Στην παροχολογία επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, μετά τις ανακοινώσεις για το νεανικό πάσο των 150 ευρώ και τις αυξήσεις μισθών στο δημόσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει διείσδυση στο χώρο της νεολαίας, ώστε να μπορέσει να κατακτήσει την αυτοδυναμία, ενώ ο κ. Τσίπρας μετά τις υποσχέσεις για αύξηση μισθών, μείωση τιμών και ρύθμιση χρεών, στοχεύει στους μικρομεσαίους και σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Μάλιστα με το συμβόλαιο, που επικαλείται και τις συχνές αναφορές του στον Ανδρέα Παπανδρέου φαίνεται ότι επιμένει να αφυδατώσει έτι περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ και να εμφανιστεί ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης της κεντροαριστεράς.

Ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παύει να μιλάει για τυμβωρυχία, ενώ και πολλά στελέχη τονίζουν ότι ουδέποτε το αντίγραφο μπορεί να υποκαταστήσει το πρωτότυπο.

Τα μέτρα του Μητσοτάκη προς νέους

Τρία νέα μέτρα στήριξης για τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρουσίαση των νέων μέτρων έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στο πλαίσιο συζήτησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με πολίτες και εργαζόμενους στο ναυπηγείο. Κατά την αρχική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως βασικός στόχος της ΝΔ είναι οι επενδύσεις, καθώς με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η ανεργία και θα αυξηθούν οι μισθοί.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προσέθεσε, ο στόχος της ΝΔ είναι μέσα στην επόμενη τετραετία ο κατώτατος μισθός να ανέβει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός της ΝΔ προσβλέπει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% ετησίως και την προσέγγιση των ευρωπαϊκών μέσων όρων στα εισοδήματα, τις επενδύσεις, το κοινωνικό κράτος.
Τα τρία νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ακολουθούν τα τρία νέα μέτρα στήριξης που παρουσίασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Μόνιμο Youth Pass 150 ευρώ στους νέους

Το πρώτο μέτρο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός είναι το Youth Pass, δηλαδή η μονιμοποίηση του Freedom Pass (νεανικό πάσο).

«Ενισχύουμε τους νέους μας, 18 και 19 ετών, με 150 ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα μπορούν να δαπανήσουν σε ένα ταξίδι ή σε μια υπηρεσία πολιτισμού. Έτσι, ενισχύουμε παράλληλα και την ελληνική οικονομία, αφού τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν σε εγχώριες υπηρεσίες» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του.

«Κούρεμα» 10% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα σπίτια

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τον ΕΝΦΙΑ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σήμερα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε ακόμη μία παρέμβαση που σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ και συνδέεται με τις πολιτικές μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. Όποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα έχει επιπλέον έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη κάλυψη απέναντι στις φυσικές καταστροφές».

Αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων -Τι αλλάζει στο επίδομα τέκνου

Το τρίτο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά στα μισθολόγια του Δημοσίου.

«Θέλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες. Γι’ αυτό αυξάνουμε το αφορολόγητο κατά €1.000 για κάθε παιδί. Θα αυξήσουμε όμως και το επίδομα τέκνων του Δημοσίου, καθώς σήμερα δεν αυξάνεται αρκετά όσο αυξάνονται τα παιδιά μίας οικογένειας. Αυτό θα το αλλάξουμε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Το μέτρο προβλέπει την αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά από 1η Ιανουαρίου του 2024 ως εξής:

για ένα παιδί από 50 στα 70 ευρώ,
για δυο παιδιά από 70 στα 120 ευρώ,
για τρία παιδιά από 120 στα 170 ευρώ

Αλ.Τσίπρας: Οι παροχές δείχνουν πανικό 

Την άποψη ότι η παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, όπως τα 150 ευρώ στους νέους δείχνει “πανικό” εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτική σταθμό Open.

“Με 50 και 150 ευρώ κανείς δε σώθηκε. Γυρνάνε και μπούμεραγκ αυτά”, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, σχολιάζοντας πως ανακοινώθηκε η εν λόγω εξαγγελία 10 μέρες μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος, κάτι που “δε δείχνει σοβαρότητα”, ούτε δίνει την “εικόνα ενός κόμματος που καλπάζει”, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι νέες εξαγγελίες για παροχές της τελευταίας στιγμής απαντάνε “σε πολύ καλά επεξεργασμένες θέσεις” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. “Δε θα λυθεί το πρόβλημα των νέων με 150 ευρώ”, σημείωσε τονίζοντας πως τα προβλήματα των νέων σχετίζονται με τις σπουδές τους, δηλαδή την ελάχιστη βάση εισαγωγής, με τη στεγαστική κρίση στην Ελλάδα, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ και με τις συνθήκες εργασίας, ελαστικές σχέσεις και χαμηλούς μισθούς.

Συμπληρώνοντας την απάντησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, στις οποίες περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης για τις μητέρες, όπως ο διπλασιασμός του επιδόματος και για τα νέα ζευγάρια, όσον αφορά τη στέγη.

Ν. Ανδρουλάκης: Θέλουν να τελειώσουν το ΠΑΣΟΚ

Μήνυμα νίκης ότι «η δημοκρατική παράταξη επανήλθε στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας» έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Κοζάνη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Αίθουσα τέχνης της πόλης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «δίνουμε έναν πατριωτικό και ταυτόχρονα εθνικό αγώνα ώστε στις 21 Μαΐου να ανατείλει ο ήλιος της αξιοπρέπειας που έδωσε στον ελληνικό λαό τα καλύτερα χρόνια της μεταπολίτευσης».

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες «να ακουμπήσουν στην αξιοπιστία της δημοκρατικής παράταξης» λέγοντας ότι έχουμε χρέος στις 21 Μαΐου «να σημάνουμε το άδοξο τέλος των δυο κλειστών συστημάτων εξουσίας που αλλάζουν τα προεκλογικά τους αφηγήματα σαν τα πουκάμισα».

«Δεν τους ενδιαφέρουν οι συνεργασίες» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τελειώσουν το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν τις συνεργασίες αλλά τις ψήφους σας, θέλουνε για να συνεχίσουν τα παιχνίδια τους» και κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τους συγκεντρωμένους να δώσουν το μήνυμα αλλαγής ότι «η δημοκρατική παράταξη επανήλθε και θα είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων».