Διατηρώντας την πεποίθησή του ότι έχει δίκιο, παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρήστος Τζανερίκος.

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο οποίος επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές όλων των κομμάτων και του κόμματος “Έλληνες” που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, προέβη σε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημόσια τοποθέτησή του για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος θα συμμετείχε και επρόκειτο να κρίνει επ’ αυτής.

Ο κ. Τζανερίκος δεν αναγνώριζε το δικαίωμα στον υπουργό Εσωτερικών να αλλάξει την εσωτερική δομή του Αρείου Πάγου και να μετατρέψει με μια τροπολογία το 5μελές Α 1 τμήμα σε 11μελές (ολομέλεια), αλλά υποστήριζε ότι τα της σύνθεσης των τμημάτων ορίζονται από την δικαστική εξουσία και όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Παρότι η στάση του δικαστή κρίθηκε ως μη επιτρεπτή από συνταγματολόγους και άλλους ειδικούς η παραίτησή του δεν παύει να αποτελεί πλήγμα για την εικόνα των σχέσεων κυβέρνησης – δικαστικής εξουσίας και να δημιουργεί ερωτήματα για την ορθότητα της διαχείρισης του όλου θέματος από τον κ. Βορίδη.

Αναλαμβάνει η Ευδοξία Κιουπτσίδου

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, η οποία παρέλαβε την παραίτηση του κ. Τζανερίκου, θα την κρατήσει καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει.

Ωστόσο τα καθήκοντα ασκεί η αμέσως επόμενη στην ιεραρχία δικαστική λειτουργός αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου, η οποία θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές και πρωτίστως για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.

Υπενθυμίζεται, ότι στο τέλος του ερχόμενου Ιουνίου ο κ. Τζανερίκος θα έβγαινε στη σύνταξη

Οικονόμου: Καμία παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης

Την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Α1 πολιτικού τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χρήστου Τζανερρίκου, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας:

«Δεν έχω κανένα σχόλιο. Και εγώ πριν από λίγο πληροφορήθηκα για την παραίτηση του κ. Τζανερρίκου, του οποίου η θητεία λόγω ορίου ηλικίας έληγε σε δύο μήνες από σήμερα».
Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Άρχισε η συζήτηση στη Βουλή 

Την ίδια ώρα, πάντως, η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης προχωράει, καθώς άρχισε η συζήτηση στη Βουλή για τη νέα τροπολογία που θα αποκλείει κάθε «τρικ» Κασιδιάρη και αύριο αναμένεται να ψηφιστεί.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μετά τη δήλωση-απάντηση στον Χρήστο Τζανερρίκο ότι στις Δημοκρατίες η Βουλή είναι αυτή που νομοθετεί και όχι κάθε βουλευτής, σε σημερινές του δηλώσεις τόνισε πως η κυβέρνηση ενισχύει τη συμμετοχή και το σώμα των αρεοπαγιτών και δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη.

«Στον Άρειο Πάγο ανατέθηκε για πρώτη φορά κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε τις προηγούμενες φορές. Έως τώρα ήταν μια τυπική διαδικασία.
Τώρα πρέπει να αξιολογήσει αν υπάρχουν κόμματα των οποίων οι ιδρυτές έχουν υποψηφίους που έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση.
Αυτό που κάναμε τώρα είναι κάτι πρόσθετο. Με το να ενισχύσουμε τη συμμετοχή και το σώμα των αρεοπαγιτών, το Α1 τμήμα, δεν παρεμβαίνουμε στη Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΣ.