Πολιτική οξύτητα και βαρύτατες καταγγελίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσώπων, που βρίσκονταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας του Ανδρέα Βγενόπουλου με την επιχειρηματία Δ.Μ., που εμφανιζόταν ως αγγελιοφόρος της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

Η ηχογραφημένη συνομιλία, που αποκάλυψε η ιστοσελίδα ifemerida, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες περί εκβιασμού του Βγενόπουλου με τη μέθοδο του «βιβλίου», που κατήγγειλε ο επιχειρηματίας το 2016.

Η κυβέρνηση και το ΚΙΝΑΛ ζητούν εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αντιπερισπασμό.

Η ίδια η συνομιλία, ωστόσο, προκάλεσε αίσθηση, καθώς αναδεικνύει ένα παρασκήνιο πιέσεων και εκβιασμών, το οποίο πολλοί υποψιάζονταν, αλλά, χωρίς απτές αποδείξεις έμενε σε επίπεδο φημών.

ΝΔ: Να απαντήσει ο κ. Τσίπρας για την εκλεκτή του, κυρία Θάνου

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει
απαντήσεις για την κυρία Θάνου, που επί πρωθυπουργίας του έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή πρωθυπουργός και νομική του σύμβουλος, για να τη διορίσει τελικά πρόεδρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Τον απασχόλησε ποτέ, όταν την τοποθετούσε σε υψηλές θέσεις, ότι επί της Προεδρίας της Κας Θάνου η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο επιχειρηματίας σε βάρος της για εκβίαση, αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καν να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων που είχαν προταθεί; Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις», σημειώνει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Το άγνωστο ντοκουμέντο

Ένα άγνωστο ηχητικό ντοκουμέντο φέρνει σήμερα στο φως η ιστοσελίδα iefimerida, από το οποίο προκύπτει ότι ο εκβιασμός που κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος ότι υπέστη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, το 2016, δεν ήταν αποκύημα της φαντασίας του, ούτε αντιπερισπασμός.

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας, που δεν βρίσκεται στη ζωή, είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη Τύπου, τον Μάιο του 2016, ότι του ζητήθηκαν, μέσω τρίτου προσώπου, χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου», να τα τοποθετήσει δηλαδή μέσα σε ένα βιβλίο, και ότι του ζητήθηκε μέγεθος «βιβλιοθήκης». Εκείνη την περίοδο κρινόταν η έκδοση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της MIG, από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Ο επιχειρηματίας ηχογράφησε τη συνομιλία που είχε στο γραφείο του με την επιχειρηματία Δ.Μ., έμπιστη φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία ήταν η αγγελιοφόρος των μηνυμάτων. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας η Δ.Μ. παραδέχεται ότι του μετέφερε αίτημα της Θάνου για «βιβλία» και ότι αν τελικώς ο επιχειρηματίας έδινε τα χρήματα, αυτά θα πήγαιναν απευθείας στην τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ ο γιος της, κατά τη Δ.Μ., θα είχε τον ρόλο του εισπράκτορα.

«Αν, κύριε πρόεδρε, δίνατε οποιαδήποτε χρήματα, θα πήγαιναν σε εκείνη αυστηρά και μόνο σε εκείνη», φέρεται ότι του είχε πει.

Από τη συνομιλία αλλά και από το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς του Βγενόπουλου, το οποίο δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ, αλλά είναι σε θέση να το γνωρίζει το iefimerida, επιβεβαιώνονται πλήρως όσα κατήγγειλε ο επιχειρηματίας.

Αποκαλύπτεται, ταυτόχρονα, ένα αποκρουστικό παρασκήνιο διαπλοκής λειτουργών της Δικαιοσύνης με επιχειρηματίες, εκβιαστικών πιέσεων, κατάργησης των ορίων εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Επίσης, ένα παραδικαστικό κύκλωμα, στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης, το οποίο άλλοτε δρούσε από κοινού και άλλοτε αλληλοϋπονομευόταν, ανάλογα με το προσωπικό συμφέρον του κάθε μέλους του. Η αίσθηση ασυδοσίας και παντοδυναμίας ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η Θάνου, αν αληθεύουν όσα μετέφερε η Δ.Μ., χρησιμοποίησε ακόμα και το αξίωμα της υπηρεσιακής πρωθυπουργού προκειμένου να αποκομίσει προσωπικά οφέλη.

