Ισχυρίζεται ότι η δραστηριότητά του ήταν γνωστή σε όλους και πως δεν γνώριζε την ύπαρξη ασυμβίβαστου  σχετικά με τη συμμετοχή του σε offshore εταιρεία.

Εντείνονται οι έλεγχοι για το Πόθεν Έσχες του βουλευτή Ανδρέα Πάτση σε ό,τι αφορά το έτος 2020, καθώς εντοπίζονται ανακρίβειες στις δηλώσεις του και δραστηριότητα με εξωχώριες εταιρείες, κάτι, που αν αποδειχθεί επισύρει ποινή τουλάχιστον 2 έτη φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο ως 500.000 ευρώ.

Ο έλεγχος επισπεύδεται, είναι διαρκής και παρατείνεται όταν προκύπτουν νεότερα στοιχεία, αναφέρει το Γραφείο Επιτροπής Πόθεν Έσχες για την υπόθεση του Ανδρέα Πάτση.

«Σύμφωνα με το νόμο ο έλεγχος είναι διαρκής και μπορεί να παρατείνεται κάθε φορά που προκύπτουν νεώτερα στοιχεία», σημειώνει το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα από το Γραφείο Προέδρου Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Επισημαίνει ακόμη πως «κατά τον έλεγχο του συγκεκριμένου υπόχρεου, μετά από καταγγελία για τη χρήση του έτους 2019, εντοπίστηκαν από τον αρμόδιο ορκωτό λογιστή που διενήργησε τον έλεγχο στη δήλωση ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση, οι οποίες συμπληρώθηκαν καθώς προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις του που έγιναν αποδεκτές από την Επιτροπή, κατόπιν εισήγησης του ανώτατου δικαστικού λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση.

Δεδομένης ωστόσο της ύπαρξης παραλείψεων εκ μέρους του και στις επόμενες δηλώσεις του που βρίσκονται τώρα υπό έλεγχο (χρήση 2020) ο έλεγχος του περιεχόμενου των δηλώσεων του συνεχίζεται και ήδη μετά από εντολή του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης επισπεύδεται. Επί του αναλυτικού πορίσματος θα συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή και θα αποφανθεί σχετικά».

 Οι ποινές που αντιμετωπίζει 

Όπως ενημέρωσε τη Διάσκεψη των Προέδρων ο Θανάσης Μπούρας, πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, οι ορκωτοί λογιστές έχουν ήδη ξεκινήσει τον έλεγχο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Μάλιστα, είπε ότι η επιτροπή έχει ζητήσει περισσότερες από μια φορές διευκρινήσεις στο πόθεν έσχες του.

Ο κ. Πάτσης έρχεται αντιμέτωπος με το ζήτημα της συμμετοχής του σε εξωχώριες εταιρίες (στο πόθεν έσχες του έχει δηλώσει τρεις στην Κύπρο) που βάσει νόμου θεωρείται ασυμβίβαστη δραστηριότητα.

Πρόκειται για ρύθμιση που ισχύει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, άλλαξε επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν και αντικαταστάθηκε από τις «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, αλλά αντικαταστάθηκε εκ νέου με τροπολογία, μετά από σφοδρές αντιδράσεις. Η δε ποινή που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορά σε τουλάχιστον 2 έτη φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο ως 500.000 ευρώ.

“Δεν ήξερα, δεν φταίω”, η τακτική Πάτση 

Ο ίδιος ο Ανδρέας Πάτσης πάλι σήμερα υποστήριξε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν ολόσωστη, σημείωσε ωστόσο πως η δραστηριότητά του ήταν γνωστή σε όλους και πως δεν γνώριζε την ύπαρξη ασυμβίβαστου για έναν βουλευτή σχετικά με τη συμμετοχή του σε offshore εταιρεία.

Υποστήριξε ακόμη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να “χτίσει” μια νοσηρή ατζέντα, ενώ ο πρωθυπουργός δίνει τις μάχες του σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο».

Πρόσθεσε, όμως, σχετικά με την απόφαση πως «η δραστηριότητά μου είναι γνωστή, δεν ήρθα ξαφνικά σε αυτόν τον κόσμο. Νομίζετε ότι ένα πολιτικό κόμμα δεν ξέρει ποιον έχει στα ψηφοδέλτιά του; Μόνο το κόμμα μου το ήξερε; Όλη η Ελλάδα ήξερε τη δράση μου».

