Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχθηκε το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κοινή στάση απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, την αναγνώριση του δικαιώματος της αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους και την επιδίωξη της αποκατάστασης της ειρήνης όσο το δυνατόν συντομότερα, στην περιοχή.

«Η θέση μας, συνεπώς, είναι κατηγορηματική: τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό, ενώ ο 21ος αιώνας δεν χωρά ούτε άλλες εστίες βίας, ούτε προσχήματα θρησκευτικών ή εθνοτικών διαφορών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Εσθονίας, ότι διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος στις εμπορικές συναλλαγές και τις ψηφιακές τεχνολογίες και εξέφρασε την ελπίδα περαιτέρω συνεργασίας.

Η Εσθονή πρωθυπουργός, που εντυπωσίασε με την εμφάνισή και την οικειότητά της, επιβεβαίωσε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και αναφέρθηκε στη δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσής τους, κυρίως στους τομείς της Ψηφιοποίησης και της Ναυτιλίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις «με βάση την προσήλωση και των δύο χωρών μας στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, στην απόρριψη κάθε μορφής αναθεωρητισμού». Γι αυτό και όπως είπε ξεχωριστή θέση στην ατζέντα των συνομιλιών είχαν «τόσο ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία όσο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και φυσικά η διεθνής πληγή του Κυπριακού και της τουρκικής κατοχής».

Υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων «για τη συνεργασία της Ελλάδος και της Εσθονίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετικά με το πρώτο, κοινή μας πεποίθηση είναι ότι, μετά και τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους, ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχίας παραμένει η αλληλεγγύη αλλά και η συνέπεια όλων των κρατών-μελών στις ενιαίες αποφάσεις που πρέπει να μας δεσμεύουν όλους».

Για τα θέματα της Ευρώπης και την οικονομία

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήσαμε και θα συζητήσουμε και πιο αναλυτικά στη συνέχεια το υπό διαμόρφωση Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί, ιδανικά ως το τέλος του χρόνου.

Θέμα για το οποίο συμμεριζόμαστε τη θέση ότι η Ευρώπη πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στη δημοσιονομική ευθύνη αλλά και στην ανάγκη για εθνική ευελιξία, ώστε οι χώρες να συγκλίνουν, διατηρώντας όμως και τη συνοχή των κοινωνιών τους.

Εξάλλου, η Ελλάδα έχει κάνει πια πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Έχει αφήσει πίσω της τις δύσκολες εποχές της κρίσης. Δεν είμαστε πια χώρα πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτή τη συζήτηση με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι στο παρελθόν.

Τους δύο ηγέτες απασχόλησε το μεταναστευτικό που «έχει καταστεί κορυφαία ευρωπαϊκή προτεραιότητα», «ως μία κοινή πρόκληση αλλά και ως μία, δυστυχώς, ιδιαίτερη απειλή στη σκιά μάλιστα της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή”.

Με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Kάγια Κάλας, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου στη συνάντηση τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και δήλωσε συγκλονισμένη από τη βία κατά αμάχων και από τις εν εξελίξει ομηρίες αθώων και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή.

Ως προς τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ενιαίο μέτωπο ενάντια στον αναθεωρητισμό και στην απειλή και χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις.

Ευχαριστίες για την στήριξη της Ουκρανίας

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Εσθονίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξη στο Κίεβο η οποία, όπως τόνισε, είναι σημαντική για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Kατά τη συνομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας με την Εσθονή πρωθυπουργό επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκε η δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσής τους, κυρίως στους τομείς της Ψηφιοποίησης και της Ναυτιλίας.

Παράλληλα, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «οι δυο χώρες μας, ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στο Διεθνές Δίκαιο, τον ακρογωνιαίο λίθο των διμερών μας σχέσεων».