Οι πρώτες συνέπειες για την συμπεριφορά κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, του κόμματος και ηγετικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων έρχονται μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, που “σάρωσαν” μεγάλα τμήματα της χώρας.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός φέρονται αποφασισμένοι να λάβουν σκληρές αποφάσεις και να μην επιτρέψουν αμέλειες και παραλείψεις στην εκτέλεση καθηκόντων, όπως συνέβη με τον μέχρι τώρα υπουργό Προστασίας του πολίτη Νότη Μηταράκη, που απομακρύνθηκε χωρίς πολλές εξηγήσεις.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη,υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του για “προσωπικούς λόγους” στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία έγινε  αμέσως αποδεκτή. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετήθηκε ο νυν αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου.

Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με αρμοδιότητα τα ζητήματα Αθλητισμού, ανέλαβε ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις 19:00, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Απουσίαζε εκτός Αθηνών για διακοπές στην Πάτμο»

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του Νότη Μηταράκη διότι «απουσίαζε εκτός Αθηνών τις τελευταίες ημέρες που δίνονταν μάχες στα πύρινα μέτωπα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως όταν η χώρα δίνει μάχη σε ακήρυχτο πόλεμο, τα στελέχη της κυβέρνησης οφείλουν να είναι εκεί που πρέπει: στην πρώτη γραμμή».

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «έτσι θα γίνεται πλέον για όλους» και τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί παρόμοιες συμπεριφορές.

Στην περίπτωση του κ. Μηταράκη βάρυναν τα πρόσφατα γεγονότα με την Εφιππη Αστυνομία, αλλά και με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, προσθέτουν οι πηγές από το Μαξίμου.

Πληροφορίες ανέφεραν από το πρωί ότι ο κ. Μηταράκης τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε οικογενειακές διακοπές στην Πάτμο.

Από το περιβάλλον του πρώην υπουργού επισημαίνεται πως ο ίδιος είχε ενημερώσει το Μαξίμου, πλην όμως κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι δεν νοείται κεντρικά κυβερνητικά στελέχη να απουσιάζουν από τις θέσεις τους την ώρα που εξελίσσεται μια τόσο δύσκολη μάχη με τις πυρκαγιές.

Έντονη ενόχληση για τις ζεϊμπεκιές Πατούλη

Την έντονη ενόχλησή τους για τις ζεϊμπεκιές που έριχνε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης εν μέσω πυρκαγιών εκφράζουν στελέχη της ΝΔ, ενώ αφήνουν «όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά» ως προς τη στήριξη στο πρόσωπό του για την Περιφέρεια Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό από βίντεο που κυκλοφόρησαν, χθες, 27 Ιουλίου, εν μέσω της πύρινης κόλασης που έπληττε μεγάλο μέρος της χώρας, ο περιφερειάρχης Αττικής πήγε στην 7η Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού στο Ζάππειο.

Κάποια στιγμή ο κ. Πατούλης ήρθε στο… τσακίρ κέφι και με την Κατερίνα Στανίση να τραγουδά το «Θε μου τη δεύτερη φορά» των Λοΐζου-Παπαδόπουλου, σηκώθηκε να χορέψει ένα ζεϊμπέκικο, προκαλώντας απορίες και προβληματισμούς σε μια στιγμή, που η χώρα θρηνούσε για το θάνατο των δύο πιλότων, αλλά και για το κύμα των πυρκαγιών, που σάρωνε πολλές περιοχές.

Αναζήτηση ευθυνών για την Ν. Αγχίαλο

Σε απομάκρυνση του διοικητή της 111 ΠΜ αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου.

Η απόφαση έρχεται μετά τα όσα διαδραματίστηκαν χθές, στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, όπου η φωτιά έφτασε μέχρι αποθήκη πυρομαχικών.

Στον διοικητή φέρεται να χρεώνεται πλημμελής λήψη μέτρων πυρασφάλειας και φύλαξης των ευαίσθητων υλικών, έστω και αν δεν ήταν υψηλής τεχνολογίας.

Κατεπείγουσα ΕΔΕ ζήτησε ο Ν. Δένδιας

Ήδη, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τη διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, και έχει εκδοθεί η απόφαση διενέργειάς της από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

«Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν στο ακέραιο», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, όπως και ασκήσεις πυρασφάλειας σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες.

«Ζήτησα τον επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητα. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα», σημείωσε σχετικά ο υπουργός.

Έλεγχοι με συντονιστή τον Ν. Χαρδαλιά

Αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίστηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Αντικείμενο των επισκέψεων είναι οι επιτόπιοι έλεγχοι, η διεξαγωγή ασκήσεων πυρασφάλειας και η εξέταση όλων των ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια προσωπικού και μέσων, όπως και η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας σε όλες τις μονάδες της χώρας.
Σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ

Για τα ζητήματα πυρασφάλειας πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, με τη συμμετοχή του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιναυάρχου Φραγκίσκου Λελούδα, και των αρμοδίων των Γενικών Επιτελείων.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στην περιοχή, όπου κάτοικοι και ταξιδιώτες εκκένωσαν οικισμούς προς τον Βόλο.

Οι Αρχές, μέσω «112», διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, το οποίο μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.