Συνάντηση με τον Νίκο Παππά είχε νωρίτερα στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης πιθανότατα με σκοπό τη συνεννόηση για σύμπραξη στον β’ γύρο των εκλογών.

Ο Νίκος Παππάς στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία του κόμματος είχε συγκεντρώσει το 8,68% των ψήφων (12.787 ψήφους).

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Παππάς την Κυριακή το βράδυ δεν «άνοιξε τα χαρτιά» του για τον β’ γύρο, σε αντίθεση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος θα στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου.

Ωστόσο από συμφραζόμενα και υπονοούμενα ο Ν. Παππάς έδειχνε Κασσελάκη, κάτι που αν όντως συμβεί και επηρεάσει τους ψηφοφόρους θα σημαίνει σίγουρη νίκη για τον εξ Αμερικής υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεκτό του Αλέξη Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Το τηλεφώνημα Κασσελάκη σε Παππά

Το ραντεβού κλείστηκε μετά από τηλεφώνημα του Στέφανου Κασσελάκη στον Νίκο Παππά ο οποίος είναι και ο ρυθμιστής της εκλογικής κούρσας στο Β γύρο.

Ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να ζητήσει τη στήριξη του κ. Παππά στο δεύτερο γύρο καθώς το μπλοκ Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου συσπειρώνει μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων και μελών του κόμματος που μπορεί δυνητικά να φέρει την ανατροπή στο δεύτερο γύρο.

Τα μέλη που στήριξαν την κα Αχτσιόγλου και τον κ. Τσακαλώτο στον Α γύρο είναι ακριβώς όσα ψήφισαν τον κ. Κασσελάκη με τον διεκδικητή της προεδρίας να συγκεντρώνει 66.156 ψήφους και τους άλλους δυο υποψήφιους μαζί 66.448 (53.292 + 13.156).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παππάς προσέρχεται στο ραντεβού για να ακούσει τι έχει να του πει το φαβορί πλέον στην κούρσα της προεδρίας με τον ίδιο να μιλά για μια πολιτική συζήτηση με μοναδικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης την πλατφόρμα που έχει καταθέσει ο πρώην υπουργός για τη δική του υποψηφιότητα.

Εξάλλου και η ρητορική του κ. Κασσελάκη κατά τον πρώτο γύρο ως προς τις προτάσεις του για το «καινούριο ΣΥΡΙΖΑ» που υπόσχεται πατούσε στον άξονα του κόμματος των μελών που περιγράφει η πλατφόρμα Παππά.

Άναψε φωτιές η εφορευτική με την επαναβεβαίωση των μελών

Καταλύτης για την επίσπευση αυτού του ραντεβού στα κρυφά… μεταξύ των δυο αναμφίβολα ήταν και η χθεσινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής για την ανανέωση της λίστας των παλαιών που θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν την εγγραφή τους από τους παλιούς καταλόγους.

Η συζήτηση αυτή άναψε φωτιές στην Κουμουνδούρου καθώς ήταν θολό αν ο κατάλογος θα κλείσει την Κυριακή του πρώτου γύρου ή αν αυτό αφορούσε αποκλειστικά στα νέα μέλη που θα εγγράφονταν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου την ημέρα των εκλογών.

Το ζήτημα των παλαιών μελών αναμφίβολα αναμένεται να προκαλέσει σύγκρουση στο εσωκομματικό σκηνικό και να διχάσει ακόμη περισσότερο το ήδη διχασμένο κόμμα και φυσικά τα μέλη του.

Το ζήτημα άρχισε να ανακινεί με ένταση η πλευρά της ομπρέλας και των 53 του κ. Τσακαλώτου ωστόσο είναι αμφίβολο αν τα πολύ παλιά μέλη υπάρχουν στον κατάλογο με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ήδη από πέρσι δεν εμφανίστηκαν ούτε στην κάλπη του προέδρου και της ΚΕ ούτε και στην κάλπη της περασμένης Κυριακής.

Η συζήτηση αυτή σε κάθε περίπτωση πιέζει την ηγεσία του κόμματος και κατ’ επέκταση και τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και πολλοί ήδη θέτουν εν αμφιβόλω την εγκυρότητα του καταλόγου.

