Εκρηκτικές αναμένονται οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, όπου θα παραστούν τα στελέχη της “Ομπρέλας”  παρά τα σενάρια που διακινούνταν τις τελευταίες ώρες για τυχόν αποχώρησή τους πριν από την έναρξη των εργασιών.

Το τμήμα αυτό της “Ομπρέλας” δείχνει αποφασισμένο για την τελική σύγκρουση στο όνομα της Αριστεράς και της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν τα κορυφαία στελέχη του, που υπέγραψαν το κείμενο της διαφωνίας μαζί με 1.300 άλλα μέλη

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στο θέμα της διάσπασης και θα αποφασίζει σήμερα αν θα εισηγηθεί πρώτος το θέμα των διαγραφών.

Η μαραθώνια συνεδρίαση των μελών της “Ομπρέλας” που ολοκληρώθηκε σε έντονα φορτισμένο κλίμα μετά τα μεσάνυχτα έδειξε την διέξοδο προς τα Αριστερά.

Σύγκρουση πρόσωπο με πρόσωπο

Παρά την εισήγηση που κατατέθηκε σε μορφή κειμένου για αποχώρηση πριν την έναρξη των εργασιών της ΚΕ, τελικά μετά από αρκετές ωδίνες τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν να δώσουν το παρών στο ανώτατο όργανο και να αντιμετωπίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και τα πρωτοπαλίκαρά του πρόσωπο με πρόσωπο, στο φόντο των διαγραφών τριών ιστορικών στελεχών του κόμματος.

Ο δρόμος άνοιξε και όπως όλα δείχνουν η σύγκρουση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναμένεται σφοδρή με την ομάδα των νέο-προεδρικών, οι οποίοι θα προσέλθουν στην ΚΕ και εκείνοι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη των διαγραφών και της πολιτικής καταδίκης. Η ΚΕ έχει μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των δυο άκρων.

Το τεταμένο κλίμα στην κορυφή των στελεχιακού δυναμικού έχει περάσει και στην οργανωμένη βάση με πολλούς να εισηγούνται να μην παραστεί η “Ομπρέλα” στο όργανο το Σάββατο, ανησυχώντας μήπως το κλίμα βγει εντελώς εκτός ελέγχου. Ήδη μέχρι αργά το βράδυ χθες έφταναν μηνύματα και πληροφορίες ακόμη και για οργανωμένη παρουσία των λεγόμενων «κασσελίστας» έξω από το κεντρικό ξενοδοχείο όπου θα διεξαχθεί η ΚΕ από το Σάββατο το πρωί.

Μάλιστα κάποια στιγμή αργά το βράδυ έπεσε και η πρόταση στη γραμματεία του κόμματος η είσοδος στην ΚΕ να γίνεται με αυστηρούς όρους συμμετοχής και αποκλειστικά για τα 300 μέλη του οργάνου.

Άλλωστε είναι νωπές οι μνήμες από το επεισόδιο που διαδραματίστηκε έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και τη βραδιά των εσωκομματικών εκλογών όταν ένας θερμόαιμος οπαδός της πλευράς Πολάκη – Κασσελάκη επιτέθηκε με ανοίκειες εκφράσεις στον Ευκλείδη Τσακαλώτο όταν εκείνος έφτασε στην Κουμουνδούρου και παραλίγο να πιαστεί στα χέρια με συνεργάτες και μέλη της Ομπρέλας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Η στάση της Αχτσιόγλου και η κριτική

Την ίδια στιγμή που συνεδρίαζε η “Ομπρέλα” συνεδρίαζαν και 130 μέλη του κόμματος της ομάδας Αχτσιόγλου και των 6+6 των Χαρίτση Τζανακόπουλου Ηλιόπουλου.

Στην συνδιάσκεψη εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την πορεία του κόμματος, το πολεμικό κλίμα που καλλιεργείται από την πλευρά των νέο-προεδρικών και την απαξίωση του χώρου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στελέχη της τάσης πήραν την απόφαση να παραμείνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά να προχωρήσουν τόσο στην ΚΕ όσο και το επόμενο διάστημα σε οργανωμένη κριτική και καταγγελία των πολιτικών και της στρατηγικής που ακολουθεί η νέα ηγεσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αχτσιόγλου κρατάει προς το παρόν μια ουδέτερη στάση, έχοντας κατά νου τις δυσάρεστες εξελίξεις στο κόμμα και πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα κληθεί να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ.

Άγριες διαθέσεις από την ομάδα Παππά

Με άγριες διαθέσεις θα προσέλθει και η στενή ομάδα του Ν. Παππά που και αυτή συνεδρίαζε χθες μέχρι αργά τη νύχτα.

Όπως αποφασίστηκε η στάση που θα κρατήσουν θα είναι η επιμονή στην «πορεία μετασχηματισμού και διεύρυνσης η οποία πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί» ενώ για τις διαγραφές στη συνδιάσκεψη κατέληξαν στη σκληρή γραμμή του Νίκου Παππά ότι «ακούστηκαν απαράδεκτα πράγματα για τη συλλογική μας προσπάθεια λίγα 24ωρα μετά την προεδρική εκλογή».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην Υπουργός και στρατηγός της νίκης Κασσελάκη στην κούρσα της διαδοχής δεν πρόκειται να μείνει άπραγος στην αντιπαράθεση που θα ξεσπάσει για τις διαγραφές, επιμένοντας στη σκληρή γραμμής της ισχυρής πολιτικής καταδίκης των τεσσάρων ιστορικών στελεχών.

Τελευταίοι θα συνεδριάσουν σύμφωνα με πληροφορίες και οι νέο-προεδρικοί για να χαράξουν τη στρατηγική του νέου προέδρου.

Οι εισηγήσεις που γίνονται στον κ. Κασσελάκη είναι ακόμη και να ανοίξει εκείνος το θέμα της πολιτικής καταδίκης των στελεχών, που ο ίδιος έχει θέσει εκτός κόμματος, αλλά δεν μπόρεσε να διαγράψει, με στόχο να αντιμετωπίσει και τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στη βάση των ψηφοφόρων του και αρκετών μελών καθώς δεν έχει καταφέρει να τους θέσει εκτός κόμματος.