Παρεμβάσεις στη λειτουργία του κράτους και ιδιαίτερα στους τομείς της δημόσιας ασφάλειας και της δικαιοσύνης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 87ης ΔΕΘ, με μια ομιλία που εμπεριείχε στοιχεία αυστηρής κριτικής για την αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα με πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, επικαλύψεις και σύγχυση.

Ο πρωθυπουργός άφησε θετικές εντυπώσεις για τις ανακοινώσεις σχετικά με την κατάργηση της φύλαξης δημοσίων προσώπων από 2.500 αστυνομικούς, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την κατάργηση πληρωμών με μετρητά σε μεταβιβάσεις ακινήτων, την φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και την επιβολή της νομιμότητας σε όλους τους τομείς.

Επίσης ικανοποίησε η ανακοίνωση για τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα και για φυλάκιση όσων παρανομούν, ακόμη και με πρωτόδικες αποφάσεις για ποινές μέχρι πέντε χρόνια, ενώ μέχρι τώρα παίρνουν αναβολές και αναστολές εκτέλεσης ποινών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού και τμήματα της ομιλίας του έγιναν εκτός κειμένου, κάτι που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις αφού γινόταν αναφορά σε οικονομικά και άλλα στοιχεία, που απαιτούσαν ακρίβεια διατύπωσης.

Τα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας

Τα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι:

– Συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί η επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

– Αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Η ασφάλεια του Πρωθυπουργού μειώνεται στο μισό. Αυτό θα ισχύσει και για Υπουργούς, βουλευτές και αξιωματούχους. Επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους.

– Με στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα παραβάτες «μικρών» αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση.

– Εφαρμογή των ποινών. Καταδικασμένος για 15 χρόνια δεν θα αποφυλακίζεται πια στα 5.

– Επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης, με μέτρα όπως η καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ανακοίνωσε, επίσης, ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε:

– Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS

– Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά

– Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά

– Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία

– Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ

– Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

– Πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά