Mηνύματα ενότητας και αυτοπεποίθησης εξέπεμψε χθες η Νέα Δημοκρατία με την κοινή εμφάνιση των Κυριάκου Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης στο Ζάππειο.

Τα μηνύματα ενότητας ενισχύονται από ένα σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν Δ, όπως έδειξε και η χθεσινοβραδινή έρευνα που παρουσιάστηκε στον ΣΚΑΪ με διαφορά υπεροχής 6,5 % από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας την συσπείρωση της κεντροδεξιά παράταξης.

Η εκδήλωση για την «Ημέρα της Ευρώπης» που διοργανώθηκε χθες στο Ζάππειο περιείχε ισχυρούς συμβολισμούς τόσο σε επίπεδο εικόνας όσο και στο περιεχόμενο των τοποθετήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκης και των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης στο Ζάππειο Μέγαρο, εκεί όπου είχε υπογραφεί η συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, υπογραμμίστηκε ότι η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη διαδρομή της Ελλάδας μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προβλήθηκε βίντεο με τις σημαντικές στιγμές της πορείας ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ.

Ακολούθησε η προβολή μηνύματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτή την ξεχωριστή μέρα γιορτάζουμε την επανένωση μιας οικογένειας. Πριν από 44 χρόνια στο ίδιο μέρος που συναντιέστε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε τη Συνθήκη Προσχώρησης στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Από τότε, η Ευρώπη επέστρεψε στη γενέτειρά της, στο λίκνο του πολιτισμού, της επιστήμης και της δημοκρατίας. Και η Ελλάδα έλαβε τη θέση που της αξίζει στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Ομιλία του Κώστα Καραμανλή

Ακολούθησε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον τρόπο λειτουργίας της σήμερα. Παράλληλα αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα ασκώντας κριτική στη στάση της Ευρώπης έναντι της Τουρκίας ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο και θα κερδίσει και αυτές τις εκλογές.

Ανέφερε ότι το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη ήταν μια θεμελιώδης στρατηγική επιλογή που είχε τρία κεφαλαιώδους σημασίας σκέλη: Πρώτον την ένταξη της χώρας μας, σε ένα χώρο ειρήνης, ασφάλειας και αλληλεγγύης έναντι της μόνιμης απειλής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξ Ανατολών. Δεύτερον, την ένταξή της σε ένα χώρο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Και, τρίτον, την ένωσή της με μια μεγάλη ομάδα δημοκρατικών κρατών, διασφαλίζοντας έτσι το δημοκρατικό πολίτευμα, «το οποίο στο παρελθόν συχνά είχε αμφισβητηθεί».

“Με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή”

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημερινή πραγματικότητα και είπε ότι η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, και δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία, και ατέρμονα κομματικά παζάρια.

«Την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα» είπε. Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι «με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές» και κατέληξε:

«Αναμφίβολα, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σοβαρό έργο. Η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, οι επενδύσεις, η φορολογική μεταρρύθμιση, η ουσιαστική προώθηση του ψηφιακού κράτους, η διαχείριση του μεταναστευτικού, η αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων είναι χειροπιαστά παραδείγματα. Η επόμενη κυβέρνηση, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και της απονομής της δικαιοσύνης»

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στην παρέμβασή του περιέγραψε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδος ως γεωστρατηγικό προπύργιο της Δύσης και όχι ως ο αδύναμος κρίκος της με ισχυρή παρουσία και όχι ως χώρα παρίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην αναδιάταξη του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη ενώ έκανε ειδική μνεία στα κυριαρχικά δικαιώματά μας σε ό,τι αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν θα τα μοιράσουμε με την Τουρκία.

Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε πως η Τουρκία εδώ και 50 χρόνια έχει εισβάλλει στην Κύπρο και εξακολουθεί να κατέχει παράνομα έδαφός της.

«Πίσω δε γυρίζουμε με τίποτα μετά την 21η Μαΐου θα πάμε μόνο μπροστά» επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και προεξόφλησε ότι η Ελλάδα χάρις στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πάρει, επί τέλους, και την επενδυτική βαθμίδα.