«Όταν όλες αυτές οι ξένες εταιρείες δημοσιοποιήθηκαν, κανείς δεν είπε στον νέο δικηγόρο ότι υπάρχει κάτι παράνομο. Ομολογώ ότι δεν γνώριζα πως υπήρχε τέτοιο πρόβλημα», είπε ο κ. Πάτσης για το ασυμβίβαστο που υπάρχει για έναν βουλευτή και τη συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία.

Για τις εταιρείες διαχείρισης οφειλών δανειοληπτών που κατέχει και τις άλλες επαγγελματικές σχέσεις του νομικού γραφείου του με οργανισμούς του Δημοσίου, όπως τα ΕΛΤΑ και νοσοκομεία, ο κ. Πάτσης δέχθηκε «βροχή ερωτημάτων».

«Ο “Πλάτωνας” είναι ελληνική εταιρεία, πώς δεν έχει παρουσία εδώ στην Ελλάδα; Δεν ήταν ούτε κεραυνός εν αιθρία, ούτε ανακάλυψε κανείς την Αμερική. Μετά το πρώτο πόθεν έσχες μου ως βουλευτής, έγινε καταγγελία, έγινε έρευνα για 8 μήνες και βγήκε πόρισμα και προέκυψε πως όλες οι εταιρείες είναι νόμιμες. Όλοι γνώριζαν τη δράση μου», είπε ο κ. Πάτσης, λέγοντας πως είναι «άλλο το παράνομο και άλλο το παράλογο, άλλο το λάθος και άλλο το εσκεμμένο λάθος».

Βγήκε απαλλακτικό πόρισμα από την επιτροπή

Συνεχίζοντας απάντησε πως «η πρώτη καταγγελία ήταν για μια τράπεζα και για συμμετοχή σε μια εξωχώρια εταιρεία. «Ήταν δική μου η εξωχώρια εταιρεία. Αυτό ελέγχθηκε από τη Βουλή. Κανένας δεν μου είπε ότι αυτό ήταν παράνομο. Το πόρισμα της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής έβγαλε πόρισμα απαλλακτικό για μένα, μετά από την έρευνα από ελεγκτική εταιρεία» και συμπλήρωσε: «Αν το μεμπτό στην πολιτική μου διαδρομή είναι πως αυτές οι εταιρείες είναι δικές μου και θα έπρεπε να τις μεταβιβάσω στα παιδιά μου, ας είναι…».

«Δικηγόρος είμαι, αλλά δεν ασχολούμαι με τα πάντα και δεν γνωρίζω τα πάντα. Από την ώρα που έγινα βουλευτής και έγινε έλεγχος, ουδείς με πήρε ένα τηλέφωνο να πεις “ξέρεις κάτι, αυτό δεν πρέπει να είναι έτσι”», υποστήριξε ο Ανδρέας Πάτσης.
Η εταιρεία για τα κόκκινα δάνεια

Ωστόσο το πρόβλημα που βάρυνε στην περίπτωση του κ. Πάτση είναι ότι το ποσό που διέθεσε για να αγοράσει «κόκκινα» δάνεια 63 εκατ. ευρώ, δεν εμφανίζεται στη δήλωση «πόθεν έσχες» του. Έκανε, βέβαια, στη συνέχεια μια συμπληρωματική δήλωση, αλλά αν δεν αναδείκνυαν το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν θα γινόταν σήμερα γνωστό.

Ο ίδιος ο κ. Πάτσης, αναφορικά με την εταιρεία διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών δανειοληπτών, είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» πως όλα έγιναν νόμιμα: «Υπήρξα συνεργάτης της Τράπεζας Πειραιώς για πολλά χρόνια. Το 2010 η Τράπεζα αποφάσισε ένα κομμάτι αποσβεσθέντων δανείων, διαγραμμένων δανείων, που δεν μπορούσε να εισπράξει η τράπεζα, παρά όλες τις προσπάθειες που έκανε, να το πουλήσει. Η Τράπεζα μου ζήτησε να φτιάξω μια εταιρεία για να αγοράσω δάνεια και χρέη από πιστωτικές κάρτες, έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά μου δόθηκαν ως δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς.