Θάνου – Παπαγγελόπουλος σε στενή συνεργασία

Εκείνη την εποχή η κυρία Θάνου ήταν πανίσχυρη στον χώρο της Δικαιοσύνης, και λόγω της θέσης της αλλά και επειδή είχε πολιτική κάλυψη από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Επιπλέον, το διάστημα 27 Αυγούστου-21 Σεπτεμβρίου 2015, κατά την προεκλογική περίοδο μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, διετέλεσε πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης, γεγονός που αύξησε το κύρος της.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου, υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος τότε ήταν υφυπουργός Δικαιοσύνης, και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Τόσο η Βασιλική Θάνου όσο και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προέρχονταν από τη ΝΔ και συνδέονταν με στενή και μακρόχρονη φιλία με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος φρόντισε με τη στάση του στο δημοψήφισμα, αλλά και με άλλους τρόπους, να ξεχρεώσει την προτίμηση που του έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ύπατο αξίωμα. Επίσης, και οι δύο είχαν στενούς δεσμούς με τον Πάνο Καμμένο, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι συγκυβερνούσαν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ξέρω εγώ, η ίδια με είχε πάρει, δεν το άκουσα από ράδιο αρβύλα, και αυτή έβαλε τον Παυλόπουλο… και αυτή έβαλε τον Παπαγγελόπουλο»

Ασχέτως της πορείας του ισχυρού άνδρα της MIG και της τελικής έκβασης των δικαστικών εμπλοκών του, το γεγονός ότι ένας προβεβλημένος επιχειρηματίας κατήγγειλε για εκβιασμό την εν ενεργεία πρόεδρο του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να είχε ταρακουνήσει συθέμελα το δικαστικό και το πολιτικό σύστημα. Δεν γίνονται κάθε ημέρα τέτοιες καταγγελίες!

Είχε ζητήσει από τον Τσίπρα να γίνει κάθαρση

Θα περίμενε κάποιος ότι η «βόμβα» που έσκασε θα οδηγούσε στο δικαστήριο είτε τον επιχειρηματία (για συκοφαντική δυσφήμιση), είτε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου (για εκβίαση), είτε τη μεσάζουσα (για απάτη). Ωστόσο, τίποτα δεν έγινε.

Την ώρα που ο επιχειρηματίας παραχωρούσε τη συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τον οποίο, επίσης, κατήγγειλε για εναντίον του παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη ο Βγενόπουλος, επισκεπτόταν «για ευχές», όπως δήλωσε αργότερα, την κυρία Θάνου στο γραφείο της. Όταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες, απάντησε «δεν ασχολούμαι με τον κ. Βγενόπουλο».

Η κυρία Θάνου, από την πλευρά της, δήλωσε ότι όσα είπε ο επιχειρηματίας ήταν «αθλιότητες», «ανακριβή», «κατασκευασμένα» και «ανυπόστατα». Και προσέθετε ότι όταν θα ενημερωνόταν για το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, θα έπραττε τα δέοντα.
Τι απέγινε η μηνυτήρια αναφορά Βγενόπουλου

Ο Βγενόπουλος, πέρα από τις καταγγελίες του, απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει τη μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά όχι στηριζόμενος στα λάθος πρόσωπα. «Σας ερωτώ, κύριε πρωθυπουργέ», είχε πει, «είστε σίγουρος ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι το νέο και άφθαρτο, που μπορεί να πολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή;».

Ο επιχειρηματίας δεν έζησε για να δει την κατάληξη της υπόθεσής του. Απεβίωσε λόγω καρδιακής ανακοπής, τον Νοέμβριο του 2016.

Βασιλική Θάνου: «Αναμασούν συκοφαντίες»

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού μιλά η Βασιλική Θάνου, σχολιάζοντας με ανακοίνωσή της της αποκαλύψεις-σεισμό του iefimerida.gr με το ηχητικό του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο ηχητικό ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα το iefimerida.gr, κάνει λόγο για αναμάσημα «άθλιας συκοφαντίας» με στόχο να αποπροανατολιστούν οι πολίτες από τα καθημερινά τους προβλήματα.

Σημειώνει ότι οι υποθέσεις αυτές «διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου». Υποστηρίζει ακόμη ότι η αποκάλυψη εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που προσπαθούν «να δικαιολογηθούν έτσι, και στο εσωτερικό και στα Ευρωπαϊκά Όργανα, όπου τα πρόσωπα αυτά είναι πολύ εκτεθειμένα, εξ αιτίας των ποινικών διώξεων σε βάρος των Εισαγγελέων και των δημοσιογράφων, που ερευνούσαν τη διαφθορά στην υπόθεση Novartis και στη Λίστα Λαγκάρντ».

Τέλος, η κα Θάνου δηλώνει: «Επιφυλάσσομαι για την άμεση άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου, εναντίων όσων ανακυκλώνουν τις άθλιες συκοφαντίες σε βάρος μου, οι οποίες διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».