“Μια Ελλάδα που προσελκύει πρωτοποριακές παραγωγικές επενδύσεις, όπως πράγματι γίνεται τελευταία, και δεν τις διώχνει. Μια Ελλάδα που χτίζει συμμαχίες με άλλες χώρες της περιοχής που ευθυγραμμίζονται κι εκείνες με τα δικά μας συμφέροντα και που αντιστέκονται κι εκείνες στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας. Μια Ελλάδα που τολμά μεταρρυθμίσεις, που δεν υποχωρεί σε αντιστάσεις των γνωστών συντεχνιών, των βολεμένων και των διαπλεκομένων».

“Βρισκόμαστε σήμερα όλοι μας εδώ, δύο πρώην Πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό”

Κι έκλεισε επισημαίνοντας: «Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα όλοι μας εδώ, δύο πρώην Πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό. Με βαρείς συμβολισμούς και για την Παράταξη και για τη χώρα. Και οι τρεις με πίστη στο Ευρωπαϊκό ιδεώδες. Όμως και με ανησυχία για το πού πάει η Ευρώπη σήμερα. Δεν μιλάω ως «ευρωσκεπτικιστής», μιλάω -για να πω κάποια καινούργια λέξη- ως «ευρωφιλόδοξος».

Και με αγωνία για μιαν νέα Ελλάδα, σε μια νέα Ευρώπη. Για μία νέα Ελλάδα που τη χρωστάμε, σε μια νέα Ευρώπη, που τη δικαιούμαστε».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Παραμένουμε αταλάντευτα στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «παραμένουμε αταλάντευτα στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή». Σημείωσε ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Καραμανλής και Σαμαράς, παρέμειναν αταλάντευτοι στην επιλογή αυτή, χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος.

Μέσα στο προεκλογικό κλίμα των ημερών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός λίγο έλειψε να γκρεμίσει σε μερικές εβδομάδες όσα χτίζαμε επί δεκαετίες το 2015. Το σύνθημα ”δεν ξεχνώ” είναι και εδώ».

Υπογράμμισε πως «δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί η προεκλογική συγκυρία. Πολύ περισσότερο όταν υψώνονται ξανά μπροστά μας παλιά φαντάσματα, ασυνάρτητες συμμαχίες, που ενώ θα έχουν καταδικαστεί στην κάλπη, μπορεί να αναζητούν την εξουσία ποντάροντας στην παγίδα της απλής αναλογικής. Και επιδιώκοντας νέες περιπέτειες με «Δήμητρες» μικρότερης αξίας ακόμα και από τα μυαλά των εμπνευστών τους. Γιορτάζουμε, συνεπώς, την ευρωπαϊκή μας παρουσία και προοπτική, ενώ μένουμε σε επιφυλακή, ώστε να μην κινδυνεύσουν όσα κατακτήσαμε. Ούτε να εκχωρήσουμε σε άλλους ένα μέλλον που με τόσο κόπο οικοδομήσαμε».

Τόνισε στο σημείο αυτό: «Το μήνυμα της 21η Μαΐου θα είναι καθοριστικό για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» και κλείνοντας υπογράμμισε: «Εμείς, η παράταξη που έβαλε και κράτησε τη χώρα στην τροχιά των αναπτυγμένων δυτικών δημοκρατιών, σε ένα δεσμευόμαστε: ότι μαζί με όλους όσοι συμμερίζονται τον πατριωτισμό της ευθύνης και τον εκσυγχρονισμό της δημιουργίας, θα μείνουμε Ευρώπη, θα γίνουμε Ευρώπη, θα μεσουρανούμε στην Ευρώπη, για να γίνεται κι εκείνη όλο καλύτερη, και μαζί της θα γινόμαστε και εμείς καλύτεροι».

Θερμό τετ α τετ Καραμανλή – Σαμαρά με χαμόγελα

Χαρακτηριστικό του κλίματος, πέρα από τις θερμές χειραψίες και τα χαμόγελα που περίσσεψαν μεταξύ των τριών ήταν και οι πολιτικές φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν μεταξύ τους από το βήμα κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, που έφτασαν νωρίς στο χώρο του Ζαππείου είχαν θερμό τετ α τετ με πειράγματα και χαμόγελα που αποτυπώνει την πολύ καλή σχέση που διατηρούν εδώ και αρκετό καιρό και έχει επιβεβαιωθεί από τις συναντήσεις που έχουν οι δύο τους συχνά πυκνά.