Αυτή είναι η μία και μοναδική συναλλαγή που έκανε αυτή η εταιρεία. Αυτή η εταιρεία είχε μια οδηγία, να μπει σε διαδικασία τηλεφωνικής όχλησης, σε ενημέρωση των ανθρώπων αυτών, να κάνει μια προσφορά για μείωση του ποσού κατά 60% και πάνω και αν υπήρχε κάποια εξόφληση, μπορούσαν να πάρουν και απόδειξη εξόφλησης του δανείου οι άνθρωποι».

Ο Ανδρέας Πάτσης αρνήθηκε πως έχουν γίνει από την εταιρεία του πλειστηριασμοί ακινήτων λόγω οφειλών, επιμένοντας πως «επιστολές στέλνονταν στους οφειλέτες, εξώδικα δεν μπορούσαν να σταλούν, εξώδικα είχε στείλει ήδη η Τράπεζα».

Η συνεργασία του με τα ΕΛΤΑ

«Για τη συνεργασία μου με τα ΕΛΤΑ έγινε ερώτηση στην Βουλή πριν από 10 μήνες. Τώρα έγινε θέμα για αυτό; Κάκιστα παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ. Ο άνθρωπος για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε. Η συνεργασία μου με τα ΕΛΤΑ ξεκίνησε το 2020, βγήκε και στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, δεν είναι κρυφό. Η συμφωνία των ΕΛΤΑ είναι με μεγάλη δικηγορική εταιρεία του εξωτερικού, που εκπροσωπεί το γραφείο μου», απάντησε ο Ανδρέας Πέτσης σε σχετική ερώτηση.

Συνέχισε λέγοντας «συμβάσεις δεν έχει υπογράψει το γραφείο μου με κανένα νοσοκομείο. Προβλέπεται όμως πουθενά αναστολή του δικηγορικού επαγγέλματος; Ότι παρείχα τις νομικές μου υπηρεσίες σε οργανισμούς, όπως τα ΕΛΤΑ ήταν κάτι νόμιμο, όπως νόμιμο είναι και πως έχω τρεις εταιρείες με έδρα στην Κύπρο».

Σχετικά με το ύψος της αμοιβής του 1 εκατομμυρίου ευρώ από τα ΕΛΤΑ, που όπως είπε αποτέλεσμα συμφωνίας, ο κ. Πάτσης υποστήριξε πως οι 800.000 ευρώ αποδόθηκαν απευθείας στην ξένη εταιρεία την οποία εκπροσωπούσε στην Ελλάδα, για αυτήν και για άλλες υποθέσεις, λέγοντας πως η δική του αμοιβή είναι αποτέλεσμα διμερούς συμφωνίας με την ξένη εταιρεία, λέγοντας πάντως ότι από την συμφωνία με τα ΕΛΤΑ το ποσό που εκείνος εισέπραξε ήταν μικρότερο από τις 180.000 ευρώ που αναφέρονται σε καταγγελίες και δημοσιεύματα.

Από το Δοτσικό Γρεβενών με γραφεία σε πέντε πόλεις

Δικηγόρος, νομικός σύμβουλος, ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, βουλευτής και «αγοραστής» κόκκινων δανείων από τράπεζα.

Ο Ανδρέας Πάτσης κατάγεται από Δοτσικό Γρεβενών και απασχόλησε αρκετές φορές τα μέσα ενημέρωσης πριν τις αποκαλύψεις που οδήγησαν στη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, υποστηρίζει ότι διατηρεί γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κύπρο και Κωνσταντινούπολη.

Στο παρελθόν είχε απασχολήσει και για την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο. Ο Ανδρέας Πάτσης βρέθηκε στη Νίκη Βόλου με την οποία πανηγύρισε την άνοδο στην Super League για να αποχωρήσει λίγους μήνες αργότερα, επικαλούμενος οικονομική αδυναμία και αφήνοντας την ομάδα να υποβιβαστεί.

Εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ το 2019 και λίγους μήνες αργότερα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το 2020 απασχόλησε ξανά τα φώτα για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο, το γάμο του με την δημοσιογράφο Βίκυ Παπαλουκά, στην Κηφισιά, με κουμπάρους τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τη σύζυγό του, στενή φίλη της νύφης, Βασιλική Τσόγκα.