Προβληματισμούς και ποικίλες εκτιμήσεις για τους λόγους της έφερε η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, που προκάλεσε αιφνιδιασμό ακόμη και στους στενούς του συνεργάτες, ενώ δρομολόγησε ισχυρές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από 15 χρόνια στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση αλλαγής σελίδας, μετά τις δύο συντριπτικές ήττες στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Πολιτικοί αναλυτές εστιάζουν σε τρεις λόγους εξηγώντας την παραίτηση και την μη υποβολή νέας υποψηφιότητας:

  1. Ο Αλ. Τσίπρας θέλει να περιφρουρήσει την υστεροφημία του ως ένας πολιτικός, που πήρε ένα κόμμα από το 3,5% και το έφερε σε σημείο να κυβερνήσει. Ένας πολιτικός, που κατηγορήθηκε για έλλειψη επαρκούς πολιτικού ήθους στην αντιπολιτευτική του τακτική, ενώ τώρα αποδεικνύει ότι έχει “τα κότσια” να παραιτηθεί.
  2. Θέλει να δείξει ότι έχει πολιτική “τσίπα” και εγωϊσμό, αλλά παράλληλα να δείξει σε όσους τον κατηγόρησαν για το αντίθετο το τι σημαίνει να κουβαλάς ένα κόμμα επί 15 χρόνια στις πλάτες σου, σαν να λέει “να δούμε τώρα τι θα κάνετε εσείς…”
  3. Θέλει να παραμείνει παρών μεν, στο απυρόβλητο δε για τις επόμενες εξελίξεις, ακόμη και αν είναι αρνητικές, με την πεποίθηση ότι καταβάλλει προσπάθεια για ένα καλά οργανωμένο και ισχυρό κόμμα, το οποίο θα επιθυμούσε να συνεχίσει να αποτελεί τον κορμό της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Υπό την έννοια αυτή θέλει να παραμείνει εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ

Να παραμερίσω για να περάσει το νέο κύμα ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν 10 Φεβρουαρίου του 2008 όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ με συντριπτικό ποσοστό 70,4% και έγινε, σε ηλικία 33 ετών, ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Σήμερα, 29 Ιουνίου 2023, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε τους τίτλους τέλους στην ηγεσία του στον ΣΥΡΙΖΑ, από το Ζάππειο.

«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας, στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς» δήλωσε και ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προτείνει την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του διαμηνύοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος, θα είναι όμως «παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές».

Πότε πήρε την απόφαση 

Για τον Αλέξη Τσίπρα πάντως η απόφαση φαίνεται ότι είχε ληφθεί από το βράδυ της πρώτης ήττας, στις εκλογές του Μαΐου και οριστικοποιήθηκε με την δεύτερη υποχώρηση των ποσοστών του στις 25 Ιουνίου. Το βράδυ, στη δήλωσή του είχε περιγράψει τις επόμενες κινήσεις του:

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος. Ένα κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με υπερηφάνεια. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος» είχε προϊδεάσει.

Την οριστική απόφαση της παραίτησής του την είχε λάβει ο ίδιος, αφού την «βασάνισε» με τον εαυτό του επί τρεις ημέρες, οπότε και δεν εμφανίζονταν στην Κουμουνδούρου. Δεν την ήξεραν παρά μόνο η οικογένειά του και ίσως ένας ή δύο συνεργάτες του. «Έκανε κάτι σοφό: Κάθισε μακριά, να πάρει τις αποφάσεις του» έλεγαν στενοί του άνθρωποι.

Όπως εξήγησε ο ίδιος από το Ζάππειο «έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα. Γιατί ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων τον δικό μου ατομικό ορίζοντα».

“Η απόφασή μου είναι οριστική και αδιαπραγμάτευτη”

Όταν ο κύβος ερρίφθη, συγκάλεσε Εκτελεστικό Γραφείο, όπου έφτασε τελευταίος και έριξε τη βόμβα, ενημερώνοντας ότι εν συνεχεία θα κάνει δημόσιες ανακοινώσεις στο Ζάππειο.

«Αυτή είναι η απόφασή μου, είναι οριστική και αδιαπραγμάτευτη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αιφνιδιάζοντας τα μέλη του κομματικού οργάνου, χωρίς να αφήσει περιθώριο συζήτησης.

Μετά το Εκτελεστικό Γραφείο κατευθύνθηκε αμέσως στο Ζάππειο, με ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τον ακολουθούν: τη Ράνια Σβίγκου, τον Μιχάλη Καλογήρου, τον Νικόλα Φαραντούρη, τον Γιώργο Βασιλειάδη, και τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Εκεί και ο διευθυντής γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Μπάμπης Παπαδάκης.

Στην καρέκλα κάθισε μόνος του – μια σημειολογική ασφαλώς κίνηση – και εξήγησε τις αποφάσεις του, καταθέτοντας παράλληλα και ένα προσωπικό μανιφέστο-παρακαταθήκη, αποφεύγοντας ωστόσο την αυτοκριτική.

Αμέσως μετά αναχώρησε από το Ζάππειο, ενώ στο πλευρό του ήταν η σύντροφός του, Μπέττυ Μπαζιάνα.

Τον περίμενε στο αυτοκίνητο, όπου τον υποδέχθηκε με ένα ενθαρρυντικό χαμόγελο και ένα χτύπημα στην πλάτη.