Πολιτική ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα θεωρείται η εξέλιξη της μη προσφυγής στις κάλπες, που αποφασίστηκε στο θυελλώδες συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επί τέσσερις μέρες.

Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας διαισθάνθηκε την δυσθυμία πολλών στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Στέφανο Κασσελάκη, βλέποντας και μια σειρά από ατοπήματα του προέδρου, οπότε θεώρησε σκόπιμο να παρέμβει και να υποδείξει έναν βελούδινο τρόπο απομάκρυνσης του εξ Αμερικής προερχομένου επιχειρηματία.

Ωστόσο οι εξελίξεις μάλλον δικαίωσαν τον Κασσελάκη ο οποίος κέρδισε τον πολιτικό χρόνο που αναζητούσε για να φτάσει μέχρι τις ευρωεκλογές.

Για την ώρα οι κερδισμένοι του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Νίκος Παππάς και όσοι γύρισαν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα, που βγαίνει πλέον από το κάδρο μιας νέας ήττας.

Ωστόσο το “ματς” δεν έληξε και προβλέπεται “δεύτερο ημίχρονο” μετά τις ευρωεκλογές, οπότε πιθανόν ο Αλέξης Τσίπρας να επανέλθει με νέα καλά σχεδιασμένη παρέμβαση, αν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά για τον Κασσελάκη.

Οι κερδισμένοι του συνεδρίου

Το μπλοκ των νεοπροεδρικών μπορεί να φάνηκε διαιρεμένο -υπέρ και κατά των εκλογών- στη διαδικασία του Συνεδρίου, ωστόσο όλοι μαζί, τόσο η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη όσο και η πλευρά του Νίκου Παππά, δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι κέρδισαν το Συνέδριο και την πολιτική μάχη.

Από την πρώτη στιγμή που άρχισε να κινείται η διαδικασία της αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, με αποκορύφωμα τη «νυχτερινή μάζωξη των 8», Πέμπτη προς Παρασκευή, ο κ. Κασσελάκης εργάστηκε για να βρει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο που χρειάζεται εν μέσω έντονης εσωκομματικής αμφισβήτησης για να φτάσει στις κάλπες του Ιουνίου.

Αυτό τονίζουν στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που άκουσαν τον κ. Κασσελάκη να ρίχνει την περασμένη Τρίτη για πρώτη φορά τη βόμβα αναβάπτισης στη βάση.

Πήρε χρόνο ο Στέφανος Κασσελάκης, όχι μέχρι τις εθνικές εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είδε να αναπτύσσεται η πρωτοβουλία του Νίκου Παππά για να κατατεθεί πρόταση για ακύρωση των εκλογών και δεν επιχείρησε σε καμία φάση των τριήμερων εργασιών να την μπλοκάρει. Η πρόταση Παππά ουσιαστικά εκλήφθηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης του προέδρου από τους συνέδρους και ο κ. Κασσελάκης «αναβαπτίστηκε» με εντολή Συνεδρίου.

Η διαφαινόμενη ήττα των ευρωεκλογών και για πολλούς και προεξοφλημένη θα ήταν ίσως και μη διαχειρίσιμη αν με κάποιον τρόπο δεν είχε λάβει ο νέος πρόεδρος μια ανανέωση της εμπιστοσύνης των μελών.

Μπροστά στο μείζον ο κ. Κασσελάκης θυσίασε τρεις στόχους του, παρατηρούν στελέχη του κόμματος.

Πρώτον την 10η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία ευελπιστούσε να κάνει τις πρώτες οργανωτικές αλλαγές εγκαίρως.

Να πάρει τη λευκή επιταγή μέχρι το 2027, ακόμη και να αλλάξει την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία.

Η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών πριν ακόμη αρχίσει το Συνέδριο για να γίνει εκλογή του ανώτατου πολιτικού οργάνου τώρα και όχι μετά τις ευρωεκλογές εγκαταλείφθηκε εν τη γενέσει της.

Οι σύνεδροι αγνόησαν τον Αλέξη Τσίπρα

Στον απόηχο της μεγάλης σύγκρουσης πάντως νεοπροεδρικοί μιλούν ανοιχτά για μια σημαντική νίκη του νέου προέδρου, αυτήν απέναντι στον «τέως», όπως αποκαλούν με δηκτικό τόνο τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ο κ. Κασσελάκης από την πρώτη στιγμή είδε ως τον ουσιαστικό του αντίπαλο στην τρίτη φάση της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η άποψη αυτή εδράζεται στο ότι οι σύνεδροι γύρισαν την πλάτη όχι μόνο στον κ. Κασσελάκη, που έδειξε να θέλει τις κάλπες, αλλά και στον κ. Τσίπρα, που έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι λέει η πλευρά Τσίπρα και τον Κασσελάκη

Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη ανάγνωση, εκείνων που βλέπουν τον Αλέξη Τσίπρα να έχει πλέον τελειώσει την όποια σύνδεση με τον κ. Κασσελάκη.

Τόσο θεσμικά -πρώην και νυν πρόεδρος- όσο και πολιτικά, καθώς πολλοί χρεώνουν τον νέο πρόεδρο στον κ. Τσίπρα, οι δύο πλέον θεωρούνται αντίπαλοι, αν όχι και εντελώς αποξενωμένοι ο ένας από τον άλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι απαλλάχθηκε από το «άγος» της ευθείας σύνδεσης με το πρόσωπο του κ. Κασσελάκη σε σχέση με την αναρρίχησή του στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Ταυτόχρονα, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι απελευθερώνεται στο εξής ο κ. Τσίπρας για να συνεχίσει ακόμη πιο αποστασιοποιημένα από τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία.

Από την άλλη πλευρά, και ο κ. Κασσελάκης δεν θα μπορεί πλέον να εργαλειοποιεί και να επικαλείται τον πρώην πρόεδρο με την ευχέρεια που το έκανε μέχρι σήμερα, σημείωνε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Επομένως, ο κ. Τσίπρας πλέον θα μπορεί να αισθάνεται ότι σε αυτή τη φάση μια ενδεχόμενη ήττα δεν θα μπορεί να του χρεωθεί, καθώς φρόντισε εγκαίρως να δείξει τη λύση για να αναστραφεί η «πορεία στο κενό».

«Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα» σημείωνε ο κ. Τσίπρας, δείχνοντας πλέον ευθέως σε όλους εκείνους που δεν επέλεξαν την καθαρή λύση της προσφυγής στην ετυμηγορία της βάσης και των ψηφοφόρων.

Ο ρόλος του Νίκου Παππά στις εξελίξεις

Ανάμεσα σε εκείνους που θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη μιας ήττας στις 9 Ιουνίου είναι ο Νίκος Παππάς, που θεωρείται και ο αδιαμφισβήτητος νικητής του Συνεδρίου.

Η επικράτηση της πρότασής του για αποφυγή της «καθαρής λύσης» και με το να μπει και μόνο πρώτη σε ψηφοφορία η πρότασή του απέναντι στην πρόταση του προέδρου επέβαλε τη λειτουργία του Εκτελεστικού Γραφείου στον κ. Κασσελάκη με εντολή Συνεδρίου.

Μαζί με τον κ. Παππά, το μερίδιο από την ευθύνη μιας ήττας αναλαμβάνει εξίσου και ο Παύλος Πολάκης και όσοι βουλευτές στήριξαν την πρόταση.