Τα 170.000 μέλη που είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την εκλογή του υπολογίστηκαν με βάση τις 110.000 μέλη παλιά και νέα μέλη που εγγράφηκαν στους καταλόγους πέρσι το Μάιο και σε αυτούς συνυπολογίστηκαν και οι περίπου 50-60.000 παλαιότερα μέλη.

Ο Πάνος Σκουρλέτης μάλιστα μίλησε για 40.000 παλαιά μέλη χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνεται αυτή η εκτίμηση παρά μόνο από τις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος υπολογίζοντας τις 170.000 παλιά μέλη και τους 40.000 που εγγράφηκαν την Κυριακή του πρώτου γύρου με αποτέλεσμα δυνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα να αριθμεί 220.000 μέλη που όμως δεν έχουν ανακοινωνθεί επίσημα από το κόμμα.

Το ζήτημα για διασταυρώσεις με τα τάμπλετ

Το πρόβλημα αρχίζει από το γεγονός ότι οι εκλογές της περασμένης Κυριακής διεξήχθησαν με τους καταλόγους του Υπουργείου Εξωτερικών και δεν υπήρχε επιτόπου διασταύρωση στοιχείων ηλεκτρονικά μέσα από τα ταμπλετ.

Τα μέλη έφταναν στα εκλογικά τμήματα και χειρόγραφα είτε εγγράφονταν νέα μέλη είτε πάλι χειρόγραφα επιβεβαίωναν τα στοιχεία τους ως παλιά μέλη.

Όσοι βλέπουν το πρόβλημα που ανακύπτει θα ζητήσουν οι εκλογές να γίνουν με το ηλεκτρονικό μητρώο μελών εγκατεστημένο στα ταμπλετ.

Έφη Αχτσιόγλου: Δέχομαι χυδαίες επιθέσεις

Αίτημα για τη διεξαγωγή debate μεταξύ της ίδιας και του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσε στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου, όπως αποκάλυψε η ίδια σήμερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Εγώ το είχα πει από την αρχή να γίνει debate. Είμαι απολύτως ανοιχτή για το πότε θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Η Έφη Αχτσιόγλου αφού έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με τους τρεις υποψηφίους της, δήλωσε: «Υπήρχε μια διάθεση ανανέωσης στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μορφοποιήθηκε στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Είχε μια επιτυχημένη καμπάνια. Αυτή τη στιγμή πρέπει να επιμείνουμε στο περιεχόμενο της πολιτικής. Τι προσφέρει η δικιά του υποψηφιότητα και τι η δικιά μου. Από την αρχή είχα ζητήσει debate. Το πρότεινα στη Γραμματεία του κόμματος».

Σχετικά με τη δήλωση που έκανε περί «θολών νερών των εύκολων λύσεων», η υποψήφια για την προεδρία του κόμματος απάντησε: «Τα συνθήματα στην πολιτική έχουν σημασία. Είναι υποχρέωση κάθε πολιτικού να εξηγεί τι είναι το πολιτικό του περιεχόμενο. Δεν πρέπει να μένουμε σε αυτό. Λέει ο κ. Κασσελάκης «θα τα αλλάξω όλα». Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξει πολιτική θέση για τα ελληνοτουρκικά, για τα εργασιακά; Εγώ έχω εκφράσει την πολιτική μου θέση για όλα τα ζητήματα. Λίγες μέρες πριν την κάλπη θα πρέπει να εξηγηθούν οι πολιτικές θέσεις των υποψηφίων».

Για όσους λένε ότι χρεώνεται (μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) τον εξαναγκασμό Τσίπρα σε παραίτηση, απάντησε: «Έχω δεχθεί μια σειρά από επιθέσεις. Αρχικά είπαν ότι είμαι διαπλεκόμενη και μετά ότι έδιωξα τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι χυδαιότητες αυτά και εκπορεύονται από συγκεκριμένα κέντρα. Είναι συκοφαντικά. Επικοινώνησα με τον Αλέξη Τσίπρα πριν ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου. Μίλησα μαζί του και μετά. Οι επιθέσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σήμερα θα στείλω εξώδικο στο site για να ανακαλέσει τα όσα έγραψε για μένα, ότι υπονόμευσα τον Αλέξη Τσίπρα».