Με συνέπεια στις αρχές του κόμματος και στις μέχρι τώρα εξαγγελίες και με αποφυγή κάθε κίνησης αλαζονείας και έπαρσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει νέο προεκλογικό αγώνα με στόχο η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει ή ακόμα και να αυξήσει το ποσοστό που έλαβε την Κυριακή.

Επιδίωξη είναι να προκύψει κάτι πιο δυναμικό σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής ώστε η Ν Δ να σχηματίσει μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η επίσπευση των δεύτερων εκλογών κατά μία εβδομάδα αποτυπώνει την πρόθεση του πρωθυπουργού να κεφαλαιοποιήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα τον εκλογικό θρίαμβο της 21ης Μαΐου και να αποφύγει την αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων στο διάστημα που θα μεσολαβήσει.

Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας

Το 40,8% που συγκέντρωσε στην κάλπη της απλής αναλογικής και η μεγαλειώδης νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 21 μονάδες διαφορά έχουν ανεβάσει τον πήχη για την κεντροδεξιά παράταξη, που καλείται να διαχειριστεί το μέγεθος αυτού του θριάμβου.

Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη προς τα στελέχη, τους βουλευτές και τους πολιτευτές του κόμματος για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας δεν χωρά αμφισβήτηση με τον ίδιο να καθιστά σαφές ότι δεν θα δείξει καμία ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές.

Γνωρίζει πολύ καλά, όπως σημειώνουν συνομιλητές του, ότι οι πολίτες δεν συγχωρούν τέτοια φαινόμενα και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διαρραγεί η σχέση «εμπιστοσύνης και αλήθειας» που έχει χτίσει με τους πολίτες. «Κρατάμε χαμηλά την μπάλα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά για τις λύσεις που προτείνουμε μέσα από το πρόγραμμά μας», σημειώνει με έμφαση πολύπειρο στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό.

Όχι εφησυχασμός και επανάπαυση λόγω της πρωτιάς

Η δεύτερη παγίδα που θέλει να αποφύγει ο κ. Μητσοτάκης είναι ο εφησυχασμός που μπορεί, αναμφίβολα, να δημιουργήσει το αποτέλεσμα της Κυριακής. Διότι σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί εν μέσω θέρους, ορισμένοι ψηφοφόροι που βλέπουν ότι είναι δεδομένη η νίκη της ΝΔ μπορεί να απέχουν κάνοντας διακοπές την ημέρα των εκλογών. η και να θεωρήσουν ότι η Ν Δ είναι πρώτο κόμμα με διαφορά, οπότε να στραφούν σε μικρότερα κόμματα.

Επίσης, κεντρώοι ψηφοφόροι που εκτιμούν ότι η βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ απενεργοποίησε τους όποιους κινδύνους οι ίδιοι διέβλεπαν από την επαναφορά του στην εξουσία μπορεί να στραφούν αυτή τη φορά προς το ΠΑΣΟΚ ή σε άλλα μικρότερα κόμματα. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «κερδήθηκε μόνο η πρώτη μάχη και η κάλπη της 25ης Ιουνίου θα καθορίσει το πόσο ισχυρή και σταθερή θα είναι η κυβέρνηση».