Μεγάλη πικρία επικρατεί την επόμενη ημέρα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει αμετανόητος, επιμένοντας να λέει ότι “για όλα φταίει ο Μητσοτάκης”, παρά τη δεύτερη συντριπτική ήττα που υπέστη μέσα σε έναν μήνα.

Ακόμη και αυτό, που επί δεκαετίες συμβαίνει στην πολιτική ζωή, δηλαδή να παραιτείσαι μετά από μια μεγάλη ήττα και μετά να θέτεις τον εαυτό σου στην κρίση των μελών του κόμματος, ο κ. Τσίπρας δεν το ακολούθησε.

Επιμένει να ακολουθεί την συνταγή των επιθέσεων κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, των ύβρεων και των διαστρεβλώσεων με λόγο καταγγελτικό, που φαίνεται ότι δεν βρίσκει απήχηση στην κοινή γνώμη. Αντίθετα ο κόσμος θα περίμενε φρόνηση και προτάσεις για δημιουργία μιας νέας ελπίδας για την κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας.

Αυτά, όμως δεν γίνονται κατανοητά από τον κ. Τσίπρα, που επιμένει στην ίδια τακτική και στην προσπάθεια παραμονής στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σκέψεις για παραίτηση ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, αντιθέτως ζητάει ουσιαστικά την «αναβάπτισή» του μέσω μιας ακόμη -εσωκομματικής αυτή τη φορά- εκλογικής διαδικασίας.

Όχι μόνο δεν παρέδωσε τα κλειδιά, αλλά πετά το γάντι σε όλους τους επίδοξους δελφίνους. Μένει να φανεί αν αυτή τη φορά θα έχει αντίπαλο, αν και κάποιοι εκτιμούσαν πως, ακόμη και να μην υπάρχει, πρέπει να τον «εφεύρει».

Πετάει το γάντι στους επίδοξους δελφίνους

Οι περισσότεροι πάντως προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν τη χθεσινοβραδινή δήλωσή του πιάνοντας μία-μία τις λέξεις που χρησιμοποίησε.

Όσον αφορά το κόμμα, είπε «για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος».

Πολλοί θεώρησαν πως προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, φυσικά και στα πρόσωπα, ενώ ορισμένοι το είδαν ως την ανακοίνωση για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα είναι απαλλαγμένο από τα «βαρίδια» που κουβαλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τα μηνύματα στο εσωτερικό, μίλησε για ενότητα, αλλά ζήτησε γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές.

«Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχιακό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους. Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ορισμένοι εξέλαβαν τον χρονικό ορίζοντα που έθεσε για την επιστροφή του κόμματος στις ευρωεκλογές ως μια τελευταία ευκαιρία που ζητάει για τον ίδιο.

«Με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες θα λάβουμε, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα, τις αποφάσεις μας. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους» δήλωσε, θέτοντας τέλος στα σενάρια περί παραίτησης και βάζοντας στη βάσανο της ψήφου όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Κανείς χθες το βράδυ δεν «έμπηξε» πιο βαθιά το μαχαίρι, ωστόσο είναι βέβαιο πως σήμερα ξημέρωσε μια άλλη μέρα.

Δεν εξελέγησαν αρκετοί από την «Ομπρέλα»

Η «Ομπρέλα» είναι αισθητά αποδυναμωμένη, καθώς πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της (Βούτσης, Σκουρλέτης, Φίλης, Ξανθός, Δρίτσας) έμειναν εκτός Βουλής.

Ουσιαστικά, μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έμεινε από την «εσωκομματική αντιπολίτευση» που τηρούσε στάση αναμονής για τη δήλωση Τσίπρα.

Όταν, δε, κυκλοφόρησε μια φήμη για έκτακτο συνέδριο δύο ημερών, στελέχη της «Ομπρέλας» χαρακτήριζαν μια τέτοια κίνηση «casus belli» και προειδοποιούσαν πως θα αντιδρούσαν έντονα σε μια τέτοια κίνηση από την ηγεσία.

«Θα βγουν τα μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι βέβαιο πως τις επόμενες μέρες θα βγουν τα… μαχαίρια, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως θέλει να τρέξει τις διαδικασίες. Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσουν το Εκτελεστικό Γραφείο και η Πολιτική Γραμματεία για έναν πρώτο απολογισμό αλλά και οργάνωση των εσωκομματικών διαδικασιών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος.

Θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα τόσο για το έκτακτο συνέδριο όσο και για την εκλογή του προέδρου και των μελών του οργάνου από τη βάση.

Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τοποθετούσαν και τα δύο μέσα στο καλοκαίρι, αν και η εκλογή, λόγω του Αυγούστου, ενδέχεται να πάει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Πάντως, πρωτοκλασάτο στέλεχος θεωρούσε πως πολύ δύσκολα θα προχωρήσουν γρήγορα αυτές οι διαδικασίες.

«Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για Συνέδριο ούτε για εκλογή. Για μένα, το πιο πιθανό είναι τον Νοέμβριο, μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές» έλεγε χαρακτηριστικά, κάτι όμως που απέρριπταν κατηγορηματικά από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.