– Αλ. Τσίπρας: Νοικοκυριά σε απόγνωση και επιχειρήσεις ένα βήμα πριν το λουκέτο.-

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ανακοίνωσε έκτακτη εισφορά στις εταιρείες ενέργειας που έχουν υπερκέρδη, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποφασιστικά η ακρίβεια.

«Θα δρομολογηθεί έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Έχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή) να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα θα κινηθεί η κυβέρνηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ότι η έκτακτη φορολογία στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας θα ανέλθει στο 90%. «Ερχομαι τώρα στα υπερκέρδη. Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισ. Δεν ξέρω από που προήλθε. Πολύ σύντομα θα δούμε ποιος είναι ο ισολογισμός της ΔΕΗ για το 2021. Αν υποθέταμε ότι τα κέρδη είναι όντως 1,4 δισ ευρώ. Έρχομαι και σας λέω ότι το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. θα μπει έκτακτη φορολόγηση. Πρώτα θα τα δούμε θα τα βεβαιώσουμε και θα τα φορολογήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, μίλησε για κοινή αγορά και κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου από την ΕΕ, κάτι που η Ελλάδα υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή.

Μάλιστα τόνισε πως πλέον οι εταιρείες ενέργειας έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους. «Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες -οι υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Επανερχόμενος στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, ο κ. πρωθυπουργός, κατά τη δευτερολογία του, απάντησε ειρωνικά στην αποστροφή του κ. Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο λέγοντας πως «αφού είστε πρώτο κόμμα τι σας νοιάζει ο εκλογικός νόμος», σημειώνοντας πως οι εκλογές όταν γίνουν θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.

«Δεν χρειάζονται πειραματισμοί και εφήμερες συμμαχίες. Αυτή τη λογική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος. Η κυβέρνηση μπορεί να είναι ενός κόμματος αλλά έχει ενσωματώσει δυνάμεις ευρύτερες και με αυτή την πολιτική θα πορευτούμε. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Σκεφτείτε το κ. Τσίπρα, έχουμε πόλεμο και ζητάτε εκλογές ενώ η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να περάσει τη βάσανο μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα σας επιστρέψουν στα έδρανα που σας έχει τώρα», είπε ο πρωθυπουργός.

Αλ. Τσίπρας: Συνεχίζετε να μη καταλαβαίνετε πού πατάμε

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό ότι «αφήνει τα υπερκέρδη της ενέργειας 1,4 δισ. μέχρι τώρα αλώβητα, την ώρα που νοικοκυριά είναι σε απόγνωση και επιχειρήσεις ένα βήμα πριν το λουκέτο» και ότι πορεύεται με το «manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας», άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρωτολογία του στη Βουλή, σημειώνοντας ότι απαιτείται αλλαγή υποδείγματος με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με παρέμβαση του κράτους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΑ-ΠΣ εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία» του για τις εξελίξεις και το γεγονός, όπως είπε, ότι ο πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση πως δεν καταλαβαίνει «τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, κυρίως για εκείνους που -όπως ανακαλύψατε την περίοδο της πανδημίας- είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους ή από το πενιχρό εισόδημα της μικρής και μεσαίας επιχείρησής τους».

«Φαίνεται ότι συνεχίζετε να μη καταλαβαίνετε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε. Τι έχει συμβεί, όχι από τον πόλεμο και μετά αλλά από τον Σεπτέμβρη και μετά, με δική σας ευθύνη και τι θα συμβεί τους επόμενους, τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια», σχολίασε.

Προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει την αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνει «τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια αβοήθητα νοικοκυριά που τους χτυπάει η ακρίβεια και δεν μπορούν να ανάψουν το καλοριφέρ ή το air condition, όχι επειδή έχουν ψυχολογικά προβλήματα ή κακή ψυχολογία, όπως μας είπε ο φοβερός υπουργός σας της οικονομίας», «αλλά επειδή τους τελειώνει το διαθέσιμο εισόδημα τη 19η μέρα του μήνα».