Με πρόσωπα αμφίβολης απήχησης στο χώρο της αριστεράς επιχειρεί να ελέγξει το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνοντας και εκείνος “τα δόντια του” στην εσωκομματική αντιπολίτευση που ανασυντάσσεται ενόψει του συνεδρίου.

Η μακρά συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του πρώην πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή λειτούργησε ως πυροκροτητής για τον κ. Κασσελάκη ο οποίος έπιασε αμέσως δουλειά ως νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο τα όργανα άρχισαν και χτυπούν δυνατά με έντονες αντιδράσεις, όπως αυτές του Νίκου Φίλη, που μιλάει για τακτική Τραμπ και Πέπε Γκρίλο, προειδοποιώντας για πιθανή αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο αντικαταστάθηκαν απροειδοποίητα ο εκπρόσωπος τύπου και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ένας άλλος Κασσελάκης μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα

Από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή βγήκε ένας άλλος Στέφανος Κασσελάκης.

Οι δηλώσεις του στις κάμερες ήταν σαφώς πιο μετρημένες ενώ και όταν έφτασε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ θυσίασε το πλάνο της πρώτης εισόδου του στην Κουμουνδούρου ως πρόεδρος μπαίνοντας σχεδόν τρέχοντας στο κτήριο και με γυρισμένη την πλάτη στις τηλεοπτικές κάμερες.

Σκιώδης πρόεδρος της Κ.Ο.  στη Βουλή ο Πολάκης

Το γεγονός ότι δεν θα είναι στη Βουλή φαίνεται να απασχολεί έντονα τον κ. Κασσελάκη και με δεδομένο ότι στην ΚΟ υπάρχει μια υπολογίσιμη δύναμη που συσπειρώθηκε γύρω από την αντίπαλό του στην κούρσα διαδοχής και αριθμεί 18 βουλευτές από τους 47, αποτελεί ικανή συνθήκη ώστε να τοποθετήσει στη Βουλή έναν από τους πιο έμπιστούς του συνεργάτες σε ρόλο πανόπτη.

Ο Παύλος Πολάκης μπορεί να μην είναι τελικά ο νέος πρόεδρος της ΚΟ δεν θα είναι μείνει όμως και αναξιοποίητος όπως αρχικά διαφάνηκε αλλά θα έχει και ρόλο με αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο νέος υπερσυντονιστής όλων των επιτροπών κοινοβουλευτικού ελέγχου του κόμματος. Πρακτικά από τα χέρια του θα περνά όλη σχεδόν η κοινοβουλευτική δραστηριότητα των βουλευτών.

Τον ασφυκτικό έλεγχο της ΚΟ θα συμπληρώσουν ο Γιώργος Τσίπρας που ανάλαβε διευθυντής του κόμματος στη Βουλή και θα είναι το δεύτερο φίλτρο σε όποια πρωτοβουλία λαμβάνεται στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα ενώ το στενό μαρκάρισμα στην Έφη Αχτσιόγλου και τους βουλευτές που περιστοιχίζονται γύρο της θα συμπληρώσει όπως όλα δείχνουν η Θεοδώρα Τζάκρη αναλαμβάνοντας τη θέση της γραμματέως της ΚΟ.

Η “Ομπρέλα” θέλει Συνέδριο άμεσα

Η Ομπρέλα δεν φαίνεται διατεθειμένη να μείνει σε ρόλο παθητικού θεατής στις αλλαγές που συντελούνται σε Κουμουνδούρου και ΚΟ.

Και το ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ποιος θα πατήσει το κουμπί με τα πυρηνικά όπως ειπώθηκε στους διαδρόμους της Βουλής από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αν θα πατήσει ο κ. Κασσελάκης ή ίδια η Ομπρέλα το δικό της κουμπί.

Από την εσωκομματική αντιπολίτευση εμφανίζονται και πάλι επισπεύδοντες των κομματικών διαδικασιών που εκκρεμούν με βάση το καταστατικό για σύγκληση των οργάνων του κόμματος ώστε το συντομότερο δυνατό να πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συνέδριο.

Γιατί είναι φανερό ότι όσο περνά ο χρόνος χωρίς να προχωρούν οι διαδικασίες μεγαλώνουν και οι ανησυχίες για περισσότερη αυτονόμηση του κ. Κασσελάκη.

Και αυτό είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και για το λόγο αυτό θα αυξηθεί και από την πλευρά των στελεχών αυτών η κριτική και η πίεση ώστε να τηρηθούν οι συλλογικές αποφάσεις.

Πολλοί πάντως θέτουν ήδη ως ορόσημο των όποιων διασπάσεων τη διεξαγωγή του Συνεδρίου οπου από την πλευρά της νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να τεθεί και ζήτημα αλλαγής του καταστατικού, ζήτημα που αποτελεί casus belli για τους υποστηρικτές της διεύρυνσης όπως είναι ο Νίκος Παππάς.

Οι επόμενες κινήσεις για ευάλωτες ομάδες και ΛΟΑΤΚΙ

Μετά και την ενημέρωση που θα έχει από τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο στη Βουλή, ο οποίος δείχνει αμετακίνητος, ο κ. Κασσελάκης θα βάλει μπροστά την ατζέντα του που περιλαμβάνει τα ζητήματα των ευάλωτων ομάδων και πληθυσμών της χώρας εκκινώντας από τα άτομα με ειδικές ανάγκες και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ μέχρι την επιστροφή του στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και φυσικά τις αυτοδιοικητικές εκλογές για τις οποίες φιλοδοξεί να ανατάξει και εκεί τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο μικρό διάστημα που απομένει μέχρι τις κάλπες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συνάντησή του με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας Δημήτρη Κουρέτα.

Φίλης και Ραγκούσης με βολές κατά Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκαν στο στόχαστρο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, αλλά και του Γιάννη Ραγκούση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε πυρά προς τον Στέφανο Κασσελάκη για άλλη μία φορά, αναφέροντας ότι «δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή, ακόμη χειρότερα, είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με τον Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε εγώ και ο λαός”».

«Είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή ηττήθηκε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και τη δύναμή του», προσέθεσε.

«Είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με βρήκε ο κ. Κασσελάκης που ήρθε πριν από έναν μήνα που ήρθε, σκοπεύω να δώσω τη μάχη στο Συνέδριο του κόμματος. Πρέπει να γίνει τον Νοέμβριο, όπως το έχουμε πει. Έγιναν επικίνδυνα βήματα: χωρίς να ενημερωθούν τα όργανα του κόμματος, μάθαμε από την τηλεόραση ότι άλλαξε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο εκπρόσωπος Τύπου», σχολίασε τις πρώτες αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Προαναγγελία αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Και πρόσθεσε ο Νίκος Φίλος πως «εάν το Νοέμβριο στο συνέδριο υπάρξει επικύρωση της θανατικής ποινής για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι ο κάθε ένας θα επιλέξει. Εγώ θα δω τη στιγμή εκείνη. Πάντως δεν είμαι δεδομένος ότι θα είμαι σε ένα κόμμα που δεν είναι της Αριστεράς».

Καταγγελτικός ωστόσο ήταν και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Φίλης, λέγοντας πως η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευθύνη όλων, όμως η «συμβολή» του τέως προέδρου του κόμματος ήταν καθοριστική.

Συγκεκριμένα ο κ. Φίλης ανέφερε: «Ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του. Καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδό του, δεν παραγνωρίζω τίποτα. Υπήρξε επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος από τον Τσίπρα, επιλογή του Τσίπρα ήταν να υπάρξει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία»