Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μέχρι τώρα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι η νέα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Η επιλογή της κας Σακελλαροπούλου, της πρώτης γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, προκάλεσε ικανοποίηση τόσο στον πολιτικό κόσμο, όσο και ευρύτερα στην κοινή γνώμη, καθώς η μέχρι τώρα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας συγκεντρώνει πέντε βασικά χαρακτηριστικά:

  • Υψηλή μόρφωση – κύρος
  • Εκτίμηση – σεβασμό από τον νομικό κόσμο
  • Συμπαθητική – φιλική κοινωνική εικόνα
  • Οικολογικές ευαισθησίες
  • Πολιτική ουδετερότητα (έστω και αν είχε προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ΣτΕ).

Κυρ. Μητσσοτάκης: Η δημοκρατία είναι γένους θυλυκού

Στην ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πρόσωπο που επιλέγει καθιστά τον συμβολισμό της επιλογής του ακόμη πιο σημαντικό σε μια εποχή που «η χώρα μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη της αναγέννησή της».

«Ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον. Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού, όμως η Δημοκρατία είναι γένους θηλυκού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει το όνομα της πρώτης γυναίκας υποψήφιας για την προεδρία της Δημοκρατίας στην ελληνική Ιστορία.

«Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «σε αυτή τη συγκυρία η παρούσα βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».

Σε αναμονή ο ΣΥΡΙΖΑ με κριτική στον Μητσοτάκη

Μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τη στάση του, στο ζήτημα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της επιλογής της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Οι ίδιες πηγές αφήνουν αιχμές για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης και συνδέουν τη σημερινή ανακοίνωση με επικοινωνιακές στοχεύσεις λόγω της συγκυρίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν: “Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό”.

Θετική μάλλον η στάση του ΚΙΝΑΛ

Σήμερα πραγματοποιείται κοινή συνεδρίαση Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής στα γραφεία του κόμματος για να αποφασιστεί συλλογικά η στάση του κόμματος στο ζήτημα. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση. Το γεγονός, πάντως, ότι η κ. Σακελλαροπούλου προέρχεται από τον ευρύτερο «προοδευτικό χώρο» κάνει πολλούς τρίτους παρατηρητές να πιστεύουν πως η στάση του ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί παρά να είναι στο τέλος θετική.

Για τη στάση του ΚΚΕ δεν υπάρχει αμφιβολία, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα παραδοσιακά είναι αρνητικό ανεξαρτήτως προσώπων. Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αριστεροφοβία».

Από την Θεσσαλονίκη στο κέντρο της Αθήνας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι Ελληνίδα Δικαστής, που από τον Οκτώβριο του 2018, με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Καλογήρου, βρίσκεται στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ και εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

 

Σε νομικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο έχει καλές σχέσεις.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 με την καταγωγή της οικογένειάς της να είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Επί πολλά χρόνια μένει στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Μετααξουργείου. Είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος»

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος. Επίσης, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Σε εκδήλωση προς τιμήν του καθηγητή Στ. Τσακυράκη στο Μόλυβο της Λέσβου

Στις 24 του περασμένου Αυγούστου συμμετείχε σε εκδήλωση για τον αείμνηστο καθηγητή Σταύρο Τσακυράκη. Ιδού τι είχε γράψει στη σελίδα της στο facebook:

“Μόλυβος , το συμπόσιο στη μνήμη του Σταύρου …εισηγήσεις για τα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, την πολιτική,μα πανω απ ολα αναμνήσεις με το Σταυρο που μοιράστηκαν μαζι μας όσοι τον γνώρισαν …στοχασμός κ συγκίνηση .. ηταν ο Σταυρος που μας μάζεψε για αλλη μια φορα στο Μολυβο να συζητήσουμε , να πιούμε ενα κρασι , να γελάσουμε κ να συγκινηθούμε …
ενα λιθαράκι για το μελλον ..
καλή ανταμωση!”

Ο πατέρας της είχε υπηρετήσει στη Θεσσαλονίκη

Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

Επίσης ο Νικόλαος Σακελλαρόπουλος είχε υπηρετήσει  στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε υποθέσεις ευρύτερου ενδιαφέροντος, έχοντας την εκτίμηση του νομικού κόσμου της πόλης.