Κύμα διαμαρτυριών και αντιδράσεων από πολίτες έχει ξεσπάσει μετά τις   καρατομήσεις ενόψει της εκλογικής μάχης της 25ης Ιουνίου, που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στα δύο μικρά κόμματα τα οποία παλεύουν να πιάσουν το πολυπόθητο 3% και να μπουν στη Βουλή, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νίκη, ενώ προηγήθηκε ανάλογη εικόνα και στην Ελληνική Λύση. 

Αυτά, που συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό το τελευταίο διάστημα, όπως τονίζουν πολιτικοί αναλυτές. αποτελούν μεγίστη ντροπή και όνειδος για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Να είναι δηλαδή ψηφισμένοι από τον λαό στις πρώτες θέσεις πολιτικοί των κομμάτων αυτών, αλλά να καρατομούνται και στη θέση τους να μπαίνουν ημέτεροι των αρχηγών.

Νατσιός και Βελόπουλος επιλέγουν “ημετέρους” για τις λίστες των εκλογών 

Οι κινήσεις αυτές των πολιτικών αρχηγών αποτελούν ασέβεια προς το εκλογικό σώμα και βρίσκονται πέραν κάθε ηθικού ερείσματος ανεξάρτητα από το αν τυπικά ο νόμος το επιτρέπει. Προφανώς ο νομοθέτης είχε στο μυαλό του έκτακτες καταστάσεις, όπως π.χ ασθένειες ή άλλα κωλύματα για αντικαταστάσεις και όχι το δικαίωμα του αρχηγού να κόβει κεφάλια και να επιλέγει δικά του πρόσωπα. Τότε δεν θα χρειάζονταν εκλογές. Θα έβαζαν οι αρχηγοί εξ αρχής τους δικούς τους, όπως ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

“Καθαρίζει” η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την Πλεύση Ελευθερίας, η… προπονήτρια, αποφάσισε να αφήσει στην… εξέδρα τέσσερα μέλη του συνδυασμού της, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές γκρίνιες, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε η επικεφαλής, «ο προπονητής κρίνει ποιος θα παίξει και ποιος θα μείνει στον πάγκο».

Μόνο που στην προκειμένη, δεν έμειναν στον πάγκο, αλλά στον… πάγο. Ο λόγος για τις Όλγα Δάλλα, υποψήφια Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, Χρύσα Διαμαντοπούλου υποψήφια στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών, Μαργαρίτα Καζάκου υποψήφια στην Β’ Πειραιά και Νικολέττα Μπουραζάνη υποψήφια στη Β’ Θεσσαλονίκης.

Άπασες ήταν πρώτες σε σταυρούς στις περιφέρειες που πολιτεύτηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ωστόσο, η κυρία Κωνσταντοπούλου τις «καρατόμησε» και τοποθέτησε άλλους επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Πλεύσης Ελευθερίας στις παραπάνω περιφέρειες, με αποτέλεσμα, να παραιτηθούν η μία μετά την άλλη. Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου «εξαφάνισε» από το ψηφοδέλτιο της Μαγνησίας την Άννα Κοντογιάννη, που επίσης είχε βγει πρώτη σε σταυρούς.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απαντώντας στις αιχμές και τις καταγγελίες των πρώην συντροφισσών της, τόνισε πως άπασες ήταν ενήμερες για τις αλλαγές στις λίστες με όλους τους τρόπους «γραπτά, προφορικά, με προσωπικές και ομαδικές καταγεγραμμένες συναντήσεις και συνεννοήσεις». Μεταξύ άλλων, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε διαμόρφωσε τις λίστες «με κριτήριο να φτιάξουμε μια ομάδα κοινοβουλευτική που όμοιά της δεν θα έχει υπάρξει».

Μερικές από τις εξηγήσεις που έδωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου -και με το σημείο που αναφέρεται στον εαυτό της ως… προπονητή:

Νίκη: Αποχώρησε μετά νηστείας και προσευχής η πρώτη σε σταυρούς στη Λάρισα

Τριγμοί και στη Νίκη του Δημήτρη Νάτσιου, καθώς ένα από τα πρωτοκλασάτα ονόματα του κόμματος, η Βασιλική Ζιάκα από την περιφέρεια Λάρισας, η οποία βγήκε και πρώτη σε σταυρούς στη θεσσαλική πόλη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, καρατομήθηκε και βρέθηκε σε χαμηλότερη θέση ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Με ανάρτηση-καταγγελία στο Facebook «ζήτησε νηστεία και προσευχή από τους ψηφοφόρους» της κι ενημέρωσε ότι δεν θα κατέβει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Εξάλλου, ο Δημήτρης Νάτσιος τοποθέτησε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γεώργιο Αποστολάκη. Πρόκειται για τον δεύτερο αρεοπαγίτη που κατεβαίνει στις εκλογές, μετά τον «μπροστινό» του Ηλία Κασιδιάρη, Τάσο Κανελλόπουλο, του οποίου το εγχείρημα, ωστόσο, είχε άδοξο τέλος.

Τα αίσχη Βελόπουλου με καρατομήσεις

Είχαν προηγηθεί οι επιλογές του Κυριάκου Βελόπουλου, που έκοψε στο Νότιο τομέα Αττικής την πρώτη σε «σταυρούς» και εκλεγμένη βουλευτή Νίκη Αγιοστρατίδου και στην θέση της μπήκε ο επικοινωνιολόγος Σωτήρης Τζούμας, γνωστός για τους στενούς δεσμούς με εκκλησιαστικούς παράγοντες.

Στη Θεσσαλονίκη “αγνοείται” ο δεύτερος σε σταυρούς Χρήστος Αμανατίδης μιας και τον αντικατέστησε ο Χαράλαμπος Παναγιωτίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αμανατίδης είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός και μπήκε στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τυπικούς λόγους, προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός υποψηφίων.

Φαίνεται όμως ότι η αλφαβητική τοποθέτηση του ονόματός του στην κορυφή του ψηφοδελτίου του Μαΐου κάτω από αυτό του Κυριάκου Βελόπουλου τον πριμοδότησε με αρκετούς «σταυρούς», με αποτέλεσμα να τερματίσει τρίτος πίσω από τον επικεφαλής του κόμματος και από τον κ. Συμεών Κουπελόγλου.

Ως γνωστόν ο Κυριάκος Βελόπουλος κράτησε την έδρα στην περιφέρεια της Λάρισας, με αποτέλεσμα οι δύο έδρες του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης να καταλήξουν στους Κουπελόγλου και Αμανατίδη.

Ωστόσο, ο δεύτερος δεν εμφανίστηκε καν στην Βουλή. Αντ αυτού εμφανίστηκε και ορκίστηκε βουλευτής ο τρίτος σε «σταυρούς» Χαράλαμπος Παναγιωτίδης. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Βελόπουλος που είχε υποσχεθεί την έδρα στον κ. Παναγιωτίδη φρόντισε, ώστε ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός να αποσυρθεί.

Τόσο καλά και ηθικά για το πολιτικό μας σύστημα εν έτει 2023, από ανθρώπους, που επικαλούνται είτε τον χριστιανισμό είτε την κοινωνική δικαιοσύνη.