Σε επίπεδα, που προκαλούν αποστροφή της κοινής γνώμης κινείται η συζήτηση στη Βουλή με βαρείς χαρακτηρισμούς και οξύτητα μετά την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για το θέμα των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ.

Κυρίως οι ομιλητές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγουν σε βαρείς χαρακτηρισμούς, ακολουθώντας την γραμμή του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως “εγκέφαλο του παρακράτους”, ενώ άλλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησαν για “αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης”.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα τονίζουν ότι το όλο σκηνικό στήθηκε επιτηδευμένα από τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να δώσει ένα διήμερο “σόου” και να κερδίσει εντυπώσεις. εμφανιζόμενος ως αυτόκλητος υπερασπιστής της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, θα περάσει στην αντεπίθεση αποκρούοντας τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Αλέξης Τσίπρας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, διευρύνοντας την συζήτηση στα πεπραγμένα της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας επιδιώκοντας την σύγκριση με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-

Συμπαγής η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

Ειδικά σε ότι αφορά το κράτος δικαίου και την διαφάνεια η κεντροδεξιά παράταξη, έχοντας στην φαρέτρα της τις πρόσφατες αποκαλύψεις στο ειδικό δικαστήριο για «μαύρα χρήματα» που κατέληγαν στην Κουμουνδούρου, θα καλέσει τον κ. Τσίπρα να απαντήσει τι γνωρίζει για την υπόθεση και αν ξέρει που κατέληξαν αυτά τα χρήματα.

«Μας είπε ο κ. Τσίπρας «υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας». Ναι, αλλά δικάζουν τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο», είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες στο Ηράκλειο, δίνοντας το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει.

«Πήραν και πόσα χρήματα από τον κ. Καλογρίτσα, όπως καταθέτει τώρα η γραμματέας του και επιβεβαιώνουν τα μηνύματα μεταξύ του επιχειρηματία και του κ. Παππά; Γιατί πρέπει ένας Υπουργός να συναναστρέφεται έναν ειδικό σε εταιρείες offshore, τον κ. Αρτεμίου, που ξαναήρθε στο προσκήνιο μετά τα ταξίδια του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα», αναρωτήθηκε στη συνέχεια.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι η συζήτηση στη Βουλή θα αναδείξει την υποκρισία του κ. Τσίπρα για τα θέματα του κράτους δικαίου και τονίζουν ότι το μόνο δεδομένο της διαδικασίας είναι «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα αποδείξει πόσο συμπαγής είναι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ».

«Ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του», είπε στο Ηράκλειο ο πρωθυπουργός, έχοντας χαρακτηρίσει νωρίτερα, «καλοδεχούμενη» την πρόταση δυσπιστίας του κατέθεσε. «Να είναι βέβαιος ότι η πρόταση δυσπιστίας θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς τον λαό», τόνισε.

Τι επιδιώκεται με την πρόταση δυσπιστίας του Τσίπρα

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη βλέπουν πίσω από την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση λίγο πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών μια προσπάθεια του κ. Τσίπρα να περιχαρακώσει τον δικό του πολιτικό χώρο, συσπειρώνοντας τους ψηφοφόρους του κόμματος του.

Ταυτόχρονα, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, επιχειρεί να επισκιάσει το ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενος την απουσία Ανδρουλάκη από την Βουλή, αλιεύοντας ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς ή επαναπατρίζοντας ορισμένους που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2019, αλλά ίσως τώρα επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης των υποκλοπών, κυβερνητικές πηγές λένε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με ευθύτητα από την πρώτη στιγμή, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που αναλογούσαν και αποδίδοντας ευθύνες με την απομάκρυνση προσώπων από θέσεις ευθύνης.

Τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι το θέμα παραπέμφθηκε άμεσα στη δικαιοσύνη που είναι αρμόδια να δώσει όλες τις απαντήσεις, ενώ ταυτόχρονα ψηφίστηκε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, χωρίς να διακυβεύεται ο ρόλος μιας πολύτιμης Υπηρεσίας.