομών της χώρας και του φυσικού περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση

Ο κ.Μαρινάκης είπε ακόμη πως «το σύστημα 112 ενεργοποιείται πάντα εγκαίρως και ανάλογα την κατάσταση ενημερώνει τους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή και τους δίνει οδηγίες εκκένωσης όπου αυτό κριθεί απαραίτητο». Δήλωσε πως «η Ελλάδα θα συνεχίσει να δίνει αγώνα με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Γι αυτό άλλωστε ενισχύονται σταθερά οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Όπως είπε ο κ.Μαρινάκης «την ώρα της μάχης δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό ακτιβισμό. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων» και αναφέρθηκε στις δεκάδες αυτόφωρες συλλήψεις που έγιναν από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου σε αγροτοδασικές εκτάσεις για εμπρησμούς.

«Με τις αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την κυβέρνηση της ΝΔ ο εμπρησμός δασών με δόλο τιμωρείται πλέον αποκλειστικά ως κακούργημα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εγκληματεί απέναντι στη ζωή των συνανθρώπων μας, τις περιουσίες τους, τις κρίσιμες κρατικές υποδομές και το φυσικό περιβάλλον», τόνισε.

Για την 87η ΔΕΘ και την Θεσσαλονίκη

Για την Θεσσαλονίκη ο κ. Μαρινάκης είπε:

“Η σημερινή Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών γίνεται εδώ στη Θεσσαλονίκη όπου σε δύο εβδομάδες θα φιλοξενηθεί η Διεθνής Έκθεση, με όλες τις νέες προτάσεις σε θέματα καινοτομίας, τεχνολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Πάντα στην αιχμή των εξελίξεων, η Θεσσαλονίκη αναβαθμίζεται σημαντικά με εμβληματικά έργα, που αντανακλούν τη σύγχρονη πραγματικότητα της βόρειας Ελλάδας. Έργα που θα βελτιώσουν την ζωή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη Μακεδονία.

Το μετρό της συμπρωτεύουσας ολοκληρώνεται, και η ημερομηνία παράδοσης του πλησιάζει. Δεν είναι πλέον μακέτες, δεν είναι εγκαίνια μουσαμάδων. Είναι πραγματικότητα.

Παράλληλα ένα άλλο μεγάλο έργο ξεκινά: το Flyover, η υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος μήκους 13,5 χιλιομέτρων με 8 γέφυρες και 3 σήραγγες θα αναβαθμίσει τα κυκλοφοριακά δεδομένα, μειώνοντας στο ελάχιστο τους χρόνους μετακινήσεων στην περιφερειακή οδό.

Οι λιμενικές υποδομές επεκτείνονται.

Ο δυτικός προαστιακός, με 3 γραμμές θα καλύψει σημαντικό τμήμα της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας και τις παλιές εγκαταλελειμμένες γραμμές, ενώ 100 νέα λεωφορεία προστίθενται στο στόλο των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.

Τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιφέρεια προχωρούν και οικοδομούνται νέα μουσεία, σχολεία και δικαστικά μέγαρα. Το αστικό τοπίο αναβαθμίζεται με εκτεταμένες αναπλάσεις.

Η Κυβέρνηση είναι παρούσα, αφουγκράζεται τα προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα και δίνει λύσεις που εξασφαλίζουν κοινό βηματισμό σε όλους τους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας και της μελλοντικής ανάπτυξης”.