Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία», κάτι που προκάλεσε πλήθος σεναρίων για τις δυνατότητες μετεκλογικών συνεργασιών.

Παρότι κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για «θεσμικό σχόλιο», πρόκειται για μία ουσιαστική αλλαγή στο κυβερνητικό αφήγημα καθώς σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν «αυτοδυναμία και σταθερή κυβέρνηση».

«Δεν έχει αλλάξει η στρατηγική για αυτοδυναμία»

Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη έσπευδαν την επομένη των δηλώσεων αυτών να διαβεβαιώσουν ότι δεν έχει αλλάξει η στρατηγική για αυτοδυναμία και το δίλημμα που θα τεθεί εν τοις πράγμασι στους ψηφοφόρους στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση -μετά την δοκιμασία της απλής αναλογικής- θα περιλαμβάνει την ανάγκη για σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση.

Όμως, επειδή «η αλαζονεία δεν βοήθησε κανέναν» κρίθηκε ότι η επιτακτική αναφορά στην αυτοδυναμία μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά αντανακλαστικά σε ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος. Άλλωστε, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης «ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα».

Επίσης, με αυτόν τον τρόπο καλούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν στο δίλημμα της σταθερότητας και της ασφάλειας για την χώρα ή της περιπέτειας με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη «να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κρίσεις» και σημείωσε ότι «το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο».

Πίεση προς το ΚΙΝΑΛ

Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι η νέα στρατηγική προβλέπει την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης προς το ΚΙΝΑΛ. Διότι, αν επιβεβαιωθεί η δημοσκοπική κυριαρχία της ΝΔ και τερματίσει πρώτο κόμμα, δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης θα υπάρχει με την συνεργασία του τρίτου.

Ειδικά με το δεδομένο ότι όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ τους χωρίζει «άβυσσος πολιτική, πολιτιστική και αξιακή». Μέχρι τώρα η μονοδιάστατη απάντηση για αυτοδυναμία βόλευε την Χαριλάου Τρικούπη, καθώς δεν υπήρχε το δίλλημα συμμετοχής σε μια κυβέρνηση. Και μπορούσε να εξυπηρετήσει με μεγαλύτερη ευκολία την πολιτική των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρουλάκης: Δεν θα γίνουμε “σωσίβιο” 

Ο κ. Ανδρουλάκης σήκωσε πολύ γρήγορα το γάντι αποκλείοντας μια τέτοια συνεργασία γιατί όπως είπε δεν θα γίνει «σωσίβιο σε μια κυβέρνηση που βυθίζεται», χαρακτηρίζοντας οπορτουνιστική την αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού.

Παρότι, απέρριψε τον ΣΥΡΙΖΑ «καθώς είναι νωπή η γεύση της αποτυχίας του στο λαό», μίλησε για μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση δίνοντας την ευκαιρία στο Μέγαρο Μαξίμου να επανέλθει στην θεωρία της κεντροαριστερής πολυκατοικίας.

«Η ΝΔ είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον κ. Οικονόμου να τονίζει ότι πλέον το «διακύβευμα είναι ξεκάθαρο» και οι πολίτες θα αποφασίσουν στο τέλος της τετραετίας.

Η στάση της Κουμουνδούρου

Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για ηττοπάθεια και εκτιμούν πως η αλλαγή πλεύσης του πρωθυπουργού είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας κυβερνητικής φθοράς.

Αλ. Τσίιπρας: Ο Ανδρουλάκης θα αυτοκτονούσε πολιτικά

Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο ΙΟΝΙΑΝ ΤV αναρωτήθηκε αν ο κ. Μητσοτάκης θα συνεργαστεί με τον Βελόπουλο, καλώντας τον να ξεκαθαρίσει την θέση του.

Ταυτόχρονα, όμως έσπευσε να γκρεμίσει ο ίδιος κάθε γέφυρα του Μαξίμου με το ΚΙΝΑΛ: «Θα συνεργαζόταν με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει μια σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης κυβέρνηση; Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης, εκτός αν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά, θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση η οποία κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζοντας τον δικό του μοχλό πίεσης προς τον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ.